Keto muntrijst is een lichtgroene (mint kleurige) bloemkoolrijst met verse munt er doorheen. Muntrijst is een heel frisse en lekkere bloemkoolrijst bij gekruide gerechten. Ik vind keto muntrijst heel lekker bij Indiase, Griekse of Arabische gerechten.
Op het keto dieet eet je veel vaker bloemkool dan op een standaard dieet. Bloemkool, en dit geldt dus ook voor keto muntrijst, is een goede bron van vitamines en mineralen. Bloemkool behoort namelijk tot de crucifere (kruisbloemige) groenten en die hebben heel wat gezondheidsvoordelen. Hier kan je daar meer over lezen.
Kant-en-klaar of vers
Bloemkool kan een goede bron van vitamine C zijn. Het is dan wel belangrijk om het direct nadat je het gesneden of geraspt hebt te bereiden en te eten. Vitamine C gaat namelijk vrij snel verloren, zodra je groente gesneden is.
Dit is waarom het beter is om zelf bloemkool te raspen dan kant-en-klare bloemkoolrijst te kopen.
Vitamine C behouden
Vitamine C is een in water oplosbare vitamine. Om de vitamine C zoveel mogelijk te behouden, helpt het om de muntrijst in wat vet te smoren (het gaart echt heel erg snel!) in plaats van te koken in water. Als je bloemkool in water kookt, dan giet je veel vitamine C weg als je het water afgiet. Mocht je je bloemkoolrijst toch niet willen smoren, dan helpt het om de rijst te stomen in een groentestomer of te koken in zo min mogelijk water.
Kokosmelk
In dit gerecht gebruik je bij voorkeur de kokosroom van je pak kokosmelk. Zet daarom de kokosmelk 24 uur in de koelkast en knip dan het pak open. Bovenin het pak zit de kokosroom.
Kies een kokosmelk hoog in vet en laag in koolhydraten. Hier kan je mijn review over kokosmelk lezen.
Keukenmachine
Met een keukenmachine is bloemkoolrijst zo gemaakt. Als je geen keukenmachine hebt, kan je de bloemkool ook met een grote rasp met de hand raspen. Ook dat is zo gedaan! Geraspte bloemkool kan je niet lang in de koelkast bewaren als je het nog niet gebakken hebt, het gaat dan namelijk verkleuren, plus het verliest veel vitamine C. Maak je bloemkoolrijst daarom direct voordat je het gaat bereiden!
Wok
Als je een wok hebt, gebruik dan je wok, want zo kan je de keto muntrijst heel snel garen en zo blijven voedingsstoffen beter behouden. Als je geen wok hebt kies dan een grote koekenpan of braadpan.
Muntrijst
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 400 gram biologische bloemkool met bladeren (halve bloemkool) Als je bloemkool niet biologisch is, gooi de bladeren dan allemaal weg
- 15 gram verse munt
- 300 ml kokosmelk (het liefst kokosmelk goed koelen, pak opensnijden en dan alleen de dikke kokosroom bovenuit het pak gebruiken)
- 2 eetlepels extra vierge kokosolie
Instructies
- Haal de buitenste bladeren van de bloemkool af en gooi die weg. Snij de bloemkool in half, inclusief de stronk.
- Rasp de bloemkool in je keukenmachine (middel fijn snijblad, dus niet te fijn want dan wordt het te papperig) of rasp met de hand. Rasp de mooie bladeren ook mee.
- Doe de kokosolie in een wok of grote braadpan. Voeg de bloemkoolrijst toe en schep even door.
- Haal de pepermuntblaadjes van de steeltjes af. Hak de pepermuntblaadjes fijn en voeg aan de bloemkoolrijst toe. Schep door elkaar heen en laat een paar minuten garen.
- Voeg de kokosmelk toe en roer door. Laat een paar minuten doorkoken.
- Je wilt de bloemkool nog wel stevig hebben. Haal van het vuur en serveer direct.