waarom verzadigde vetten gezond zijn

Verzadigde vetten: goed of slecht?

Vroeger was het heel normaal om verzadigde (dierlijke) vetten te eten. Tegenwoordig zijn we helemaal gewend om te horen dat verzadigde vetten ongezond zijn en dat je juist vetarm moet eten.

De overschakeling naar het keto dieet kan dan wel als een schok komen. Je bekijkt je boodschappenlijst en ziet al die eieren, pakjes roomboter, en dan is het natuurlijk helemaal niet zo vreemd, dat je je afvraagt of dat nou wel goed kan zijn.

Dit filmpje verteld in 14 minuten alles wat je moet weten over het eten van vet. Het officiële voedingsadvies is namelijk in het geheel niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd! Ongelooflijk, niet waar? Het hele idee dat verzadigde (dierlijke) vetten slecht zijn komt van de Amerikaan Ancel Keys. Hij wist de Amerikaanse autoriteiten te overtuigen dat het eten van verzadigde vetten leidt tot een hoog cholesterolgehalte en dat een hoog cholesterol gehalte leidt tot hart-en vaatziekten. We zouden daarom vooral vetarm en meer koolhydraten moeten eten. Tegelijkertijd zorgde hij dat zijn grote tegenpool, John Yudkin, wiens onderzoek uitwees dat niet verzadigde vetten maar juist suiker het probleem was, helemaal belachelijk werd gemaakt.

Zoals dit fimpje laat zien, sinds de opkomst van vetarm eten is obesitas een groot probleem geworden en zijn hart-en vaatziekte niet afgenomen maar juist toegenomen. Dit is ook niet zo vreemd want hart-en vaatziekten worden veroorzaakt door chronische ontstekingen. Die ontstekingen beschadigen je aders en cholesterol probeert de schade dan te herstellen. Cholesterol wordt dus onterecht als het probleem beschouwd. Het feit dat LDL cholesterol in je aders zit, betekent dat ze beschadigd waren en gerepareerd moesten worden.

Er is wel een verband tussen de hoeveelheid triglyceriden in je bloed en (een verhoogde kans op) hart-en vaatziekten. Je krijgt echter geen hoog triglyceride gehalte door het eten van verzadigde vetten, je krijgt het door het eten van suiker en bewerkte koolhydraten. Dus als je een hoog triglyceride gehalte hebt, dan is het het beste om koolhydraatarm of ketogeen te gaan eten.

YouTube

Dit is een heel interessante video op Youtube over hoe we op het idee kwamen dat verzadigde vetten ongezond zijn en waarom dit niet klopt:

The Story of Fat: Why we were Wrong about Health

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.