Mexicaanse gehaktschotel is heel makkelijk om te maken en echt zo klaar! Lekker voor de hele familie.
Voor kinderen en niet-keto familieleden
Ik serveer deze Mexicaanse gehaktschotel voor kinderen met wat wilde rijst, rode rijst of volkoren rijstmix (Ekoplaza).
Wilde rijst (Zizania) is eigenlijk helemaal geen rijst, maar ziet er wel als rijst uit. Wilde rijst behoort tot de graszadenfamilie. Bovendien is wilde rijst ook helemaal niet wild, maar gecultiveerd.
Er wordt vaak gezegd dat wilde rijst heel veel vitamines en mineralen bevat. Dit is relatief. Het klopt dat vergeleken met witte rijst (waar vrijwel niks in zit behalve veel zetmeel), wilde rijst meer vitamines en mineralen bevat. Toch is de voedingswaarde van wilde rijst als je het met dierlijke producten en groentes vergelijkt miniem.
Ik ga uit van een portie van 50-75 gram droge rijst voor kinderen. Zo’n portie bevat 3,5% – 5% van de dagelijkse behoefte aan vitamine B6, 3%-4.5% van de dagelijkse behoefte aan foliumzuur, 4%-6% van de dagelijkse behoefte aan magnesium, fosfor en zink en 7%-10% van de dagelijkse behoefte aan mangaan. Bovendien bevat zo’n portie 1-1,5 gram vezels.
Natuurlijk is dit heel goed vergeleken met witte rijst, want daar zit hoegenaamd geen voedingswaarde in. Het is ook meer dan wat in zilvervliesrijst zit, maar je moet niet denken dat je je kind persé rijst moet geven omdat hij anders geen volwaardige maaltijd heeft. Ik geef het meer voor de afwisseling.
Konjac rijst
Zelf doe ik dit niet, maar mocht je het zelf lekker vinden dan zou je wat konjac rijst bij deze Mexicaanse gehaktschotel kunnen nemen. Als je nog niet aan konjac rijst gewend bent, dan is het belangrijk om de hoeveelheid die je neemt rustig op te bouwen. Neem dus niet in 1x een grote portie, want dan kan je een verstopping krijgen.
Begin de eerste keer met een portie van 50 gram per persoon. Vergeet ook niet om een extra glas water te drinken! Geleidelijk kan je je portie vergroten tot maximaal 100 gram per persoon. Meer zou ik niet doen. Hier kan je mijn review over konjac producten van verschillende merken lezen.
Zelf hete pepertjes maken
Dit gerecht is lekker met ingemaakte Jalapeno pepertjes. Dit is iets wat je heel snel en makkelijk zelf kan doen! Hier kan je lezen hoe.
Mexicaanse gehaktschotel met guacamole
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 600 gram gehakt (half-om-half of runder of lam)
- 500 gram tomaten
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels Mexicaanse kruidenmix
- 200 gram jonge kaas
- 75 gram Jalapeno pepertjes
- 1 theelepel roomboter (om ovenschaal mee in te vetten)
Guacamole
- 1 grote avocado
- 200 ml creme fraiche
- 0.25 theelepel knoflookpoeder
- 0.5 theelepel citroensap of limoensap
- snufje zout
Instructies
Gehaktschotel
- Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
- Verhit de olijfolie in een ruime braadpan op hoog vuur.
- Was de tomaten en snij ze in stukjes of gebruik een blikje met tomatenblokjes in sap.
- Doe het gehakt in de braadpan en bruin het aan alle kanten op hoog vuur.
- Voeg na een paar minuten de Mexicaanse gehaktkruiden toe en roer door elkaar heen.
- Voeg de tomaten toe en roer door het gehakt heen. Zet het vuur lager en laat 5 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.
- Rasp de kaas.
- Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter of olijfolie.
- Doe het gehakt in de ovenschaaltjes.
- Strooi de kaas er bovenop. Leg de pepers er bovenop en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Guacamole
- Maak de avocado schoon en snij de avocado in stukjes.
- Doe de avocado, knoflookpoeder, limoensap, zout en creme fraiche in een mengbeker voor een staafblender en pureer.