Appelazijn

Kan appelazijn helpen met afvallen? Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat in bepaalde situaties appelazijn (of appelciderazijn) kan helpen met afvallen.

Appelazijn om af te vallen

Appelazijn kan op drie verschillende manieren helpen als je wilt afvallen:

1. Bloedsuikergehalte na een maaltijd lager houden

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken die hebben laten zien dat appelazijn kan helpen om je bloedsuikergehalte nadat je een maaltijd met meer koolhydraten gegeten hebt onder controle te houden. Als je koolhydraten eet, gaat je bloedsuikergehalte omhoog en gaat je lichaam insuline aanmaken. Op het moment dat je lichaam insuline aanmaakt, stopt de vetverbranding. Je raakt dan uit ketose.

Bovendien kan het helpen met het Dageraad fenomeen. Vooral als je pre-diabetes hebt, kan het Dageraad fenomeen het heel moeilijk maken om ’s ochtends al in ketose te zijn. Door ’s avonds voordat je naar bed gaan een glas water met 1 theelepel appelazijn te nemen kan je je insuline gevoeligheid vergroten.

2. Groter gevoel van verzadiging

Er is ook bewijs, dat appelazijn je een groter en sneller gevoel van verzadiging kan geven. Dit gebeurt doordat het er voor kan zorgen dat je maag zich minder snel leegt.

Dus als je je nog niet verzadigd voelt na een maaltijd, dan kan het een idee zijn om een glas water met een theelepel appelazijn te drinken. Je kan hier ook gebruik van maken als je het moeilijk vindt om niet te snacken tussen maaltijden, of als je net met (intermittent) fasting begint.

3. Vet verbranden

Appelazijn kan helpen met effectiever lichaamsvet, vooral rond je middel, te verbranden. Dit komt doordat het azijnzuur bevat en dat kan helpen de insuline gevoeligheid te vergroten en daardoor glucose in je spieren op te nemen.

Hier kan je een link vinden naar onderzoek onder obese mannen in Japan. De onderzoekers testten via een dubbelblind onderzoek (dat is de Gouden standaard van wetenschappelijk onderzoek), het effect van azijninname op de vermindering van lichaamsvetmassa bij obese Japanners. De proefpersonen werden willekeurig toegewezen aan drie groepen met een vergelijkbaar lichaamsgewicht, body mass index (BMI) en middelomtrek. Tijdens de behandelingsperiode van 12 weken slikten de proefpersonen in elke groep dagelijks 500 ml van een drank die ofwel 15 ml azijn (750 mg AcOH), 30 ml azijn (1.500 mg AcOH) of 0 ml azijn (0 mg AcOH) bevatte. Lichaamsgewicht, BMI, visceraal vetoppervlak, middelomtrek en serumtriglycerideniveaus waren significant lager in beide azijn-inname-groepen dan in de placebogroep. De wetenschappers concludeerden dat de dagelijkse inname van azijn nuttig zijn bij het voorkomen van het metabool syndroom door obesitas te verminderen.

Echte appelazijn, geen pillen!

Onderzoek wijst uit dat pillen niet hetzelfde effect hebben als echte, vloeibare appelazijn. Er is nog weinig bewijs dat een bepaald soort appelazijn veel beter is dan een ander soort. Het gaat om het azijnzuur en dat is in principe in alle soorten appelazijn aanwezig.

Het keto dieet

In bepaalde situaties kan appelazijn je helpen op het keto dieet. Ik raad niemand aan om langdurig appelazijn te gebruiken. Al was het maar omdat het je tandglazuur kan aantasten (het is dus heel belangrijk dat je je mond goed spoelt nadat je appelazijn in water gedronken heb, en drink het door een rietje!).

Toch denk ik dat er twee situaties zijn waarin appelazijn in water je kunnen helpen:

  • tijdens de overgang naar (langer) vasten
  • voor- en na een cheat meal of een maaltijd met teveel koolhydraten

Hoe gebruik je appelazijn?

Salade dressing

Je kan het in een dressing voor salade gebruiken. Je mengt dan 1 theelepel appelazijn met 1,5-2 eetlepels extra vierge olijfolie. Je kan dit verder op smaak maken door wat peper en zout

In water

Je kan het ook in een glas met water drinken. Drink het nooit puur! Omdat appelazijn heel zuur is, kan het je tandglazuur aantasten. Dus drink het door een rietje of spoel naderhand je mond heel goed.

Door 1-2 theelepels appelazijn in 1-2 glazen water zo’n 30-60 minuten voor de maaltijd met koolhydraten te drinken, zorg je ervoor dat de koolhydraten langzamer opgenomen worden. Drink het dan vervolgens ook nog voordat je naar bed gaat. Hierdoor vergroot je de kans dat je in ketose kan blijven.

Wanneer kan je het niet gebruiken?

Appelazijn kan een impact op je medicatie hebben. Dus als je medicijnen gebruikt of onder behandeling van een arts bent, check dan altijd eerst met je arts. Zo kan de combinatie van appelazijn met insuline er bijvoorbeeld toe leiden dat je een te lage kaliumspiegel krijgt. Bij gezonde mensen is deze kans heel klein, tenzij je langdurig heel grote hoeveelheden appelazijn gebruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.