Salades zijn snel klaar, lekker en gezond. Bovendien passen ze bijna overal bij. Wat deze salade net even anders maakt zijn de geroosterde pijnboompitten en de lekkere vinaigrette.
Ik maak de vinaigrette met extra vierge olijfolie. Goede kwaliteit verse olijfolie is heel duur. Dit komt deels doordat er veel meer vraag dan aanbod is en deels doordat het een arbeidsintensief product is. Echte verse koudgeperste Italiaanse olijfolie komt elk jaar gedurende oktober-november op de markt. Deze olijfolie mag alleen als verse olijfolie verkocht worden als het minder dan 1 jaar oud is. De houdbaarheidsdatum moet dus maximaal één jaar zijn! Je kan deze olijfolie ook aan de smaak herkennen, het kriebelt achterin je keel als je wat van de pure olijfolie proeft. Dit wordt door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid polyfenolen veroorzaakt. Polyfenolen verdwijnen naarmate de olie ouder wordt en na één jaar zijn er veel en veel minder aanwezig.
Pijnboompitten
Je gebruikt ook pijnboompitten in deze salade. Pijnboompitten zijn geen keto ingrediënt bij uitstek, want ze bevatten relatief veel koolhydraten. Hier kan je daar meer over lezen. Toch kan je ze wel zo nu en dan gebruiken. zolang je de hoeveelheid goed in de gaten houdt.
Salade met geroosterde pijnboompitten
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 150 gram little gem of romaine salade (of ijsbergsla)
- 75 gram rode paprika
- 0.5 bosui
- 200 gram komkommer
- 50 gram cherry tomaatjes
- 1 eetlepel pijnboompitten
Vinaigrette
- 0.5 theelepel Franse mosterd
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 3 eetlepels extra vierge citroen olijfolie
- ⅛ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Instructies
- Was de sla en droog de sla met een sla centrifuge of keukenpapier. Snij of scheur de sla in stukjes.
- Snij de bosui om ringetjes.
- Was de tomaatjes en halveer ze. Snij de komkommer in blokjes.
- Was de paprika en dep droog. Haal de zaadlijsten eruit en snij de paprika dan in stukjes of reepjes.
- Doe alle ingrediënten voor de salade in een kom en meng door elkaar heen.
- Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een beker en meng goed met een vork. Meng de vinaigrette door de sla.
- Rooster de pijnboompitten heel kort op een laag vuur zonder toegevoegd vet en strooi de pijnboompitten over de salade (liefst vlak voor het opdienen).