Kiprollade kan een alternatief zijn voor varkensrollade als je geen varkensvlees wilt eten. Kip is bovendien een heel goede bron van tryptofaan.
Kiprollade bevat minder vet
Kippenvlees heeft wel als nadeel dat het veel minder vet bevat dan bijvoorbeeld varkensvlees, zoals deze spare ribs, en rundvlees. Het is dus moeilijker om de juiste macro’s te krijgen. Je moet dit dus bereiken via je extra toegevoegde vetten.
Als je kiprollade kant-en-klaar koopt is hij meestal met kipfilet gemaakt. Kipfilet bevat minder vet dan kippendij, vraag je poelier daarom om de rollade met kippendijtjes te maken. Bovendien heeft dit als voordeel dat je rollade niet zo snel te droog wordt, want dat is minder lekker.
Kip moet goed gaar zijn
Het is handig als je een vleesthermometer hebt, zodat je kan meten of je kiprollade goed gaar is. De kerntemperatuur moet tussen de 70-72° Celsius liggen. Je meet de kerntemperatuur door de thermometer in het midden van de rollade te steken.
Kip bevat soms salmonella en/of campylobacter. Als je met deze bacteriën besmet raakt, kan je flinke voedselvergiftiging krijgen en als je een verzwakt immuunsysteem hebt kan dit gevaarlijk zijn. Het is daarom extra belangrijk dat je zorgt dat je kip goed gaar is.
Het is ook heel belangrijk om goede keukenhygiëne in act te nemen en te zorgen dat je de snijplank, messen etc. die je voor de rauwe kip gebruikt hebt, goed afwast voordat je ze voor andere etenswaren gebruikt.
Heb je kip over?
Als je kip over houdt, dan kan je de kip in salades verwerken, zoals bijvoorbeeld keto kip-avocado salade, Caesar salade, maar je kan ook lekkere Italiaanse kipnuggets of kipkroketjes maken. Een andere optie is om je overgebleven kippenvlees door hartige muffins of in een frittata te doen. Kip is heel veelzijdig, heeft niet een heel sterke smaak en kan je dus in heel veel gerechten gebruiken.
Kiprollade
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 750 gram kiprollade
- 150 gram roomboter
- 15 ml extra vierge olijfolie
Instructies
- Smelt de boter met olijfolie in een braadpan op matig hoog vuur.
- Zodra de boter gesmolten is de rollade aan alle kanten bruinen.
- Zet het vuur nu lager en doe een scheut heet water bij de rollade. Doe het deksel half op de pan en laat het vlees zachtjes in 30 minuten garen.
- Bedruip het vlees regelmatig en voeg eventueel wat meer heet water toe om droogkoken te voorkomen.
- Check met een vleesthermometer of het vlees de goede kerntemperatuur (72° Celsius) heeft.
- Als de rollade klaar is, dek hem dan af met aluminiumfolie en laat hem minimaal 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.