Ik had zelf totdat ik het in Italië tegenkwam nog nooit van Insalata Greca gehoord, maar inmiddels is het één van mijn favoriete salades voor lunch.

De perfecte lichte maaltijd: Insalata Greca

Tijdens de zomervakantie gaan we altijd naar Viareggio om onze familie te bezoeken. In 2018 was er een echte hittegolf. Het was ontzettend warm en het er waren overal heel veel (tijger)muggen.

We gingen daarom bijna elke dag met mijn schoonmoeder en tante lunchen in La Pagoda in Pineta di Ponente in Viareggio.

In het park is het veel koeler vanwege de hoge dennenbomen en wonder boven wonder zitten hier geen tijgermuggen. Aangezien mijn schoonmoeder en tante inmiddels de 80 gepasseerd zijn, is dit een heerlijke plek.

Ketogeen eten op vakantie

Aangezien mijn man en ik ketogeen eten, kunnen we natuurlijk geen typisch Italiaanse broodjes (panini), pizza of pasta eten.

Dat is geen probleem, want La Pagoda maakt een aantal heerlijke salades. Insalata Greca is zo’n een heerlijke lichte maaltijdsalade.

Ik vermoed dat La Pagoda deze salade zelf heeft bedacht. Het is dus waarschijnlijk niet een echte Griekse salade. Waarschijnlijk is dit een door Griekenland geïnspireerde salade, omdat het feta en niet mozzarella bevat.

De Insalata Greca is één van de vele, lekkere, snelle, eenvoudige salades op het menu. Normaal wordt deze salade geserveerd met een flesje olijfolie en een flesje balsamico azijn. Je kan dan zelf bepalen hoeveel je toevoegt. Helaas bevat Balsamico azijn te veel koolhydraten, dus ik vraag altijd om een halve citroen en maak dan zelf een dressing met olijfolie en citroensap. Hierdoor kan ik het vetpercentage verhogen en het aantal koolhydraten verlagen.

Zo kan je een kant-en-klare salade heel makkelijk in een keto salade maken!

School of werk

Dit is ook een lekkere salade om mee te nemen naar school of werk. Als je op zoek bent naar een goede lunchbox om deze salade met een lekkere vinaigrette mee te nemen, klik dan hier.

Insalata Greca

 • 200 gram tomaat
 • 150 gram komkommer
 • 25 gram sjalot
 • 200 gram feta
 • 60 gram zwarte olijven
 • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • peper en zout
 • muntblaadjes ((om mee te garneren))
 1. Maak de sjalot schoon en snij in dunne plakjes. 2. Was de tomaat en komkommer en snij in dunne plakjes. 3. Rangschik de tomaat en komkommer op het bord. Leg de ui over de tomaat heen.

 4. Laat de feta indien nodig uitlekken en snij in kleine 1 cm grote blokjes. Leg in een hoop bovenop de tomaat.

 5. Versier de schaal met de zwarte olijven en strooi oregano over de tomaten.

 6. Maak in een klein kopje of kommetje de vinaigrette door de olijfolie, citroensap en peper en zout met een vork of theelepeltje goed met elkaar te mengen. 7. Schenk de vinaigrette over de salade. Buon appetito!

 

 

Vegetarisch, 15 minuten maaltijd, maaltijdsalade
Italiaans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *