Deze salade met aardbeien, palmkool en walnoten is gezond en lekker. Palmkool wordt in Italië Cavolo Nero (zwarte kool) genoemd en is familie van onze boerenkool. Palmkool heeft echter hele donkere bladeren en smaakt iets bitterder dan boerenkool. Het smaakt meer zoals boerenkool vroeger smaakte. Onze huidige boerenkool is veredeld, zodat het minder bitter smaakt, net zoals spruitjes en broccoli overigens. Eigenlijk is dit heel jammer, want het bittere in bepaalde groenten wordt veroorzaakt door zwavel en zwavel helpt om je bloedsuikergehalte stabieler te houden.
Bittere groenten zijn heel gezond
Bovendien bevatten bittere groenten in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K. Samen met de zwavel hebben we die nodig om gal en maagzuur te produceren. Dit is niet alleen belangrijk voor een goede spijsvertering maar ook voor een goed functionerende lever.
De combinatie van de zwavel en in vet oplosbare vitamines zorgt er ook voor dat onze darmwant beter beweegt en we daardoor beter voedingsstoffen kunnen opnemen.
Palmkool of boerenkool
Ik gebruik in deze salade palmkool. Palmkool kan je heel makkelijk in je moestuin of in een grote plantenbak groeien. Je kan palmkool eventueel ook vervangen door boerenkool. Ook boerenkool is heel gezond. Het bevat net als palmkool vezels, vitamines en mineralen.
Zo bevat het onder andere vitamine C, B1/B2/B3, A, K en E. Bovendien bevat het ook nogeens heel veel mineralen, zoals Kalium, IJzer, Fosfor en Mangaan. En alsof dat niet genoeg is het zit ook nog eens vol met antioxidanten.
Salade met aardbeien, palmkool en walnoten
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 50 gram palmkool (cavolo nero of boerenkool)
- 100 gram aardbeien
- 40 gram walnoten
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel citroensap (of zelfgemaakte frambozen azijn)
- peper en zout
Instructies
- Was de palmkoolbladeren en laat ze in een vergiet uitlekken of dep droog met keukenpapier.
- Als de bladeren grote en harde bladnerven hebben, snij die er dan uit. Als je jonge blaadjes hebt, hoeft dit niet. Snij of knip de bladeren dan in stukjes.
- Was de aardbeien, haal het kroontje eraf en snij ze in plakjes. Voeg de aardbeien en walnoten toe aan de kom met palmkool.
- Meng de olijfolie met het citroensap en wat peper en zout goed door elkaar heen in een kopje en schenk vervolgens over de salade. Meng alles goed door elkaar heen.