Labneh is uitgelekte yoghurt, hangop dus. Je kan het heel makkelijk zelf maken, je hebt alleen een pak volle yoghurt, een theedoek en een stuk touw of een post elastiek nodig. Hier kan je lezen hoe je labneh maakt.
Goede bron van eiwitten
Vooral als je net met het keto dieet begint is het heel belangrijk dat je de dag met een bron van eiwitten en vetten begint. Het zijn namelijk de eiwitten en vetten die voor een gevoel van verzadiging zorgen en zo krijg je dus sneller je hongergevoel onder controle. Hier kan je daar meer over lezen.
Volle yoghurt bevat niet heel veel eiwitten. Zo bevat 100 ml Jumbo bio volle yoghurt 3,8 gram eiwitten. Als je deze yoghurt zo’n 5 uur uit laat lekken en dan 50 ml labneh over houdt, dan verdubbel je de hoeveelheid eiwitten en verminder je de koolhydraten. Wat uitlekt is de wei en deze wei bevat de meeste koolhydraten.
Als je de yoghurt nog langer laat uitlekken dan hou je een kleinere maar veel dikkere hoeveelheid labneh over. Stel je houdt 33 ml over dan bevat deze portie zo’n 12 gram (ongeveer 3x zoveel) eiwitten en een te verwaarlozen hoeveelheid koolhydraten. Dit soort labneh krijg je door 12-16 uur uit te laten lekken en wat je overhoudt lijkt qua structuur op een geitenkaasje (smaakt wel anders natuurlijk).
Het is dus echt de moeite waard om je eigen labneh te maken, want dan bepaal jezelf het eiwit gehalte. Labneh hoog in eiwit is heel stevig, dus het ziet er echt meer als een kaasje uit.
Niet veel vet
Yoghurt en dat geldt ook voor volle yoghurt bevat niet veel vet. Griekse yoghurt bevat meer vet doordat er room aan toegevoegd is. Labneh gemaakt van Nederlandse volle yoghurt bevat weinig vet, maar je kan zelf vet toevoegen door geklopte of ongeklopte 35% slagroom toe te voegen. Hierdoor kan je de heel stevige labneh ook wat vloeibaarder maken.
Labneh met frambozen
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 150 ml labneh
- 50 ml slagroom (35%)
- 30 gram frambozen
Instructies
- Maak de avond van tevoren de labneh.
- Klopt de slagroom of schenk de slagroom ongeklopt door de labneh heen.
- Serveer met de frambozen.