Deze vegetarische Paneer Bhurji kan je heel goed met zelfgemaakte paneer maken. Paneer is heel simpel om te maken en niet altijd makkelijk in de supermarkt te krijgen. Je kan paneer weliswaar door Halloumi vervangen, maar Halloumi heeft een wat andere textuur en is veel zouter.
Keto paneer Bhurji
Bhurji is Indiaas voor geroerd/geklutst. Het is een Noord-Indiaas gerecht en bestaat uit een soort roerei van paneer zeg maar.
Deze paneer Bhurji is aangepast voor het keto dieet. Ik gebruik daarom geen cashew notenpasta, minder tomaten en ik voeg kokosolie en kokosmelk toe. Ik pas ook de hoeveelheid kruiden en specerijen aan, want ook kruiden en specerijen bevatten koolhydraten!
De traditionele versie van deze Paneer Bhurji zou namelijk veel te veel koolhydraten bevatten. In werkelijkheid zelfs nog meer, want het wordt dan met naan brood of met witte rijst geserveerd.
Deze keto versie kan je met keto naan en konjac rijst serveren of met bloemkoolrijst (maar dan niet in combinatie met keto naan).
Kasuri Methi
In het originele gerecht gebruik je gemalen fenegriek blad (kasuri methi of kasoori methi). Je kan dit online bestellen bij bijvoorbeeld de Kruidenkaravaan, de Kruiden Koning, etc. Gedroogd fenegriek blad is heel kruidig en heeft ook die echte kerrie geur. In India wordt ook vers fenegriek blad gebruikt. Dit kan je heel goed door een Palak Paneer doen. Je kan het als spinazie gebruiken. In Nederland kan je dit soms op de markt of bij een Toko vinden.
Als je Kasuri Methi hebt dan is het zeker de moeite waard om te gebruiken, want het geeft dit gerecht extra smaak. Maar je kan dit gerecht ook zonder Kasuri Methi maken en dan is het nog steeds heel lekker.
Stofwisseling en endorfine stimuleren
Dit is een heet gerecht. Je gebruikt groene en rode chili pepers en voegt ook nog eens gemalen chili peper toe. Als je niet van heel heet houdt, dan kan je natuurlijk de gemalen chili peper weglaten.
Vooral rode chili peper heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Het kan niet alleen je stofwisseling stimuleren, maar het kan ook de aanmaak van endorfine stimuleren. Hierdoor ga je je prettiger voelen.
Ontbijt, lunch, brunch of avondmaaltijd
Met Paneer Bhurji kan je alle kanten op. Het is een heerlijk voedzaam ontbijt, maar ook heel lekker als brunch of avondeten. Je kan de paneer het beste al de avond van te voren marineren. Stap 1 van de saus kan je ook al van tevoren doen. Dit helpt vooral als je Paneer Bhurji als ontbijt of brunch wilt maken. Stap 2 neemt namelijk helemaal niet veel tijd in.
Als je Paneer Bhurji met keto naan wilt serveren, dan kan je de naan natuurlijk ook al van tevoren maken.
Paneer Bhurji
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Marinade
- 2 cm verse gember
- 1 teentje verse knoflook
- 0.5 theelepel chili poeder
Paneer Bhurji
- 250 gram Paneer
- 2 eetlepels extra vierge kokosolie
- 1 tomaat
- 2 peultjes kardamom
- 2 stukjes kruidnagel
- 2 cm verse gember
- 2 peperkorrels
- 0.5 rode chilipeper
- 0.5 groene chilipeper
- 1 stuk foelie
- 1 laurierblad
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel kasuri methi (gemalen) (optioneel)
- 200 ml kokosmelk
- 2 eetlepels verse koriander
- 1 kleine ui
- 1 theelepel citroensap (optioneel, voor als het te heet is)
- zout
Instructies
Paneer marineren (liefst de avond van tevoren)
- Tweederde deel van de paneer in blokjes snijden. De rest van de paneer kruimelen.
- Maak de gember schoon en rasp het fijn. Het is belangrijk om heel verse gember te gebruiken die niet vezelig is. Maak de knoflook schoon en rasp de knoflook of pers uit met een knoflookpers.
- Meng de gember, knoflook en chili poeder door elkaar heen.
- Meng de kruidenmix voorzichtig door de paneerblokjes heen en zet in de koelkast. De kruimels hou je apart voor de saus. Doe dit bij voorkeur de avond van te voren zodat de paneer langer kan marineren.
Paneer Bhurji saus maken – Stap 1
- Snij de tomaat in blokjes.
- Maak de knoflook en gember schoon en rasp tot een pasta. Meng door elkaar heen.
- Verhit de helft van de kokosolie in een wok op matig-hoog vuur.
- Plet de kardemom peultjes en haal de zaadjes eruit.
- Snij de rode chilipeper in ringetjes.
- Voeg het laurierblad, rode chilipeper, kardemom, foelie, kruidnagels, zwarte peper en de helft van de geraspte knoflook en gember toe.
- Zodra de knoflook in de wok bruin begint te worden voeg je de stukjes tomaat toe.
- Voeg nu de gekruimelde paneer (blokjes gebruik je nog niet) aan de wok toe en roer een beetje door.
- Haal de saus van het vuur en zet apart. Ik gebruik mijn wok opnieuw dus doe de saus dan even in een bakje.
Paneer Bhurji saus maken – Stap 2
- Verhit de rest van de kokosolie in de wok.
- Snij de groene chili peper in ringetjes.
- Voeg de komijnzaadjes, in ringetjes gesneden groene chili peper, de rest van de geraspte gember en knoflook, aan de wok toe.
- Maak de ui schoon en snij in kleine stukjes. Zodra de knoflook gaat kleuren voeg je de ui toe.
- Als de ui glazig begint te worden, dan voeg je de chili poeder, gemalen komijn, kasuri methi poeder aan de wok toe.
- Voeg de basis van de saus met de gekruimelde paneer nu aan de wok toe en schep even door.
- Schud het pak met kokosmelk even goed door en voeg daarna de kokosmelk aan de wok toe.
- Voeg de paneer blokjes aan de saus toe en laat 3 minuten op heel laag vuur meekoken. Schep voorzichtig om.
- Was de koriander en knip in stukjes. Garneer met de koriander.