Deze feestelijke vleesschotel is lekker als een snelle maaltijd of als party food. Ook als je een keer geen zin hebt om te koken of bijvoorbeeld tijdens de vakantie op de camping, dan is een schotel met verschillende soorten vleeswaren een snelle optie.
Rangschik vleeswaren naar keuze op een schaal. Kies bij voorkeur vleeswaren die zo min mogelijk bewerkt zijn, dus vleeswaren zonder toegevoegde glucosestroop, suiker en/of zetmeel, al kan je dat soms misschien niet vermijden.
In het algemeen zijn de beste opties: rosbief, entrecote, Prosciutto di Parma en vleeswaren door de slager gemaakt in plaats van in een fabriek. Als je vleeswaren in de supermarkt koopt, kijk dan op de verpakking hoeveel koolhydraten erin zitten en probeer in elk geval vleeswaren met minder dan 3 gram koolhydraten per 100 gram te kiezen. Dit zal in het algemeen wel lukken. In het geval van vleeswaren gaat het altijd om het totaal aantal koolhydraten, dus niet netto koolhydraten, ook niet als de fabrikant toevallig vezels heeft toegevoegd. Normaal zitten er namelijk geen vezels in vlees.
Combineer met gevulde eieren en/of crudité’s
Het is lekker om bij je vleeswaren schotel ook een rauwkostschotel (crudité’s) te serveren. Kies voor groenten met weinig koolhydraten en groenten die je makkelijk in een dip kan dippen. Zo kom je aan het juiste vetgehalte in de maaltijd. Hier kan je een voorbeeld met dip vinden: crudité’s. Als er ook vegetariërs zijn, dan is het een goed idee om je snelle makkelijke maaltijd uit te breiden met gevulde eieren. Gevulde eieren zijn ook echt zo klaar. In de tijd dat de eieren aan het koken zijn (8 minuten), kan je alvast de groenten in kleine reepjes snijden en één of meerdere dips maken.
Dips
Ik zou kiezen voor dips met een hoog vetgehalte, dus dips op basis van mayonaise. Bijvoorbeeld 1 eetlepel yoghurt met 2 eetlepels mayonaise en dan een smaakmaker. De smaakmaker kan een halve theelepel knoflook of uienpoeder zijn of een halve theelepel kerrie poeder of een eetlepel verse kruiden, bijvoorbeeld bieslook of platte peterselie of munt.
Snelle maaltijd zonder koken
Als je op zoek bent naar een snelle maaltijd zonder koken, varieer dan met een vleesschotel, groenteschotel (crudité’s) en één of meerdere dips.
Vleesschotel met rosbief, ham en porchetta
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram rosbief vraag de slager om iets dikker te snijden zodat het makkelijker op te rollen is
- 200 gram porchetta vraag de slager om iets dikker te snijden zodat het makkelijker op te rollen is
- 200 gram ham of Parma ham vraag de slager om iets dikker te snijden zodat het makkelijker op te rollen is
- 50 gram tomaatjes
- 100 gram groente-in-aspic
Instructies
- Rol de vleeswaren op en snij op maat, zodat alle rolletjes ongeveer even lang zijn.
- Rangschik de rolletjes op een schaal en strooi de tomaatjes erover heen.
- Versier met de plakjes groente-in-aspic.