statines

Meer mensen aan de statines?

De nieuwe richtlijn voor de maximale hoeveelheid LDL in je bloed is opnieuw verlaagd. Als je nu een LDL niveau van 1,8 millimol per liter in je bloed hebt zal je het advies krijgen om statines te gaan slikken voor de rest van je leven. Cardiologen willen dan dus dat je preventief statines gaat slikken. Ons wordt door de cardiologen verteld dat je dan een kleinere kans op hart-en vaatziekten hebt. Veel huisartsen zijn het hier helemaal niet mee eens en er wordt gesuggereerd dat cardiologen door de farmaceutische industrie er toe aangezet worden om meer en meer mensen aan de statines te krijgen. Kassa!

Wat zegt onafhankelijk onderzoek?

Of je wel of niet cholesterolverlagers krijgt voorgeschreven hangt dus af van het LDL niveau in je bloed. Maar de drempelwaarde voor wat een ‘aanvaardbaar’ cholesterol niveau zou zijn wordt dus steeds verder verlaagd. Was ooit 4 millimol per liter aanvaardbaar nu is dat meer dan gehalveerd!

LDL wordt vaak ‘slecht cholesterol’genoemd, maar zo simpel is het helemaal niet. Je moet namelijk onderscheid maken tussen verschillende soorten LDL, maar dat is te duur voor een eenvoudige bloedtest.

Geen verband tussen LDL-C en hart-en vaatziekten

Wat gemeten wordt is LDL-C, want dat is makkelijk en goedkoop. Alleen wijst onderzoek na onderzoek uit dat er GEEN VERBAND is tussen een hoog LDL-C niveau en hart-en vaatziekten.

Je kan dus prima met statines je LDL-C niveau gaan verlagen, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat je hierdoor een kleinere kans op een hartaanval hebt. Zinloos dus!

Wat voorspelt risico op hart-en vaatziekten dan wel?

Een hoog LDL-C niveau is geen goede voorspeller of je wel of niet hart-of vaatziekten krijgt, maar metabool syndroom is dat wel. Metabool syndroom bestaat uit een aantal aandoeningen die wijzen op insuline resistentie. Uiteindelijk leidt dit vaak tot diabetes type 2.

Als je metabool syndroom hebt, heb je vaak één of meer van de volgende kenmerken:

  • veel vet rond je middel
  • hoog bloedsuikergehalte
  • hoge bloeddruk
  • hoge triglyceridenwaardes vergeleken met HDL niveau

Dit is waarom de hoeveelheid triglyceriden vergeleken met de hoeveelheid HDL in je bloed een veel betere indicator is dat je een vergroot risico op hart-en vaatziekten hebt. Onderzoek wijst namelijk wel op een link tussen de hoeveelheid triglyceriden/HDL en verhoogd risico op hart-en vaatziekten.

Maar er is een veel betere indicator dat je misschien hart-en vaatziekten aan het ontwikkelen bent en die heeft niks met je cholesterolniveau te maken. Dat is namelijk de hoeveelheid vet die je rond je middel opslaat. Dit geldt niet alleen als je overgewicht hebt, maar ook als je verder slank bent!

Preventief statines slikken verkleint je risico niet

Het feit dat steeds meer mensen statines slikken leidt niet tot minder hart-aanvallen. Bovendien leidt het ook niet tot minder sterfgevallen.

Het is veel effectiever om je leefstijl te veranderen en het vet rond je middel kwijt te raken! Dit doe je door te stoppen met alle vormen van suiker en alcohol (vooral bier).

Statines kunnen schadelijk zijn en hebben nare bijwerkingen

Zeker preventief statines slikken is volstrekt zinloos en waarschijnlijk zelfs schadelijk, want statines hebben heel wat bijwerkingen. Het onnodig slikken van statines kan zelfs leiden tot een vroegere dood en ondanks dat meerdere studies dit nu hebben laten zien, worden ze toch nog steeds preventief voorgeschreven.

Wetenschappelijk onderzoek heeft juist aangetoond dat mensen die ouder dan gemiddeld worden een hoger LDL-C niveau hebben. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat statines bij vrouwen boven de 50 sowieso niet leiden tot minder hart-en vaatziekten en een langere levensduur.

Op zich misschien niet zo gek, want ELKE CEL IN JE LICHAAM HEEFT CHOLESTEROL NODIG!

Hoe voorkom je hart-en vaatziekten?

Het allerbelangrijkste is om te zorgen dat je niet veel vet rond je middel hebt. Keer op keer wordt dit in verband gebracht met hart-en vaatziekten.

Vet rond je middel wordt veroorzaakt door het eten van te veel suiker, snelle koolhydraten of het drinken van te veel alcohol (vooral bier, vandaar ‘bierbuik’). Het is dus heel belangrijk om dit af te bouwen of er bij voorkeur helemaal mee te stoppen.

Hier kan je meer lezen over het opmeten van je middel en of je te veel vet rond je middel opslaat of niet.

Door koolhydraatarm te gaan eten kan je je risico op hart-en vaatziekten aanzienlijk verkleinen. Als je heel veel lichaamsvet rond je middel moet verliezen of als je dit snel wilt bereiken dan kan het keto dieet een goede oplossing zijn.

Als je al gezondheidsproblemen hebt, bijvoorbeeld bloeddrukverlagende medicijnen neemt of diabetes type 2 hebt, dan is het wel belangrijk dat je onder behandeling van een arts staat, want het keto dieet kan de werking van je medicijnen beïnvloeden. Ga in zo’n geval dus niet in je eentje aan de slag.

Cholesterolverlagers?

Er is mogelijk (het onderzoek is niet éénduidig), slechts één groep mensen die misschien wel baat hebben bij cholesterolverlagers. Dit zijn degenen die al een hartaanval hebben gehad en een stent hebben gekregen.

Meer weten?

Dit is een interessante film (wel wat lang), waar op een gegeven moment ook uitgebreid over het onderzoek naar statines wordt gesproken en hoe statines heel hard door de farmaceutische industrie gepusht worden.

Hier kan je informatie vinden over een heel goed boek over statines van Malcolm Kendrick, hij is een bekende Schotse huisarts die al heel erg lang onderzoek naar hart-en vaatziekten doet.

Dit is een boek wat ik recent op het spoor kwam en wat met wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het probleem de koolhydraten zijn en niet verzadigde vetten zoals ons jarenlang incorrect verteld is.

Het hele idee dat (1) verzadigde vetten zorgen voor een hoog cholesterolniveau en dat (2) een hoog cholesterol niveau tot hart-en vaatziekten leidt, gaat terug naar Ancel Keys. Hier kan je daar meer over lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.