Deze zalm-avocado salade is makkelijk, lekker, snel en gezond! Deze maaltijdsalade is ideaal als je geen zin of tijd hebt om te koken, dit geldt overigens voor heel veel maaltijdsalades.
Wanneer is een salade een maaltijdsalade?
Lang niet elke salade is natuurlijk een maaltijdsalade. Je kan een maaltijdsalade herkennen aan de hoeveelheid calorieën en de hoeveelheid eiwitten en vetten. Vetten is in het algemeen geen probleem, want je gebruikt een dressing van olijfolie of mayonaise. Met eiwitten moet je wel op letten. Eiwitten zijn belangrijk en je wilt bij voorkeur dat elke maaltijd eiwitten bevat. Dit hoeven niet enorm veel eiwitten te zijn, maar je wilt er rekening mee houden dat eiwitten een heel belangrijke macro-nutriënt zijn. Hier kan je daar meer over lezen.
Zelf kan je heel makkelijk en snel de hoeveelheid eiwitten in een maaltijd verhogen, door bijvoorbeeld hardgekookte of gepocheerde eieren toe te voegen.
Drie superfoods?
Deze zalm-avocado salade maak je bij voorkeur met wilde Sockeye zalm. Deze zalm bevat geen anti-biotica resten en is niet behandeld met anti-parasiet middelen. Hier kan je meer over de verschillen tussen wilde en gekweekte zalm lezen. Zalm is belangrijk voor een goede gezondheid, want het is een heel goede bron van Omega 3 vetzuren in een vorm die je lichaam goed kan opnemen. De meeste mensen krijgen veel te weinig Omega 3 vetzuren binnen.
Verder gebruik je avocado’s. Avocado’s worden vaak een superfood genoemd en daar zit best wel wat in. Hier kan je daar meer over lezen. Tot slot, maak je een dressing met extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie, vooral verse olijfolie, is een goede bron van onder meer polyfenolen en polyfenolen helpen net als Omega 3 vetzuren ook met het tegengaan van ontstekingen. Hier kan je meer over olijfolie lezen.
Zalm-avocado salade
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Salade
- 150 gram gerookte Sockeye zalm
- 2 avocado's
- 200 gram komkommer
- 100 gram rucola
Dressing
- 1 eetlepel grofgehakte muntblaadjes
- 1 limoen (zest en sap)
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- versgemalen peper en zout
Instructies
Dressing
- Zest de limoen met een zesteur of een rasp. Probeer zo min mogelijk van de witte bittere schil eraf te halen.
- Pers de limoen vervolgens uit.
- Meng het limoensap met de olijfolie totdat je een mooie vinaigrette krijgt. Maak op smaak met peper en zout.
Salade
- Was de rucola en droog met een slacentrifuge of keukenpapier.
- Leg de rucola op een bord.
- Was de komkommer en snij in plakjes.
- Snij de zalm in stroken.
- Kneed de avocado zachtjes, zodat je hem makkelijk uit de schil kan halen. Snij de avocado doormidden en haal de pit eruit. Vervolgens het avocado vruchtvlees voorzichtig met een lepel uit de avocado scheppen en dan in mooie plakken snijden.
- Was de munt en haal de blaadjes van de takjes af. Hak de munt grof.
- Leg alles op een bord, strooi de limoenzest en munt erover heen en schenk de dressing er overheen.