Witte kaas of snijkaas maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en je hebt ook niet veel dingen nodig. Het is echter wel redelijk tijdrovend, want je moet de kaasjes 2-3 uur laten uitlekken en ze dan 1x per uur keren.
Bovendien is de temperatuur tijdens de verschillende stadia van het kaasmaken heel belangrijk. Je moet daarom de melk heel langzaam laten opwarmen, zodat je het vuur tijdig lager kan zetten of de pannen van het vuur kan nemen. Het is dus echt iets waar je de tijd voor moet nemen. Bovendien is een goede digitale thermometer met probe naald die je in de pan met melk kan laten essentieel.
Kaasmaak set van Boska
Ik heb witte kaas gemaakt met een kaasmaak set van Boska. Deze set komt met 4 kaasvormpjes, een thermometer, stremseltabletjes, kwarkuitlekzak, etc. Helaas is dit setje inmiddels niet meer verkrijgbaar, maar je kan online soortgelijke setjes kopen van Mad Millie.
Vooral de stremseltabletten en de vormpjes heb je nodig om zelf witte kaas te maken. Je kan ook heel goedkoop vloeibaar stremsel of microbieelstremsel poeder online kopen, maar vaak is dit bedoeld voor grote hoeveelheden melk (10 liter of meer). Ik heb 4 kaasjes gemaakt met 2 liter melk en dan wordt het heel lastig om de hoeveelheid stremsel precies af te wegen (meestal wordt 1 ml vloeibaar stremsel voor 10 liter melk gebruikt).
Melk van de supermarkt
Ik heb zelf met een aantal verschillende soorten melk ge-experimenteerd: houdbare melk, verse melk van de supermarkt en ongepasteuriseerde (rauwe) melk van de boer. Met houdbare melk lukt het totaal niet. De melk wil niet goed stremmen (wordt niet dik). Met verse melk van de boer lukt het wel, alleen vond ik het niet lekker smaken (te boterachtig). Met verse melk van de supermarkt lukt het heel goed en smaakt het heel lekker.
Karnemelk als zuursel
Om witte kaas te maken heb je zuursel nodig. Hiervoor kan je verse karnemelk gebruiken. De melkzuurbacteriën die van nature in de karnemelk zitten helpen je melk verzuren. Helaas lukt dit met de meeste soorten karnemelk niet, maar het lukt wel met Boerenkarnemelk van den Eelder (verkrijgbaar bij Jumbo en AH).
Witte kaas in plaats van feta
Ik gebruik mijn zelfgemaakte witte kaas soms ook in plaats van feta. Het smaakt iets anders, iets minder zuur. Feta maak je met schapenmelk en ik maak deze witte kaas met koemelk, al zou je natuurlijk ook prima schapenmelk of geitenmelk kunnen gebruiken.
Deze feta-tomaten schotel of deze tuinbonenmaaltijdsalade kan je bijvoorbeeld prima met je zelfgemaakte witte kaas maken en hetzelfde geldt voor deze Griekse salade.
Witte kaas maken
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 liter melk
- 40 ml karnemelk
- 4 gram zout
- 0.25 stremseltablet
- 1 eetlepel Herbs de Provence (of andere kruiden)
Instructies
- Los de juiste hoeveelheid stremsel op in een half kopje koud water.
- Je hebt twee ruime pannen nodig, waarvan de kleinste 2 liter melk kan bevatten. De kleinere pan moet in de grote pan passen.
- Schenk de melk in de kleinere pan en zet in de grote pan. Vul de grote pan met water en zet op laag-matig vuur. Doe de thermometer in de melk.
- Verwarm de pan met water op laag-matig vuur totdat de melk 30° Celsius is. Zodra de temperatuur bereikt is de pannen van het gas halen. Voeg nu de karnemelk en voeg het opgeloste stremseltablet met het water aan de melk toe. Roer voorzichtig door.
- Laat de melk nu 60 minuten rusten zonder verder door te roeren en doe de deksel op de pan. Hou de thermometer in de pan met melk. De melk moet op 30° Celsius blijven, verwarm zo nodig heel even op heel laag vuur wat bij.
- Na een uur rusten moet de melk veel dikker geworden zijn (melk is nu gestremd) en je kan de wrongel nu in blokjes van 1 cm snijden met een mes.
- Verwarm nu in een andere pan 1 liter water totdat het 35° Celsius is.
- Schenk het warme water nu voorzichtig bij de in blokjes gesneden melk (wrongel) en roer het een paar minuten rustig door. Je wilt de blokjes zoveel mogelijk heel laten.
- Doe nu de deksel weer op de pan en laat 30 minuten rusten.
- Giet nu zoveel mogelijk van de vloeistof (wei) voorzichtig af (eventueel in een kom als je het wilt gebruiken voor iets anders). Meng het zout door de wrongel.
- Doe de wrongel nu in je kaasvormpjes en laat het 2-3 uur goed uitlekken. Keer de vormpjes elk uur om.
- Keer de vormpjes elk uur om.
- Bewaar de kaas in de koelkast. Je kan de kaas in gerechten met witte kaas, bijvoorbeeld salades gebruiken. Of rol de kaas in Herbes de Provence of Italiaanse kruiden.
- Je kan de kaas ook met wat extra vierge olijfolie en basilicum eten.