Deze keto pasteitjes met champignonragout zijn snel gemaakt en heel mooi luchtig. Je maakt deze keto pasteitjes van eiwitten. Om een mooi ragoutbakje te krijgen helpt het als je (het liefst vrij hoge) kookringen gebruikt. Je maakt voordat je de eiwitten in de oven zet een kuiltje in het midden waar je dan straks de vulling in kan doen. Om te zorgen dat de eiwitten niet aan de kookringen vastplakken is het belangrijk dat je de kookringen van te voren even goed invet met olijfolie of roomboter.
Keto Ragout
Ragout maak je traditioneel met een roux saus (dus gesmolten boter met bloem er door heen en dan steeds scheutjes bouillon erbij). Op het keto dieet is dat geen optie, ik gebruik dan ook geen bouillon, want de vulling zou dan veel te nat worden. Je kan dit makkelijk oplossen door een stevige vulling te maken en die romig te maken door er mascarpone doorheen te roeren.
Voor dit recept gebruik ik een champignonragout, maar als je restjes vlees of gevogelte hebt, kan je die ook heel goed (al dan niet met de champignons) door de ragout heen doen. Het is wel een goed idee om je ingrediënten mooi fijn te snijden, maar niet te pureren, je wilt dus wel ‘stukjes’ erin hebben. Om de pasteitjes te vullen heb je overigens maar een beetje ragout nodig.
Eieren splitsen: echt zo gedaan!
Je denkt misschien dat het heel veel werk is om eieren te splitsen, maar het is echt zo gedaan. Het is wel een handigheidje, want je wilt zorgen dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt (wat eiwit bij het eigeel maakt niet uit). Verder is het belangrijk dat de kom waarin je de eiwitten stijf gaat kloppen helemaal vetvrij is, dus even goed met wat afwasmiddel afwassen en afdrogen voordat je de eiwitten erin doet.
Een elektrische mixer is ook een must, het kan wel met de hand, maar dan sta je echt een hele tijd te kloppen. Het kan in principe ook met een krachtige staafmixer als je de garde erop zet. Je wilt mooie stevige eiwitten krijgen, je zal merken dat ze enorm uitzetten, kies dus een ruime kom. Het is echter niet zo dat hoe langer je klopt hoe beter het is. Als je te lang klopt, worden ze juist weer nattig. Dus op tijd met kloppen stoppen.
Hier kan je lezen hoe je een ei kan splitsen.
Keto pasteitjes met champignonragout
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Pasteitjes
- 2 eieren
- 1 theelepel roomboter
- snufje zout
Champignonragout
- 50 gram champignons
- ½ theelepel tijmblaadjes
- ½ rode ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels roomboter
- 2 eetlepels mascarpone
- peper en zout
Instructies
Pasteitjes
- Splits de eieren. Het eigeel kan je bewaren om de volgende dag door roerei of omelet heen te doen of om mayonaise mee te maken.
- Kies de eiwitten stijf met een elektrische mixer, eerst op een lage stand en dan op een steeds hogere stand.
- Zodra de eiwitten stijf zijn stoppen met kloppen.
- Vet de kookringen in met wat boter of olijfolie en zet ze op een vel bakpapier op een bakplaat.
- Verdeel de stijfgeklopte eiwitten over de kookringen en maak in het midden een kuiltje.
- Bak de eiwitten in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Haal de eiwitten heel voorzichtig met een mes uit de kookring.
Champignonragout
- Maak het teentje knoflook schoon door met een groot plat mes het teentje plat te drukken en dan het vliesje eraf te halen. Snij of hak de knoflook in kleine stukjes.
- Haal de buitenkant van de ui en snij of hak de ui in kleine stukjes.
- Borstel de champignons schoon of maak ze schoon met een stukje keukenpapier. Snij de champignons dan in plakjes en/of stukjes.
- Smelt de roomboter in een steelpannetje op medium laag vuur (je wilt dat de boter niet bruin wordt). Voeg de ui en knoflook toe en laat zachtjes 5 minuten garen.
- Voeg dan de champignons en tijm toe en laat dit op zacht vuur in 5 minuten garen.
- Voeg nu de mascarpone toe en laat op medium vuur smelten. Roer door elkaar heen en maak op smaak met peper en zout. Vul de pasteibakjes met de champignonragout.