Gevulde kalkoen voor Kerst

Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen is een echt Kerst gerecht, vooral als je ook wat cranberries door de vulling doet. De vulling voor deze gevulde kalkoen kan je ook heel goed gebruiken om zelf een heerlijke paté mee te maken.

Op temperatuur laten komen

Zoals bij veel soorten vlees, geldt ook voor een kalkoen, dat je hem niet direct uit de koelkast de oven in wilt doen. Laat de kalkoen eerst wat op temperatuur komen door hem een half uur voordat je hem gaat bereiden uit de koelkast te halen.

Hoe lang in de oven?

Hoe lang je je kalkoen in de oven moet braden, hangt van het gewicht van de kalkoen af.

De meeste kalkoenen zijn zo’n 3,5 kilo. Dit geldt ook voor de gevulde kalkoen in dit recept. Als je een zwaardere of lichtere kalkoen hebt moet je de braadtijden aanpassen. Ik reken 30-40 minuten per kilo, maar uiteindelijk check ik altijd de kerntemperatuur om te zien of de kalkoen goed gaar is. Dit is verreweg de veiligste manier.

Een vleesthermometer is niet duur en heel belangrijk, een kalkoen die niet lang genoeg gegaard is kan tot voedselvergiftiging leiden en een kalkoen die te lang gegaard wordt, wordt droog en dat is zonde. Je wilt dat je kalkoen een kerntemperatuur van 70° heeft.

Zodra je de kalkoen gegaard hebt, wil je hem even laten rusten en dus niet direct aansnijden. Pak hem in in aluminium folie en laat hem zo’n 30-60 minuten nagaren (uit de oven).

Vulling

De vulling maak je met een combinatie van half-om-half gehakt (dit droogt minder snel uit dan rundergehakt), cranberries en walnoten. Cranberries zijn wat zuur en je kan natuurlijk geen suiker gebruiken, door de cranberries in wat sinaasappelsap met wat kaneel te koken, zorg je dat ze niet zuur smaken.

Als je gevogelte vult is het extra belangrijk om te zorgen dat de vulling ook goed gaar is. Ik bak de vulling daarom al gaar voordat ik het in de kalkoen stop. Ik stop dus geen rauw gehakt in de kalkoen!

Gevulde kalkoen voor Kerst

Gevulde kalkoen

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Gevogelte
Keuken: Engels
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Porties: 8 personen
calorieën: 767kcal

Ingrediënten

Vulling

  • 250 gram half-om-half gehakt
  • 0.5 rode ui
  • 50 gram cranberries
  • 0.5 theelepel kaneel
  • 50 gram walnoten
  • 0.5 sinaasappel (sap en sinaasappelrasp)
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie

Kalkoen

  • 3.5 kg kalkoen
  • 150 gram roomboter
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
  • Haal de kalkoen 15 minuten van te voren uit de koelkast.

Kalkoen verwarmen

  • Zet de kalkoen in een ovenschaal 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de kalkoen na 10 minuten uit de oven en zet de oventemperatuur op 170° celsius. Laat de kalkoen even rusten terwijl je de vulling maakt.

Vulling voor de kalkoen maken

  • Pers de sinaasappel uit.
    half uitgeperste sinaasappel en wat sinaasappel rasp
  • Gebruik een zesteur om sinaasappelrasp te krijgen.
    Houten snijplank met sinaasappelrasp
  • Hak de walnoten in stukjes en doe in een kom.
  • Breng in een steelpannetje de cranberries sinaasappelsap, sinaasappelrasp en kaneel aan de kook en laat zachtjes op matig-laag vuur inkoken.
    Steelpan met cranberries, sinaasappelsap en kaneel
  • Pel de ui en snij dan in zo klein mogelijke stukjes.
    Snijplank met in stukjes gesneden rode ui
  • Doe het gehakt in een kom en maak op smaak met peper en zout.
    Groene mengkom met half-om-half gehakt
  • Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Zodra de olie heet is de rode ui toevoegen en het vuur lager draaien naar matig. De ui zachtjes gaar laten bakken.
    Koekenpan met stukjes rode ui
  • Bruin het gehakt in de rest van de olijfolie op matig-hoog vuur.
  • Doe de gebakken ui, ingedikte cranberries en de stukjes walnoot in een kom.
    Groene kom met gebakken ui, cranberrie-puree en walnoten
  • Voeg het gebruinde gehakt (al het gehakt moet goed gebruind zijn) toe aan de kom met cranberries en meng door elkaar heen. Proef de vulling, als je het te zuur vindt smaken voeg je nog wat extra kaneel toe.
    Kom met de vulling voor de kalkoen
  • Gebruik een staafblender om de vulling voor de kalkoen te pureren.
    Kom met daarin een staafblender
  • Pureer de vulling, maar er mogen nog best wat stukjes walnoot of cranberry inzitten.

Kalkoen vullen

  • Snij de roomboter in een dunne plakjes.
    Witte snijplank met plakjes roomboter
  • Haal het vel voorzichtig een beetje los, zodat je reepjes roomboter onder het vel kan duwen.
    Kalkoen in kom met plakjes boter onder het vel
  • Vul de kalkoen met de vulling.
    Kalkoen met het gehaktmengsel vullen
  • Bind de kalkoen zo nodig met wat bindgaren dicht en zet de kalkoen in een ingevette ovenschaal in de voorverwarmde oven. Laat de kalkoen zo'n 2½ tot 3 uur in het midden van de voorverwarmde oven braden. Als je ziet dat de kalkoen donker wordt aan de bovenkant, bedek de bovenkant dan met aluminiumfolie.
    Ovenschaal met gevulde kalkoen
  • Check de kerntemperatuur van de kalkoen met een vleesthermometer. Je wilt een kerntemperatuur van 70° Celsius. Pak de kalkoen nu in aluminium folie in en laat 30 minuten rusten terwijl je je bijgerecht maakt.

Nutrition

Calorieën: 767kcal | Bruto koolhydraten: 3g | Eiwit: 74g | Vetten: 50g | Sodium: 500mg | Kalium: 848mg | Vezel: 1g | Vitamine A: 661IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 25mg | Vitamine B5: 3mg | Vitamine B6: 2mg | Vitamine B12: 4µg | Vitamine C: 6mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 2mg | Vitamine K: 6µg | Calcium: 54mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 34µg | IJzer: 3mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 95mg | Fosfor: 651mg | Selenium: 74µg | Zink: 6mg | Netto koolhydraten: 2g | Macro Vetten: 59% | Macro Koolhydraten: 2% | Macro Eiwitten: 39%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.