Een heerlijke keto asperge soep met croutons die goed binnen het keto dieet past!
Asperges: wit goud
Het meeste werk is het schillen van de asperges, maar het is absoluut de moeite waard. Witte asperges worden niet voor niets wit goud genoemd. Ze smaken niet alleen heel lekker, maar je hele keuken ruikt ook lekker.
Extra vetten
Op het keto dieet is het belangrijk dat de meeste calorieën uit vet komen. Als dit namelijk niet het geval is kan je niet in ketose komen en blijven. Een dieet waarbij koolhydraten en/of eiwitten de belangrijkste energiebron zijn, zorgt er voor dat je glucose als belangrijkste energiebron gebruikt (je lichaam kan eiwitten omzetten in glucose). Als glucose je belangrijkste energiebron is zal je geen vet hoeven te verbranden om aan energie te komen en dus niet in ketose zijn.
Soep bevat normaal gesproken niet veel vet. Daarom bind je deze keto asperge soep met mascarpone. Je krijgt dan een vrij dikke, gebonden soep. Verder serveer je deze soep met hele lekkere keto croutons.
Om de croutons voor deze keto asperge soep te maken gebruik je alleen eiwitten. Je kan hier zien hoe je een ei splitst. De eidooiers kan je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Je kan ze gebruiken om mayonaise of een Hollandaise saus mee te maken of toevoegen aan roerei of een omelet.
Keto asperge soep met keto croutons
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Asperge soep
- 1 prei
- 1 ui
- 1 bleekselderij stengel
- 50 gram roomboter
- 450 gram witte asperges
- 1,5 liter water
- 250 ml mascarpone
- peper en zout
Croutons
- 75 gram amandelmeel
- 2 eetlepels psyllium
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eiwitten
- 0.5 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel platte peterselie
- 0.25 theelepel zout
- 15 ml extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175° Celcius.
Asperge soep
- Snij de uiteinden van de prei af. Snij de rest van de prei in ringen (zowel het witte deel als het groene deel) en doe die in een kom met ruim water zodat het zand er goed uitkomt. Als de prei erg zanderig is moet je het water meerdere keren verversen. Als het water schoon is, laat je de prei in een vergiet uitlekken.
- Haal de buitenkant van de ui af en snij de ui in stukjes. Was de bleekselderij stengel, snij de uiteinden eraf en snij de rest in stukjes.
- Smelt de boter in een grote kookpan (minimaal 2 liter). Zodra de boter gesmolten is, de ui en bleekselderij toevoegen. Op een laag vuur zo’n 5 minuten laten fruiten en dan de prei toevoegen.
- Breng 1,5 liter water aan de kook (ketel of pan).
- Ga nu de asperges schoonmaken. Snij eerst de aspergepunten eraf en houdt die apart. Snij dan de uiteinden eraf en gooi die weg. Witte asperges moeten altijd geschild worden. Snij ze eerst doormidden en schil elke helft apart met een dunschiller. Zodra je alle asperges geschild hebt, snij je ze in stukjes.
- Pureer de ui, bleekselderij en prei zo goed mogelijk met een staafblender. Dit gaat makkelijker door af en toe een scheutje kokend water toe te voegen.
- Voeg de stukjes asperge (niet de aspergepunten!) toe aan de pan met gepureerde groenten en voeg hier ook de 1,5 liter kokend water aan toe. Roer even goed door en laat dan zachtjes koken op matig vuur met de deksel half op de pan.
Keto croutons
- Terwijl de soep aan het koken is, maak je de croutons.
- Meng het amandelmeel, bakpoeder, psyllium, knoflookpoeder, zout, fijn gehakte peterselie en fijn geraspte Parmezaanse kaas door elkaar heen.
- Voeg de eiwitten toe en meng alles door elkaar met een vork of met je handen. Je krijgt een plakkerig beslag.
- Verdeel het beslag in 2 ballen en druk die uit op een stuk bakpapier in de vorm van 2 koeken van 1 cm dik.
- Bak deze koeken in de voorverwarmde oven voor 10 minuten totdat ze een beetje beginnen te kleuren.
Soep afmaken
- Pureer de soep zo goed mogelijk met de staafblender. Voeg daarna de aspergepunten toe en laat die 10 minuten zachtjes meekoken.
Croutons tweede keer bakken
- Haal de koeken uit de oven en snij ze in klein croutons. Leg die croutons weer op het bakpapier op de ovenplaat en drizzle met de olijfolie. Bak in de oven totdat ze krokant zijn (ongeveer 5-10 minuten).
Soep binden
- Voeg nu de mascarpone aan de soep toe en zet het vuur laag. Goed doorroeren of eventueel weer de staafblender gebruiken, maar probeer de aspergepunten heel te houden. Maak de soep op smaak met peper en zout.
Serveren
- Serveer de soep met wat croutons.