Mexicaanse gehaktschotel met Guacamole 3

Mexicaanse gehaktschotel met guacamole

Mexicaanse gehaktschotel is heel makkelijk om te maken en echt zo klaar! Lekker voor de hele familie.

Voor kinderen en niet-keto familieleden

wilde rijst

Ik serveer deze Mexicaanse gehaktschotel voor kinderen met wat wilde rijst, rode rijst of volkoren rijstmix (Ekoplaza).

Wilde rijst (Zizania) is eigenlijk helemaal geen rijst, maar ziet er wel als rijst uit. Wilde rijst behoort tot de graszadenfamilie. Bovendien is wilde rijst ook helemaal niet wild, maar gecultiveerd.

Er wordt vaak gezegd dat wilde rijst heel veel vitamines en mineralen bevat. Dit is relatief. Het klopt dat vergeleken met witte rijst (waar vrijwel niks in zit behalve veel zetmeel), wilde rijst meer vitamines en mineralen bevat. Toch is de voedingswaarde van wilde rijst als je het met dierlijke producten en groentes vergelijkt miniem.

Ik ga uit van een portie van 50-75 gram droge rijst voor kinderen. Zo’n portie bevat 3,5% – 5% van de dagelijkse behoefte aan vitamine B6, 3%-4.5% van de dagelijkse behoefte aan foliumzuur, 4%-6% van de dagelijkse behoefte aan magnesium, fosfor en zink en 7%-10% van de dagelijkse behoefte aan mangaan. Bovendien bevat zo’n portie 1-1,5 gram vezels.

Natuurlijk is dit heel goed vergeleken met witte rijst, want daar zit hoegenaamd geen voedingswaarde in. Het is ook meer dan wat in zilvervliesrijst zit, maar je moet niet denken dat je je kind persé rijst moet geven omdat hij anders geen volwaardige maaltijd heeft. Ik geef het meer voor de afwisseling.

Konjac rijst

Keto konjac rijst

Zelf doe ik dit niet, maar mocht je het zelf lekker vinden dan zou je wat konjac rijst bij deze Mexicaanse gehaktschotel kunnen nemen. Als je nog niet aan konjac rijst gewend bent, dan is het belangrijk om de hoeveelheid die je neemt rustig op te bouwen. Neem dus niet in 1x een grote portie, want dan kan je een verstopping krijgen.

Begin de eerste keer met een portie van 50 gram per persoon. Vergeet ook niet om een extra glas water te drinken! Geleidelijk kan je je portie vergroten tot maximaal 100 gram per persoon. Meer zou ik niet doen. Hier kan je mijn review over konjac producten van verschillende merken lezen.

Zelf hete pepertjes maken

Dit gerecht is lekker met ingemaakte Jalapeno pepertjes. Dit is iets wat je heel snel en makkelijk zelf kan doen! Hier kan je lezen hoe.

Mexicaanse gehaktschotel met Guacamole 3

Mexicaanse gehaktschotel met guacamole

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Vlees
Keuken: Mexicaans
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 880kcal

Ingrediënten

  • 600 gram gehakt (half-om-half of runder of lam)
  • 500 gram tomaten
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels Mexicaanse kruidenmix
  • 200 gram jonge kaas
  • 75 gram Jalapeno pepertjes
  • 1 theelepel roomboter (om ovenschaal mee in te vetten)

Guacamole

  • 1 grote avocado
  • 200 ml creme fraiche
  • 0.25 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 theelepel citroensap of limoensap
  • snufje zout

Instructies

Gehaktschotel

  • Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
  • Verhit de olijfolie in een ruime braadpan op hoog vuur.
  • Was de tomaten en snij ze in stukjes of gebruik een blikje met tomatenblokjes in sap.
  • Doe het gehakt in de braadpan en bruin het aan alle kanten op hoog vuur.
  • Voeg na een paar minuten de Mexicaanse gehaktkruiden toe en roer door elkaar heen.
    Braadpan met gehakt en specerijen
  • Voeg de tomaten toe en roer door het gehakt heen. Zet het vuur lager en laat 5 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.
    Braadpan met gehakt en stukjes tomaat
  • Rasp de kaas.
    kaas raspen
  • Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter of olijfolie.
  • Doe het gehakt in de ovenschaaltjes.
    Ovenschaaltjes met gehaktmengsel
  • Strooi de kaas er bovenop. Leg de pepers er bovenop en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Guacamole

  • Maak de avocado schoon en snij de avocado in stukjes.
    een avocado uit de schil halen met een lepel
  • Doe de avocado, knoflookpoeder, limoensap, zout en creme fraiche in een mengbeker voor een staafblender en pureer.
    avocado met creme fraiche mengen

Nutrition

Calorieën: 880kcal | Bruto koolhydraten: 13g | Eiwit: 41g | Vetten: 75g | Sodium: 626mg | Kalium: 1181mg | Vezel: 5g | Vitamine A: 2072IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 8mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 46mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 4mg | Vitamine K: 32µg | Calcium: 460mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 84µg | IJzer: 2mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 80mg | Fosfor: 649mg | Selenium: 46µg | Zink: 6mg | Netto koolhydraten: 8g | Macro Vetten: 76% | Macro Koolhydraten: 6% | Macro Eiwitten: 18%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.