Meditterane salade met hennepzaad – echt een aanrader.
Het belangrijkste ingrediënt in deze salade is natuurlijk hennepzaad. Hennepzaad is heel eiwitrijk en daarom ook heel geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het bevat zowel Omega 3 als Omega 6 oliën, al kan ons lichaam deze vorm van Omega 3 olie in hennepzaad niet zo goed opnemen als bijvoorbeeld de Omega 3 olie in vette vis. Hennepzaad bevat ook veel vitamines en mineralen. Het is dus niet gek dat sommige mensen het een ‘superfood’ noemen.
Het heeft een beetje een nootachtige smaak. Ik gebruik het in muesli, maar ook als risotto of cous cous. Het heeft een soort rijst-structuur, maar kan niet heel goed vloeistoffen opnemen.
Het is wel belangrijk om je hennepzaad in een goed afgesloten bakje koel en donker te bewaren. Ik bewaar mijn hennepzaad daarom in de koelkast.
Lichte maaltijd of lunch
Deze mediterrane salade is heerlijk als lichte maaltijd. Hij kan ook makkelijk mee naar werk of school als een lekkere lunch. Kijk hier voor mijn advies over mooie, goed af te sluiten lunchboxen die bovendien zowel in de vaatwasser als de magnetron kunnen.
Als je deze maaltijdsalade als hoofdmaaltijd wilt gebruiken dan kan je de portie verdubbelen. Het aantal koolhydraten verdubbeld dan natuurlijk ook en hij bevat in dat geval 14 gram netto koolhydraten. Het is dan belangrijk om te zorgen dat de andere maaltijden die je die dag eet laag in koolhydraten zijn.
Jamie Oliver
Ik heb deze salade gebaseerd op de quinoa salade van Jamie Oliver uit zijn 15 Minuten kookboek, maar quinoa past natuurlijk niet in een ketogeen dieet. Vandaar dat ik deze salade nogal veranderd heb.
Meditterane salade met hennepzaad
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram hennepzaad (gepeld!)
- 100 gram rode puntparika
- 200 gram komkommer
- 100 gram tomaat
- 2 avocado's
- 30 gram bosui
- 20 gram spinazie
- 25 gram hete pepertjes (gebruik ingemaakte pepers)
- 400 gram Turkse kaas uit blik (of feta)
- 10 gram muntblaadjes (het liefst kleine fijnere blaadjes, maar anders Marokkaanse munt
- 1 limoen
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
Instructies
- Doe de hennepzaad in een kom en giet er kokend water overheen. Laat een minuut of 5 staan.
- Was de groente en de munt, dep droog en snij (knip) in kleine stukjes. Als de spinazie blaadjes vrij klein zijn, laat ze dan heel, hetzelfde geldt voor de muntblaadjes.
- Snij de kaas in kleine blokjes en meng door de groente heen.
- Laat de hete pepertjes uitlekken en meng dan door de groente heen.
- Doe het hennepzaad in een zeef of vergieten laat even uitlekken. Dan door de groente mengen.
- Maak een vinaigrette van het sap van de limoen en de olijfolie en meng door de hennepzaad-groente schotel.