Gevulde kalkoen is een echt Kerst gerecht, vooral als je ook wat cranberries door de vulling doet. De vulling voor deze gevulde kalkoen kan je ook heel goed gebruiken om zelf een heerlijke paté mee te maken.

Op temperatuur laten komen

Zoals bij veel soorten vlees, geldt ook voor een kalkoen, dat je hem niet direct uit de koelkast de oven in wilt doen. Laat de kalkoen eerst wat op temperatuur komen door hem een half uur voordat je hem gaat bereiden uit de koelkast te halen.

Hoe lang in de oven?

Hoe lang je je kalkoen in de oven moet braden, hangt van het gewicht van de kalkoen af.

De meeste kalkoenen zijn zo’n 3,5 kilo. Dit geldt ook voor de gevulde kalkoen in dit recept. Als je een zwaardere of lichtere kalkoen hebt moet je de braadtijden aanpassen. Ik reken 30-40 minuten per kilo, maar uiteindelijk check ik altijd de kerntemperatuur om te zien of de kalkoen goed gaar is. Dit is verreweg de veiligste manier.

Een vleesthermometer is niet duur en heel belangrijk, een kalkoen die niet lang genoeg gegaard is kan tot voedselvergiftiging leiden en een kalkoen die te lang gegaard wordt, wordt droog en dat is zonde. Je wilt dat je kalkoen een kerntemperatuur van 70° heeft.

Zodra je de kalkoen gegaard hebt, wil je hem even laten rusten en dus niet direct aansnijden. Pak hem in in aluminium folie en laat hem zo’n 30-60 minuten nagaren (uit de oven).

Vulling

De vulling maak je met een combinatie van half-om-half gehakt (dit droogt minder snel uit dan rundergehakt), cranberries en walnoten. Cranberries zijn wat zuur en je kan natuurlijk geen suiker gebruiken, door de cranberries in wat sinaasappelsap met wat kaneel te koken, zorg je dat ze niet zuur smaken.

Als je gevogelte vult is het extra belangrijk om te zorgen dat de vulling ook goed gaar is. Ik bak de vulling daarom al gaar voordat ik het in de kalkoen stop. Ik stop dus geen rauw gehakt in de kalkoen!

Gevulde kalkoen

Vulling

 • 250 gram half-om-half gehakt
 • 0.5 rode ui
 • 50 gram cranberries
 • 0.5 theelepel kaneel
 • 50 gram walnoten
 • 0.5 sinaasappel ((sap en sinaasappelrasp))
 • 4 eetlepels extra vierge olijfolie

Kalkoen

 • 3.5 kg kalkoen
 • 150 gram roomboter
 • peper en zout
 1. Verwarm de oven voor op 180° Celsius.

 2. Haal de kalkoen 15 minuten van te voren uit de koelkast.

Kalkoen verwarmen

 1. Zet de kalkoen in een ovenschaal [timer minutes=10]10 minuten[/timer] in de voorverwarmde oven. Haal de kalkoen na 10 minuten uit de oven en zet de oventemperatuur op 170° celsius. Laat de kalkoen even rusten terwijl je de vulling maakt.

Vulling voor de kalkoen maken

 1. Pers de sinaasappel uit. 2. Gebruik een zesteur om sinaasappelrasp te krijgen. 3. Hak de walnoten in stukjes en doe in een kom. 4. Breng in een steelpannetje de cranberries sinaasappelsap, sinaasappelrasp en kaneel aan de kook en laat zachtjes op matig-laag vuur inkoken. 5. Pel de ui en snij dan in zo klein mogelijke stukjes. 6. Doe het gehakt in een kom en maak op smaak met peper en zout. 7. Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Zodra de olie heet is de rode ui toevoegen en het vuur lager draaien naar matig. De ui zachtjes gaar laten bakken. 8. Bruin het gehakt in de rest van de olijfolie op matig-hoog vuur. 9. Doe de gebakken ui, ingedikte cranberries en de stukjes walnoot in een kom. 10. Voeg het gebruinde gehakt (al het gehakt moet goed gebruind zijn) toe aan de kom met cranberries en meng door elkaar heen. Proef de vulling, als je het te zuur vindt smaken voeg je nog wat extra kaneel toe. 11. Gebruik een staafblender om de vulling voor de kalkoen te pureren. 12. Pureer de vulling, maar er mogen nog best wat stukjes walnoot of cranberry inzitten.Kalkoen vullen

 1. Snij de roomboter in een dunne plakjes. 2. Haal het vel voorzichtig een beetje los, zodat je reepjes roomboter onder het vel kan duwen. 3. Vul de kalkoen met de vulling. 4. Bind de kalkoen zo nodig met wat bindgaren dicht en zet de kalkoen in een ingevette ovenschaal in de voorverwarmde oven. Laat de kalkoen zo'n 2½ tot 3 uur in het midden van de voorverwarmde oven braden. Als je ziet dat de kalkoen donker wordt aan de bovenkant, bedek de bovenkant dan met aluminiumfolie. 5. Check de kerntemperatuur van de kalkoen met een vleesthermometer. Je wilt een kerntemperatuur van 70° Celsius. Pak de kalkoen nu in aluminium folie in en laat [timer minutes=30]30 minuten[/timer] rusten terwijl je je bijgerecht maakt.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *