metabool syndroom: meet de omtrek van je middel

Statines?

Op YouTube kan je het BBC filmpje zien hoe je de omtrek van je middel kan checken in relatie tot je lengte met behulp van een touwtje. 

De omtrek van je middel

De omtrek van je middel is namelijk nog belangrijker dan je gewicht of je BMI.

Als je namelijk vet rond je middel (visceraal vet) opslaat heb je een grotere kans op hart-en vaatziekten en het is bovendien een teken dat je waarschijnlijk ook een vervette lever hebt. Als je veel vet rond je middel opslaat is dit een teken dat je metabool syndroom (insuline resistentie) hebt. Uiteindelijk leidt dit tot de ontwikkeling van diabetes type 2.

Statines

Steeds meer mensen krijgen statines voorgeschreven. Statines zijn cholesterolverlagers, zoals simvastatine, atorvastatine, pravastatine, Crestor, Lipitor, etc. Dit is niet gebaseerd op waar je je lichaamsvet opslaat, maar op hoe hoog je cholesterol is. Er wordt dan in het algemeen gekeken naar hoe hoog je LDL niveau is, want dit is makkelijk meetbaar.

Dit is problematisch, want je LDL niveau zegt op zich niet zo veel. Het bestaat namelijk uit grote lichte moleculen die niet schadelijk zijn en kleine zware moleculen die wel schadelijk zijn. Als je maar 1 cijfer hebt voor je LDL niveau weet je dus niet of je juist veel grote lichte moleculen hebt (wat goed is!) of veel kleine zware moleculen (wat slecht is). Triglyceriden zijn daarom een betere indicator dat je mogelijk hart-en vaatziekten aan het ontwikkelen bent, maar ook daar zitten weer haken en ogen aan.

Hier komt dan nogeens bij, dat we helemaal niet weten wat een ‘goed’ cholesterol niveau is. Elke cel in je lichaam kan cholesterol maken want het is van levensbelang voor cellen om te kunnen functioneren. Als je een te laag cholesterol niveau hebt wordt je ziek! Het is niet voor niks dat studies keer op keer uitwijzen dat mensen die heel oud worden, juist een hoger cholesterol niveau hebben dan gemiddeld.

Ondanks dit wordt het cholesterol niveau wat je zou moeten hebben steeds verder verlaagd. Hierdoor kunnen de farmaceuten veel meer statines verkopen, want hierdoor krijgen meer en meer mensen een ’te hoog’ cholesterol niveau. Dit is echter niet op onafhankelijke wetenschappelijke studies gebaseerd. Het is niet gek dat de makers van statines studies financieren en dat die studies vinden dat iedereeen aan de statines moet.

Nu zou je zeggen, prima natuurlijk als statines ook daadwerkelijk je risico op hart-en vaatziekten verkleinen en je hierdoor dus langer leeft. Dat is echter niet zo. De belangrijkste aanwijzing dat je hart-en vaatziekten ontwikkelt is namelijk niet je LDL-L (zogenaamd slechte cholesterol) niveau maar de omtrek van je middel. En als de omtrek van je middel uitwijst dat je misschien hart-en vaatziekten aan het ontwikkelen bent, hoef je helemaal geen statines te nemen. Door een gezondere leefstijl kan je dit zelf aanpakken, zonder de bijwerkingen van statines!

Risico is helemaal omkeerbaar!

Als de omtrek van je middel te groot is, is de kans dat je insuline resistentie hebt heel groot. Dit leidt tot hart-en vaatziekten, diabetes type 2 en waarschijnlijk zelfs tot de ziekte van Alzheimer (dit wordt nu ook wel diabetes type 3 genoemd).

Het goede nieuws is dat insuline resistentie geheel omkeerbaar is. Je kan er helemaal vanaf komen door anders te gaan eten en drinken.

Vet rond je middel wordt veroorzaakt door te veel suiker en snelle koolhydraten (vooral bewerkt eten) en alcohol (vooral bier, vandaar ‘bierbuik’)). 

Door strict koolhydraatarm te gaan eten (zoals op het keto dieet) kan je dit direct zelf aanpakken. Het enige voorbehoud is dat als je al onder medische behandeling staat en/of medicijnen slikt, je dit wel met je arts moet overleggen. Door het keto dieet te volgen kunnen je medicijnen anders gaan werken en kan het nodig zijn om de dosis (regelmatig) aan te passen. Mocht je arts hier niet voor open staan, neem dan contact met mij op, want er zijn meerdere huisartsen en specialisten in Nederland die je hierbij kunnen helpen.

Filmpje

Ga naar YouTube en typ in de zoekbox het volgende i:

How Fat Are You? The String Test – BBC One

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.