Ovenschaal met geroosterde en gestoomde venkel

Venkel uit de oven

Venkel uit de oven is makkelijk om te maken, heeft ontzettend veel smaak, past goed binnen het keto dieet en is heel gezond. Wat wil je nog meer?

Deels roosteren en deels stomen

Je kookt de in stukken gesneden venkel eerst 2 minuten in een pan met kokend water, dus net iets meer dan blancheren. Hierdoor zal de venkel beter en sneller garen in de oven.

Door wat klontjes boter over de venkel te verspreiden kan je de venkel mooi roosteren in de voorverwarmde oven. Om te zorgen dat de venkel niet te droog wordt, stop je proppen vochtig keukenpapier tussen de stukken venkel. Hierdoor kan de venkel niet alleen roosteren maar tegelijkertijd ook gaar stomen.

Heel lekker met …

Zelf vind ik deze venkel heel lekker met gegrilde lamskoteletjes. De koteletjes kan je grillen in een grillpan terwijl de venkel in de oven staat.

Ovenschaal met venkel

Venkel uit de oven

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Andere bijgerechten
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 90kcal

Ingrediënten

Venkel

  • 500 gram venkelknollen (2 grote venkelknollen liefst met loof)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels roomboter
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220° Celsius.
  • Was de venkelknollen en verwijder eventueel lelijke bladeren. Snij de venkeltoppen van de knol af. Snij het venkelloof in kleine stukjes van ongeveer 1-2 cm. Hou dit apart om later mee te garneren (dus niet in de oven meebakken!). Ik gebruik de steeltjes ook als de venkel nog heel vers is, anders niet want dan worden ze houterig.
  • Snij de venkelknollen in de lengterichting door en snij elk stuk dan in drie of vier stukken (ook weer in de lengte).
    Snijplank met in kwarten gesneden stukken venkel
  • Breng een pan met water aan de kook en zodra het water kookt. leg je de stukken venkelknol ongeveer 2 minuten in het kokende water. Haal ze er dan uit en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
    Kookpan met venkel in een laag water
  • Beboter een ovenschaal. Laat de venkel even in een vergiet uitlekken.
  • Rangschik de stukken venkel in de ovenschaal. Verdeel de boter over de venkel en strooi wat peper en zout over de venkel.
    Ovenschaal met venkel en klontjes boter
  • Neem een vel bakpapier en scheur dit in 4 of 5 stukken. Maak elk stuk nat onder de koude kraan en maak het dan in een papieren prop zodat overtollig water eruit komt, maar het bakpapier nog wel nat is. Leg deze vochtige proppen bakpapier in de schaal met venkel (tussen de venkel).
    Ovenschaal met venkel met proppen vochtig bakpapier
  • Bak de venkel in 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Haal de venkel uit de oven, verwijder de proppen bakpapier en strooi de venkeltoppen over de venkel voordat je serveert.
    Ovenschaal met venkel

Nutrition

Calorieën: 90kcal | Bruto koolhydraten: 9g | Eiwit: 2g | Vetten: 6g | Sodium: 115mg | Kalium: 518mg | Vezel: 4g | Vitamine A: 342IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 15mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 1µg | Calcium: 61mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 34µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 21mg | Fosfor: 63mg | Selenium: 1µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 5g | Macro Vetten: 55% | Macro Koolhydraten: 37% | Macro Eiwitten: 8%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.