Plantaardige oliën bevatten chemicaliën

Hoe verminder je het risico op hart- & vaatziekten?

Als je net met het keto dieet begint en mensen om je heen (of zelfs je huisarts) horen en zien hoeveel dierlijke vetten je eet, zal er vast wel iemand zijn die je waarschuwt dat je je kans op hart-en vaatziekten enorm vergroot vanwege al die verzadigde vetten.

Verzadigde vetten

reuzel is gezond

Verzadigde vetten zijn vooral dierlijke vetten (roomboter, reuzel, ossenwit, ganzenvet, eendenvet, vet vlees), maar ook kokosolie en palmolie.

Sinds de jaren ’60 in de vorige eeuw bestaat het misverstand dat verzadigde vetten je cholesterolgehalte verhogen en dat een hoog cholesterolgehalte hart-en vaatziekten veroorzaakt. Deze hypothese komt van Ancel Keys, hij is ook de man die dacht dat suiker helemaal geen probleem was.

in vruchtensap zit meer suiker dan in coca cola

Inmiddels weten we dat in die tijd de suikerindustrie onderzoekers sponsorde om studies te publiceren die lieten zien dat niet suiker maar verzadigde vetten de boosdoener waren.

Sinds die tijd zijn er talloze onderzoeken geweest die hebben geprobeerd aan te tonen dat verzadigde vetten inderdaad hart – en vaatziekten veroorzaken. Geeneen heeft dit kunnen aantonen! Ondanks dit is ons voedingsadvies nog steeds niet gewijzigd.

In een 5 minuten durende filmpje legt de bekende cardioloog Dr. Aseem Malthotra uit dat hart – en vaatziekten niet door verzadigde vetten worden veroorzaakt. Hij legt ook uit wat de echte oorzaken zijn van hart – en vaatziekten. Je kan dit filmpje op YouTube bekijken door op de onderstaande link te klikken:

Three Top Cardiologists Say Saturated Fat Doesn’t Cause Heart Disease

Wat veroorzaakt hart-en vaatziekten?

Er is steeds meer bewijs dat verreweg de meeste ‘moderne’ ziekten, dus ziekten waar onze voorouders weinig last van hadden, veroorzaakt worden door chronische ontstekingen. Dit geldt ook voor hart- en vaatziekten.

Er zijn een aantal oorzaken voor hart – en vaatziekten:

  • bewerkt eten
  • stress
  • roken

Het probleem met bewerkt eten

zonnebloemolie

Al het bewerkte eten wat je kan kopen bevat plantaardige oliën en vrijwel altijd een vorm van suiker. Het probleem met goedkope plantaardige oliën is dat het zaad-oliën zijn.

Deze zaad-oliën, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie, zijn helemaal niet natuurlijk, zoals Becel je graag wil doen geloven. Er komen heel wat chemicaliën aan te pas om de olie uit zaden te halen. Een deel van die chemicaliën blijft in de olie achter omdat het te kostbaar is het er allemaal uit te halen. Dit is trouwens niet de enige reden waarom deze oliën heel slecht voor je zijn.

De tweede reden dat zaad-oliën slecht zijn is omdat ze heel veel Omega 6 vetzuren bevatten. Ons lichaam heeft Omega 6 vetzuren nodig, maar wel in de juiste verhouding met Omega 3 vetzuren. Omdat we maar heel weinig Omega 3 vetzuren via onze voeding binnenkrijgen, moeten we dus ook zorgen dat we niet te veel Omega 6 vetzuren binnenkrijgen. Hier kan je daar meer over lezen.

Plantaardige oliën zijn schadelijk voor je lichaam

Nina Teicholz

Hier kan je een interessante toespraak van Nina Teicholz, schrijfster van de ‘Big Fat Lie’.

Zij heeft veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van plantaardige oliën in ons dieet en heeft hier dit boek over geschreven.

Op YouTube kan je een filmpje vinden waarin Nina Teicholz uitlegt hoe we jarenlang voorgelogen zijn over hoe slecht plantaardige oliën zijn en vooral wie hier financieel belang bij hadden. Typ in de zoekbox op YouTube het volgende in om het filmpje te vinden:

Nina Teicholz – ‘Vegetable Oils: The Unknown Story’

Suiker is schadelijk voor je lichaam

Fat Chance Robert Lustig

Inmiddels weten we dat suiker op verschillende manieren chronische ontstekingen veroorzaakt. Suiker verhoogt namelijk je bloedsuiker gehalte en dit leidt er toe dat je lichaam ontsteking veroorzakende cytokines aan je bloed gaat afgeven.

Een hoog bloedsuikergehalte leidt er ook toe dat je lichaam Advanced Glycation End Products (AGEs) gaat produceren. Deze moleculen triggeren ontstekingen.

Een hoog bloedsuikergehalte leidt uiteindelijk ook tot insuline-resistentie en dit leidt tot de opslag van visceraal vet (buikvet, vet rond je organen). Het is bekend dat juist dit soort vet leidt tot chronische ontstekingen.

Hier kan je meer lezen over waarom suiker zo slecht voor ons lichaam is.

Het keto dieet: onbewerkt eten & gezonde vetten

Het keto dieet kan je dus juist helpen om je risico op hart – en vaatziekten te verlagen. Inmiddels hebben meerdere studies laten zien dat het keto dieet leidt tot veel minder chronische ontstekingen. Je lever maakt namelijk een keton dat zelfs een betere ontstekingsremmer is dan de gebruikelijke medicijnen!

Bovendien eet je op het keto dieet natuurlijk, onbewerkt eten. Je eet geen suiker en geen zaad-oliën en we weten zowel suiker als zaad-oliën tot chronische ontstekingen leiden, dus dat zal ook zeker meehelpen. Daar komt dan nogeens bij dat je op het keto dieet goed afvalt en ook dit is heel belangrijk. Overgewicht is ook gelinkt aan chronische ontstekingen. Overvolle vetcellen zijn namelijk ontstoken, dus het is belangrijk om die cellen minder vol te laten worden.

Het gaat dus lang niet alleen om het aantal koolhydraten per dag, om de verhouding tussen je macro’s maar het gaat er ook om wat je in je mond stopt. Je wilt voedingsrijke voeding eten, zo natuurlijk mogelijk is. Dit hoeft niet persé biologisch te zijn.

Dus kunstmatige zoetstoffen, ook als ze geen koolhydraten bevatten, passen niet binnen een gezond keto dieet. Hetzelfde geldt voor frikandellen en kroketten. Dit wordt vaak ‘dirty’ keto genoemd en het is niet gek dat mensen die op een soort keto fast food dieet leven na verloop van tijd zich ziek gaan voelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.