Deze muffins zijn lekker voor lunch naar werk of neem ze mee op een picknick. Ze zijn zo gemaakt en je kan eindeloos variëren!
Wat voor soort kaas?
Het belangrijkste ingrediënt zijn de eieren, die alles binden, volume geven en de smaak bepalen, tenzij je andere ingrediënten toevoegt die qua smaak overheersen.
Als je een jonge kaas gebruikt, is de overheersende smaak die van het ei.
Als je sterkere kazen, bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, Rocquefort, Gruyere of een oude Nederlandse kaas, gebruikt, dan overheerst de smaak van de kaas.
Kruiden en specerijen
Je kan de smaak natuurlijk ook bepalen door kruiden en specerijen toe te voegen. Denk dan aan gerookte paprika, knoflook, kerrie poeder, uienpoeder of chilipoeder.
Je kan natuurlijk ook verse fijngehakte kruiden, zoals platte peterselie, basilicum of bieslook toevoegen. Die kan je ook goed combineren met knoflookpoeder.
Welke groenten?
Ik heb een klein beetje diepvries broccoli gebruikt, die ik gedurende de nacht in de koelkast heb laten ontdooien.
Verse broccoli kan ook, maar snij het in heel kleine stukjes als je ze rechtstreeks aan het beslag wil toevoegen. Als je wat meer bite in je muffins wilt, gebruik dan iets grotere stukken en blancheer deze voordat je ze aan het beslag toevoegt.
Je blancheert ze door een pan met water aan de kook te brengen. Zodra het water kookt, voeg je de broccoli toe. Laat de broccoli slechts 1 minuut koken in de pan met kokend water. Dit is net genoeg om te zorgen dat ze beter garen in de oven, zonder helemaal zacht en papperig te worden.
Paprika, bosuitjes, asperges, champignons
Je hoeft natuurlijk geen broccoli te gebruiken. Je kan ook paprika met bosuitjes combineren of stukjes geblancheerde asperge of stukjes champignons die je eerst een paar minuten in wat boter gebakken hebt, zodat ze al zacht geworden zijn.
Spinazie met kleine tomaatjes
Je kan ook spinazie-tomaat muffins maken door wat ontdooide diepvries spinazie met een paar kleine cherry tomaatjes toe te voegen. Laat de tomaatjes heel, zodat ze wat steviger blijven en kies zo klein mogelijke tomaatjes. Of voeg een paar in stukken gesneden boontjes toe gecombineerd met wat rode paprika, je zou daar eventueel wat zelfgemaakte seroendeng als smaakmaker toevoegen. Ik zou geen kant-en-klare seroendeng kopen, want daar zit veel suiker in.
Olijven of hete pepertjes en feta
Je kan natuurlijk ook olijven of zelfgemaakte hete pepertjes toevoegen voor extra smaak, bijvoorbeeld met wat extra blokjes feta. Of je voegt feta met wat verse munt toe, dat is namelijk ook een lekkere combinatie.
Vleeswaren of gerookte zalm
Deze muffins zijn ook een goede manier om restjes vlees(waren) te gebruiken. Hier kan je een recept voor keto kipkerrie muffins vinden.
Heb je een beetje kip of salami of chorizo over? Combineer het met wat groente en gebruik het door je muffinbeslag.
Je kan natuurlijk ook wat kleine sliertjes gerookte zalm met wat verse of gedroogde dille toevoegen. Eventueel kan je daar ook wat broccoli of spinazie of boontjes bij doen.
Bakpoeder en zout
Ik voeg aan het muffin beslag ook wat bakpoeder toe. Hierdoor krijg je namelijk veel luchtigere muffins.
Ik heb aan deze muffins geen zout toegevoegd, omdat ik Parmezaanse kaas gebruik en die is van zichzelf al vrij zout. Hetzelfde geldt natuurlijk als je bijvoorbeeld rocquefort zou gebruiken. Mocht je een mildere of jongere kaas gebruiken dan zou ik wel een snufje zout toevoegen voor extra smaak.
Welke muffin of cupcake vormpjes?
Ik heb hier papieren muffinvormpjes gebruikt. Dit is niet ideaal, want je trekt de buitenkant van de muffin er een beetje af als je de muffin uit het vormpje haalt.
Ik raad daarom aan om siliconen vormpjes te gebruiken, die hebben bovendien als voordeel dat je ze steeds weer opnieuw kan gebruiken plus ze komen in van allerlei leuke kleuren en vormen.
Je kan kiezen uit siliconen cupcake vormpjes, die wat kleiner zijn, of muffin vormpjes. Ze komen niet alleen in leuke kleurtjes, maar ook in van allerlei vormen, zoals deze cupcake cases in de vorm van een hart. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een heleboel verschillend smaken keto muffins te maken en die dan allemaal tegelijk in een grotere muffin vorm te bakken, zoals deze in de vorm van bloemen. Deze vorm staat bovendien lekker stevig op de bakplaat.
Keto broccoli-kaas muffins
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 125 gram jonge kaas
- 125 gram mozzarella
- 75 gram broccoli
- 1.5 theelepel bakpoeder
- 0.25 theelepel knoflookpoeder
- 0.25 theelepel mosterd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160° celsius.
- Snij de broccoli in kleine stukjes. Breng een steelpan met water aan de kook en zodra het water kookt doe je de broccoli stukjes in de pan. Blancheer de broccoli 1 minuut in het kokende water.
- Laat de broccoli goed uitlekken in een vergiet.
- Rasp de Parmezaanse kaas en de jonge kaas. Snij de mozzarella in kleine stukjes.
- Klop de eieren goed los in een kom.
- Voeg de kaas, broccoli en mosterd aan de eieren toe. Meng goed door elkaar heen.
- Voeg dan het knoflookpoeder en bakpoeder toe en roer weer goed door elkaar heen.
- Vul bij voorkeur een siliconen muffin tray met het broccoli-kaas eierbeslag en bak in een minuut of 10 gaar. Je kan ook papieren muffin cases gebruiken, alleen zijn die moeilijk eraf te halen.
- Als je een saté prikker in het midden van een muffin steekt moet hij er schoon (zonder beslag) uitkomen. Dan zijn je muffins klaar.