Echte lamsburgers passen goed binnen het keto dieet en hebben veel smaak.
Vers lamsgehakt
Lamsburgers kan je het beste zelf maken met vers lamsgehakt van je slager.
Gehakt bederft vrij snel. Dit komt omdat het gemalen vlees is en de bacteriën op die manier van de buitenkant van het vlees door al het vlees heen verspreid worden. Dit is waarom het belangrijk is om vers gehakt te gebruiken en het bij voorkeur op de dag dat je het gekocht hebt te bereiden.
Supermarkt
Als je lamsburgers in de supermarkt koopt is het een kwestie van de verpakking checken om te zien of ze binnen het keto dieet passen. Helaas wordt er aan veel vlees in de supermarkt van alles toegevoegd. Je zou verwachten dat vlees geen koolhydraten bevat, maar in het geval van supermarktvlees is dat lang niet altijd zo.
Zo voegt AH bijvoorbeeld rijstmeel, aardappelzetmeel, aardappel en zelfs suiker (dextrose) aan de lamsburgers toe. Eén zo’n lamsburger van 130 gram bevat maar liefst 4,5 gram koolhydraten. Bovendien bevatten deze lamsburgers nog heel veel andere toevoegingen, zoals natuurlijke aroma’s en raapolie, die je liever wilt vermijden.
Koolhydraten voornamelijk uit groenten
Je wilt je koolhydraten op het keto dieet voornamelijk uit groenten halen. Je kan bovendien ook wat koolhydraten uit noten/pitten/zaden en zuivelproducten halen. Vlees hoort van nature helemaal geen koolhydraten te bevatten.
Lamsvlees: goede keus
Goede kwaliteit lamsvlees is een goede keus op het keto dieet. Je hebt een goede kans dat je vlees van grasgevoerd vee komt en dit is veel gezonder. Vlees van grasgevoerd vee bevat namelijk niet alleen Omega 6 maar ook meer Omega 3 vetzuren, waardoor de verhouding tussen deze twee vetzuren veel beter is. Dit maakt dit vlees veel gezonder.
Lamsvlees bevat minder eiwitten dan de meeste andere soorten vlees (zo’n 17%), maar kan wel een goede bron van vetten zijn. Bovendien is lamsvlees, net als andere soorten vlees, een goede bron van vitamine B12 en ijzer.
Lamsburgers
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Lamsburgers
- 600 gram lamsgehakt
- 0.5 theelepel gemalen komijn
- 0.5 theelepel gemalen koriander
- 0.5 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel versgemalen peper
- 1 theelepel zout
Zijkant van de burgers
- 1 eetlepel platte peterselie
- 1 eetlepel heel fijngehakte ui (of sjalot)
Vet om in te bakken
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
Instructies
Lamsburgers
- Meng de kruiden en specerijen goed door het lamsvlees heen en vorm vervolgens in platte burgers van ongeveer 150 gram elk.
Randje
- Snij de ui of sjalot in heel kleine stukjes en meng met fijngeknipte peterselie. Rol de zijkanten van de burgers door dit ui-peterselie mengsel.
Bakken
- Verhit de olijfolie in een grillpan. Bak de burgers 4-6 minuten per kant. Zelf vind ik lamsburgers het lekkerst als ze mooi bruin aan de buitenkant maar nog een beetje roze vanbinnen zijn, als je ze liever meer doorgebakken wilt, bak ze dan wat langer.