Peposo is een Toscaanse peper-runderstoofpot.
Slowcooker of braadpan
Deze Toscaanse peper-runderstoofpot is een fantastisch recept voor een slowcooker. Juist door het in een slowcooker heel langzaam te koken, kan de smaak van de peper zich nog beter ontwikkelen.
Het is wel belangrijk om de ui, knoflook, chili peper en bleekselderij eerst even te fruiten en dan het vlees te bruinen, voordat je alles in de slowcooker doet. Het is daarom een fijn gerecht voor in het weekend.
Als je geen slowcooker hebt, kan je Peposo natuurlijk ook in een goede braadpan maken.
Bijgerechten
Zelf vind ik keto saffraan rijst heel lekker bij Peposo maar ook in boter gesmoorde bladgroente, zoals spinazie of snijbiet, is heel lekker bij deze Toscaanse peper-runderstoofpot.
Tomaten
Je kan Peposo met tomatenstukjes uit blik of met verse tomaten maken. Als je verse tomaten gebruikt, weeg ze dan wel even, want je gebruikt al snel een te grote hoeveelheid en dan loopt het aantal koolhydraten op. Ook met tomaten uit blik moet je oppassen, hier kan je mijn tomaten uit blik review lezen.
Toscaanse peper-runderstoofpot (Peposo)
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1000 gram runderstoofvlees
- 160 ml rode wijn
- 400 gram tomatenstukjes uit blik
- 70 gram ui
- 4 teentjes knoflook
- 1.5 stengels bleekselderij
- 0.5 chilipeper
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 0.25 theelepel zout
- 150 ml extra vierge olijfolie
Instructies
- Maak de ui en knoflook schoon. Hak de ui en knoflook teentjes in kleine stukjes. Snij de bleekselderij en chili peper (met de zaadjes er in) ook in kleine stukjes.
- Verhit de olijfolie in een braadpan op medium hoog vuur. Zodra de olie heet is, de ui, knoflook, bleekselderij en chili peper een paar minuten laten fruiten op matig hoog vuur.
- Kneus de peperkorrels in een vijzel of met de zijkant van een groot mes en voeg de peper toe aan de pan.
- Snij het vlees in stukken en voeg toe aan de pan. Zet het vuur op hoog en bruin het vlees aan alle kanten.
- Zodra het vlees rondom bruin is, de inhoud van de braadpan in de slowcooker doen. Voeg nu ook de tomaten toe. Roer even door elkaar heen.
- Giet nu de wijn erbij en roer even door.
- Je kan de Peposo in 2-3 uur in een braadpan op matig vuur laten garen of in de slowcooker in 6-8 (of langer) uur op de lage stand of 3-4 uur op de hoge stand.