Zalm is een heel goede bron van Omega 3 vetzuren en dus supergezond. Het behoort tot de ‘vette vissen’ en het is een goed idee om minimaal éénmaal per week vette vis, zoals bijvoorbeeld zalm, haring, makreel, tonijn, etc. te eten.
Keto starter
Dit is vooral een heel goed gerecht als je net met het keto dieet begint! Het is namelijk hoog in vetten door de avocado in de salade en de komkommer dip. Je hebt dus best veel mayonaise nodig, maar laat je daar niet door afschrikken. Vetten helpen om je sneller en langer verzadigd te voelen.
Mayonaise en zaad-oliën
Normaal raad ik altijd aan om zaad-oliën te vermijden. Dat is lastig met mayonaise, want kant-en-klare mayonaise bevat altijd zaadolie (raapzaadolie, zonnebloemolie, etc.), zelfs als je mayonaise met olijfolie kiest.
Kies een mayonaise metminder dan 1 gram koolhydraten per 100 gram mayonaise. Vaak wordt er namelijk suiker aan mayonaise toegevoegd. Dit heeft niks met de prijs of exclusiviteit te maken. De meeste Belgische mayonaise is lager in koolhydraten, dus je zou daar eerst naar kunnen kijken en check dus de label. Hier kan je mijn review van kant-en-klare mayonaise lezen. Hou er wel rekening mee dat Belgische mayonaise vaak zouter smaakt en je dus minder zout aan je maaltijd hoeft toe te voegen.
Zelf mayonaise maken
Je kan natuurlijk ook zelf mayonaise maken. Helaas ben je dan voor dit recept wel even bezig, omdat je zoveel mayonaise nodig hebt (je kookt waarschijnlijk een dubbele portie voor zowel avondeten als lunch de volgende dag).
Als ik dit recept voor 5 porties kook, moet ik 3x mijn standaard hoeveelheid mayonaise maken. Dus ik heb 3 eidooiers en 540 ml milde olijfolie nodig (plus citroensap, azijn, zout, mosterd). Dit is niet te doen met een handmixer, tenzij je het 3x herhaald. Ik doe het dus wel in 1x maar met mijn keukenmachine.
Kijk dus wat je het beste uitkomt en neem anders gewoon kant-en-klaar. Sowieso krijg je al veel minder zaad-oliën binnen dan voordat je met het keto dieet begon.
Crème fraîche
Voor de dip meng ik de mayonaise met crème fraîche voor een frissere smaak. Deze dip is ook lekker als je alleen crème fraîche zou gebruiken, maar dan bevat deze maaltijd onvoldoende vetten.
Tandoori kruidenmix
Tandoori kruidenmix is een veelgebruikte Indiase kruidenmix. Het is niet echt één mix, elke familie heeft zo zijn eigen versie. In Engeland is het echt overal te krijgen, maar hier moet je even zoeken of je maakt het gewoon zelf. Hier kan je vinden hoe je je eigen Tandoori kruidenmix maakt.
Bij de Hoogvliet kan je Santa Maria Indiase Tandoori kruidenmix kopen bij de droge kruiden en specerijen. Je wilt geen vochtige mix want daar zit vrijwel zeker suiker en/of zetmeel in.
Tandoori zalm met komkommer dip en knapperige salade
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Tandoori zalm
- 600 gram zalmfilet Als je ingevroren zalm gebruikt, dan eerst laten ontdooien (avond van te voren in koelkast leggen)
- 2 eetlepels tandoori mix
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
Komkommer dip
- 0.5 komkommer
- 1 teentje knoflook
- 0.5 theelepel gedroogde munt
- 0.5 theelepel zout
- 150 ml crème fraîche
- 100 ml Belgische mayonaise
Salade
- 100 gram gemengde sla of ijsbergsla
- 1 gele paprika
- 2 bosui
- 2 avocado’s
- 0.5 limoen of citroen (zest en sap)
Dressing voor de salade
- 1 eetlepel limoensap of citroensap
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- snufje zout
Instructies
Zalm
- Verwarm de oven voor op 180º celsius.
- Meng de tandoori kruiden met de olijfolie en wrijf de zalm in.
- Leg de zalm in een ingevette of met bakpapier bedekte ovenschaal.
- Bak de zalm in 15-20 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Komkommer dip
- Was de komkommer en rasp de komkommer met een grove rasp. Doe de geraspte komkommer in een vergiet en druk even goed aan zodat het meeste vocht eruit gaat.
- Pel de knoflook en kneus met de zijkant van een groot mes. Snij of hak ze nu in kleine stukjes en voeg aan de komkommer toe.
- Strooi het zout over de komkommer en voeg de crème fraîche en mayonaise toe. Voeg de gedroogde munt toe en meng alles goed door elkaar met een vork en zet het dan in de koelkast zodat de smaak verder kan ontwikkelen.
Salade
- Was de sla en droog in een sla centrifuge of met keukenpapier. Doe in een slaschaal.
- Maak de paprika schoon en snij in reepjes of blokjes. Doe bij de sla.
- Was de bosuitjes, dep ze droog en snij in kleine ringetjes. Voeg aan de sla toe.
- Halveer de avocado’s en haal de pit eruit. Schep het vlees met een eetlepel uit de avocado’s en snij in plakjes of blokjes. Voeg aan de sla toe.
Dressing voor de salade
- Pers de andere helft van de citroen of limoen uit.
- Meng het limoen of citroensap met de olijfolie en voeg een snufje zout toe.
- Mix alle ingrediënten goed doorelkaar.