Deze simpele, kleurrijke en lekkere salade is heel makkelijk en snel klaar. Je maakt deze salade met een iets bittere sla, namelijk Radicchio. Radicchio zit ook in meerdere kant-en-klare slamixen, die je in de supermarkt kan kopen.
Er zijn verschillende soorten radicchio en die verschillen in hoe bitter ze zijn. De rode radicchio (Radicchio Rosso di Treviso) is bitterder dan de gele radicchio (Radicchio Variegato di Castelfranco). Radicchio is een sla die familie is van witlof. Dus je kan het ook door witlof vervangen.
Provolone Dolce – echte keto kaas
De bitterheid in de sla wil je combineren met een iets zoetere smaak. Daarom is deze salade lekker gecombineerd met Provolone Dolce. Deze provolone past heel goed binnen het keto dieet, door het hoge vetgehalte (30%) met minder dan 0.5 gram koolhydraten per 100 gram.
Frambozenazijn
Frambozenazijn kan je het beste een paar dagen van te voren maken, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Het blijft een hele tijd goed in de koelkast.
De frambozen-vinaigrette maak je met extra vierge olijfolie en frambozenazijn. Je wilt geen heel sterk smakende olijfolie, maar wel een extra vierge olijfolie. Dat is namelijk veel gezonder. Milde olijfolie is ook een hoog bewerkt (geraffineerd) product. Het is dan ook een goede optie om Taggiasche olijfolie (verkrijgbaar bij Jumbo, AH, Hoogvliet) te gebruiken.
Deze hoge kwaliteit olijfolie wordt met een ander soort olijven gemaakt en heeft een veel mildere smaak maar wel alle gezondheidsvoordelen van extra vierge (koudgeperste) olijfolie. Hierdoor houdt je vinaigrette de subtiele frambozensmaak.
Taggiasche olijfolie is ook heel geschikt om zelf mayonaise mee te maken. Het is dus een goed idee om een flesje in huis te hebben. Het is een dure olijfolie, dus je kan het speciaal voor dit soort gerechten en mayonaise bewaren en dan bijvoorbeeld een goede, maar iets goedkopere extra vierge olijfolie, zoals Iliada Kalamata extra vierge olijfolie (Jumbo, AH) voor bakken en andere dressings gebruiken. Goede olijfolie is echter nooit heel goedkoop! Wereldwijd is de vraag naar olijfolie heel groot en daardoor is de prijs een stuk hoger, want het aanbod is beperkt. Juist op het keto dieet wil je goede kwaliteit vetten en dus goede kwaliteit olijfolie, want gezonde vetten zijn je belangrijkste energiebron op het keto dieet.
Lekkere salade: groei je eigen sla
Als je een tuin of balkon hebt, loont het echt de moeite om je eigen (pluk)sla te groeien.
Je knipt elke keer af wat je nodig hebt en het groeit in no time weer aan. Zo heb je altijd lekkere (onbespoten) verse sla en je hebt veel meer keus dan je in de supermarkt hebt!
Hier kan je meer over een keto moestuin vinden.
Lekkere salade met frambozen-vinaigrette
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 100 gram gemengde sla (bijvoorbeeld een combinatie van Radicchio Variegato di Castelfranco en Radicchio Rosso di Treviso
- 1 rode paprika
- 1 vleestomaat
- 6 basilicumblaadjes
- 25 gram Provolone Dolce
- 1 theelepel frambozen azijn (of witte wijnazijn)
- 2 eetlepels extra vierge Taggiasche olijfolie
- ⅛ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Instructies
- Scheur de bladeren in grote stukken.
- Was de sla en dep droog of droog met een slacentrifuge.
- Was de tomaat en snij in mooie plakken.
- Bedek de bodem van een slaschaal met de sla en tomaat.
- Snij de provolone in dunne reepjes.
- Verdeel de reepjes provolone over de sla en tomaat.
- Was de paprika, dep droog en snij in mooie ringen. Was de basilicum en dep droog.
- Leg de paprikaringen en basilicumblaadjes op je slaschaal.
- Maak een eenvoudige vinaigrette door de azijn en de olie in een beker te mengen, breng op smaak met zout en peper. Serveer bij de salade in een kannetje of kommetje, zodat je op je bord de dressing over de salade kan doen.