vitamine tekort en trage stofwisseling

Vitamine B & vitamine D tekort

Steeds meer volwassenen en kinderen hebben tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen.

In het geval van overgewicht is er een grotere kans op een tekort aan vitamine D en de B- vitamines. Deze vitamines spelen een belangrijke rol in de energiehuishouding.

Zelfs een tekort in slechts één van deze vitamines kan de goede werking van de anderen belemmeren.

Vitamine D

overgewicht en trage stofwisseling

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Je lichaam kan het dus opnemen en dan opslaan in lichaamsvet. Het is mogelijk dat mensen met overgewicht niet een echt tekort aan vitamine D hebben, maar een lagere vitamine D serumwaarde hebben omdat ze meer lichaamsvet hebben en de hoeveelheid opgeslagen vitamine D daar dus over uitgespreid wordt.

Vitamine D is een heel belangrijke vitamine, ondermeer omdat het zorgt dat je lichaam voldoende calcium kan opnemen.

Er zijn een aantal studies die hebben laten zien dat een vitamine D met calcium (gecombineerd) supplement je lichaamscompositie kan veranderen. Je gewicht verandert niet, maar je lichaamsvetpercentage en vet rond je organen neemt wel af. Hieronder kan je meer over deze studies lezen.

Hier kan je meer over vitamine D in het algemeen lezen.

Thiamine (vitamine B1)

vitamine B1 en overgewicht

Thiamine speelt ook een cruciale rol bij de energievoorziening van ons lichaam. Alle cellen in ons lichaam hebben thiamine nodig.

Een tekort aan thiamine leidt tot een slecht geheugen, slaapstoornissen, vermoeidheid, snel geïrriteerd zijn en geen trek in eten hebben. Als je langere tijd een tekort hebt, gaan je zenuwreflexen verslechteren, omdat je zenuwen beschadigd raken. Je wordt dan slechter ter been, krijgt een tintelend of brandend gevoel in je armen en benen, verliest je coördinatie gevoel en je gaat slechter zien.

Op het keto dieet zal je geen vitamine B1 tekort krijgen. Het zit vooral in varkensvlees, vis, zaden en noten (vooral macadamia noten), maar ook in andere soorten vlees.

Biotine (vitamine B8)

vitamine b8 en oogontsteking

Biotine speelt een belangrijke rol bij de afbraak en opbouw van eiwitten, koolhydraten en vetten. Het speelt vooral een belangrijke rol bij de vetstofwisseling.

Symptomen van een vitamine B8 tekort zijn allereerst conjunctivitus (oogontsteking), ontstekingen in het gezicht, slecht/bros haar en verlies van haarkleur. Een tekort kan ook leiden tot angststoornissen, depressie en eetbui stoornissen.

Op het keto dieet eet je verschillende goede bronnen van biotine, zoals lever, andere soorten vlees en eieren. Avocado’s, zalm, noten en zaden bevatten ook biotine. Op het keto dieet hoef je dus niet bang te zijn dat je een tekort zal krijgen en als je een tekort hebt zal je dit kunnen opheffen.

Clean keto voor een goede gezondheid

Je zal merken dat als je het keto dieet langere tijd volgt, je niet alleen afvalt, maar je je veel gezonder gaat voelen. Dit komt omdat je pure voeding, zonder van allerlei toevoegingen eet. Pure voeding bevat van nature niet alleen eiwitten en vetten, maar ook de mineralen en vitamines die je lichaam nodig heeft.

Dit geldt natuurlijk alleen als je clean keto eet. Als je je koolhydraten beperkt en vervolgens je calorieën haalt uit frikandellen, kroketten, burgers, shakes, eiwitrepen en van allerlei pillen en poeders, dan geldt dit natuurlijk niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.