Autofagie gebeurt op verschillende tijdstippen binnen verschillende cellen in verschillende weefsels.
Autofagie vindt alleen plaats als je insuline niveau laag is. Als je fat-adapted bent en in ketose bent en blijft, is de kans dus groot dat de hele tijd ergens in je lichaam autofagie in zekere mate plaats vindt. Door het keto dieet met intermittent fasting te combineren kan je autofagie intensiveren en door een langere vast (24-72 uur) te volgen kan je autofagie maximaliseren.
Hoe meet je autofagie?
Autofagie vindt plaats binnenin een cel. Je kan het daarom niet direct meten. Wat je wel kan meten is je bloedglucose gehalte en je bloedketonen gehalte. De verhouding tussen die twee geeft een goede aanwijzing of en zo ja, hoeveel autofagie in je lichaam plaatsvindt. Urine ketonen zijn niet precies genoeg.
Autofagie in relatie tot de tijd dat je vast
Er zijn verschillende aanwijzingen hoeveel autofagie plaatsvindt in relatie tot hoe lang je aan het vasten bent. Dit zijn globale aanwijzingen, want elk lichaam is anders en bovendien hangt dit ook samen met wat je eet als je niet aan het vasten bent.
Als je normaal gesproken je heel goed aan een puur keto dieet houdt, met verreweg de grootste hoeveelheid van je energie uit gezonde vetten, een normale hoeveelheid eiwitten (geen eiwitshakes etc. !) en strikte koolhydratenbeperking (en geen zoetstoffen zoals stevia etc.!), dan zal je veel eerder autofagie in werking zetten dan iemand die ‘dirty keto‘ (zoetstoffen, frikandellen, McDonalds burgers, eiwitshakes) volgt.
De reden hiervoor is dat autofagie een heel intens proces is en het veel energie kost. Je lichaam houdt grote schoonmaak en bouwt nieuwe onderdelen waar nodig. Het is dus extra belangrijk dat als je eet, je voeding eet vol met goede voedingsstoffen, dus Omega 3 vetzuren, vitamines, mineralen, etc.
Wie heeft baat bij een langere vast?
Hoeveel autofagie voor jou optimaal is, is iets dat je zelf moet beoordelen, maar in de praktijk hangt het meestal af van:
- hoe oud je bent
- of je gezondheidsproblemen hebt
Onderzoek heeft namelijk laten zien, dat vanaf je dertigste minder makkelijk autofagie plaatsvindt. Je moet dan dus echt meer moeite doen om autofagie te activeren.
Hetzelfde geldt als je veel gezondheidsproblemen hebt en die via autofagie wilt proberen te verminderen/op te lossen. Dus als je denkt dat het voor jouw lichaam nodig is om meer autofagie te hebben, dan kan het beter zijn om één of twee keer per jaar een langere vast (72 uur) te doen.
De eerste 12 uur
Als je fat-adapted bent, dan is de kans heel groot dat je dagelijks 12 uur (en waarschijnlijk langer) vast. De meeste mensen die het keto dieet al gedurende langere tijd volgen, schakelen automatisch over naar 2 maaltijden per dag.
Gedurende deze eerste stap in het autofagie proces, gaat je lichaam veel groeihormoon aanmaken. Dit is belangrijk want dit zorgt dat kapotte onderdelen vervangen kunnen worden door nieuwe onderdelen.
De eerste 24 uur
Als je nog nooit eerder 24 uur gevast hebt, dan kan deze eerste vast van 24 uur best lastig zijn. Voor een deel komt dat doordat je hongerhormoon ghreline er voor zorgt dat je op je vaste eettijden honger krijgt. Het helpt dan om wat water met zout te drinken. Soms kan het namelijk zijn dat je lichaam behoefte aan zout verward met honger.
Na 24 uur vasten gaat de hoeveelheid stemcellen die je lichaam maakt toenemen.
Vooral je darmstelsel krijgt nu de kans om te gaan herstellen. Dit is vooral belangrijk als je darmproblemen hebt, bijvoorbeeld prikkelbare darmsyndroom. Bovendien wordt er nu meer BDNF geproduceerd en dit zorgt ervoor dat neuronen in de hersenen kunnen herstellen. Dit helpt met het tegengaan van geheugenverlies, herstellen van concentratie vermogen en het verminderen van angststoornissen. Zodra BDNF toeneemt, neemt serotonine ook toe. Bovendien gaat je CRP nu flink omlaag, omdat chronische ontstekingen nu afnemen. Als je hoge bloeddruk hebt, is de kans groot dat je bloeddruk omlaag gaat.
Je moet dit zien als schakelaars die omgezet worden. Je zet bepaalde processen op een bepaald moment gedurende de vast in werking en vanaf dat moment blijven die processen doorgaan totdat je stopt met vasten.
36 uur
Voor de meeste mensen zijn de eerste twee dagen op een vast het moeilijkste. Dit is waarom het belangrijk om niet in één keer van de ene op de andere dag een langere vast te doen. Zoiets wil je rustig stap voor stap opbouwen. Je wilt met je lichaam werken en niet met je lichaam vechten.
Zodra je 36 uur gevast hebt, kan het zijn dat je je een beetje duizelig voelt. Zorg dat je voldoende drinkt en ook wat zout neemt. Waarschijnlijk voel je je nu ook veel kalmer, rustiger. Dit is de periode dat neurons gerepareerd worden en de focus ligt nu vooral op je hersenen. Als je lichaam iets aan het repareren is (denk aan een gebroken arm) dan voel je je niet persé fantastisch, dat komt pas daarna. Juist nu is het heel belangrijk dat je jezelf voldoende rust geeft en op tijd naar bed gaat.
48 uur
De productie van nieuwe stemcellen is nu aan het pieken. Dit helpt om je immuunsysteem een enorme boost (opkikker) te geven.
72 uur
Autofagie is nu op het maximale niveau. Vanaf 72 uur gaat autofagie waarschijnlijk afnemen. Dit is ook niet vreemd, want het is een energie intensief proces en je lichaam heeft naar alle waarschijnlijkheid behoefte aan goede voedingsstoffen. Dit is daarom het beste tijdstip om met je vast te stoppen. Dit geldt ook als het vasten heel goed gaat. Meer is niet beter. Hier kan je meer over autofagie lezen.