Harira is een speciale Marokkaanse soep die vooral tijdens de Ramadan gegeten wordt om de vast te breken.
Is deze Harira keto?
Dit recept voor Harira heb ik op een aantal manieren aangepast zodat het beter binnen het keto dieet past. Het bevat bijvoorbeeld geen bloem, geen vermicelli en minder kikkererwten dan een traditionele Harira. Deze soep is dan ook dunner dan echte Harira.
Toch is het een heerlijke soep en je hele keuken ruikt ook heerlijk naar de kruiden en de saffraan.
Macro’s
Desondanks is deze Harira op zichzelf niet echt keto. De verhouding tussen de hoeveelheden vetten, eiwitten en koolhydraten in deze soep zijn namelijk totaal niet in lijn met de traditionele keto macro’s. Op zich geldt dit overigens voor heel veel soorten soep. Het is heel moeilijk om er voor te zorgen dat een soep voldoende vetten bevat om echt keto te zijn. Toch hoeft dit geen probleem te zijn.
Door deze soep te combineren met andere gerechten, kan je wel degelijk een keto maaltijd met deze Harira maken.
Snelkookpan en slowcooker
Peulvruchten zijn een belangrijk ingrediënt in Harira. Je moet ze eerst weken en lang genoeg koken (tenzij je peulvruchten uit een blikje gebruikt, dat kan natuurlijk ook).
Dit geldt ook voor kikkererwten. Ik week de kikkererwten maar 60 minuten in plaats van de hele nacht. Dit is geen probleem als je ze vervolgens in een snelkookpan gaar kookt en je soep in een slowcooker meerdere uren zachtjes laat koken. Hierdoor krijgt je soep overigens ook veel meer smaak.
Harira
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 300 gram lamsschouder
- 100 gram kikkererwten (week minimaal 1 uur in ruim water)
- 3 eetlepels roomboter
- 1 fijngesneden ui
- 500 gram middelgrote tomaten (of tomatenblokjes in blik)
- 2 stengels bleekselderij
- 5 gram selderij blaadjes (van bleekselderij of keuken selderij)
- 1 theelepel saffraanpoeder
- 0.5 theelepel gemberpoeder
- 5 gram platte peterselie
- 5 gram koriander
- vers gemalen peper (naar smaak)
- 0.25 theelepel zout
- 2.5 liter water
Instructies
- Laat de gedroogde kikkererwten minimaal 1 uur in ruim water weken. Laat ze vervolgens uitlekken.
- Snij het vlees in blokjes.
- Doe het vlees in een grote pan met 1,5 liter water en het zout. Breng het aan de kook en schep af en toe het schuim eraf.
- Kook de kikkererwten in 45-60 minute gaar, maar ze moeten nog wel stevig zijn. Ik doe dit in een snelkookpan. Als je geen snelkookpan hebt, moet je de kikkererwten langer koken of de soep langer laten koken (minimaal 3 uur).
- Breng een tweede pan met water aan de kook of kook water met een waterkoker. Maak een kruisje in elke tomaat waar het steeltje heeft gezeten. Leg de tomaten nu 1-2 minuten in het kokende water. Het vel begint nu los te laten. Haal de tomaten uit het water en pel het velletje eraf. Snij de tomaten vervolgens in blokjes.
- Was de bleekselderij en snij in stukjes. Doe hetzelfde met de selderijblaadjes,
- Maak de ui schoon en snij ook in stukjes.
- Doe het vlees plus het vocht in de slowcooker en voeg 1 liter kokend water toe. Als je geen slowcooker hebt, kan je een grote stoofpan gebruiken en de soep op laag-matig vuur zachtjes laten koken. Voeg ook de bleekselderij, selderij blaadjes, ui, gemberpoeder en peper aan de pan met vlees toe.
- Voeg nu ook de roomboter aan de pan toe.
- Voeg nu de stukjes tomaat, kikkererwten en saffraan toe. Roer even door elkaar en doe dan de deksel op de slowcooker (of pan).
- Laat de soep nu minimaal 1 uur zachtjes koken, zelf kook ik de soep zo'n 5 uur in de slowcooker op de hoge stand.
- Was de koriander en peterselie en hak of knip in stukjes.
- Een kwartier voor dat je de soep wilt serveren, voeg je de peterselie en koriander aan de soep toe. Laat 15 minuten zachtjes koken.