Deze kruidige gehakt-bloemkool schotel is makkelijk om te maken en kan goed gecombineerd worden met muntrijst. De kruidenmix kan je ook eenvoudig zelf maken, vooral als je een keukenmachine, staafblender of kruidenmolen hebt. Maar het kan ook met een vijzel.
Zelf een kruidenmix (boemboe) maken
Je maakt dit gerecht met een Rendang kruidenmix (boemboe). Ik gebruik precies dezelfde kruidenmix als voor Keto Rendang Daging. Boemboes zijn fijngewreven kruidenmengsels die worden gebruikt in de Indonesische keuken. Een boemboe is een mengsel van specerijen en kruiden met ook ui en knoflook. In deze boemboe voeg ik geen olie maar kokosmelk toe om een pasta te krijgen.
In deze boemboe gebruik je onder meer steranijs. Dat is wat houtig. Het is dus heel belangrijk dat je dit heel goed fijnmaalt. Als dit niet lukt, vervang de steranijs dan door gemalen steranijs. Een andere optie is om de steranijs niet door de boemboe te doen maar rechtstreeks in hun geheel aan het gehakt toe te voegen en ze er voor het serveren uit te halen.
Slowcooker of wok
Je kan dit gerecht heel goed en redelijk snel in een wok maken. Als je geen wok hebt kan je natuurlijk ook een braadpan gebruiken.
Kruidige gehakt-bloemkool schotel
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Vlees
- 1000 gram rundergehakt
- 400 gram bloemkoolroosjes
- 2 eetlepels kokosolie
- 350 ml kokosmelk
Boemboe
- 60 gram ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper
- 4 cm verse gemberwortel
- 50 gram kokos
- 2 laurierblaadjes
- 3 kaffir limoenblaadjes
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 0.5 stengel citroengras (sereh)
- 0.5 eetlepel kurkuma poeder
- 0.5 eetlepel gemalen komijn
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 kemiri nootjes
- 5 stukjes kardemomzaad
- 4 gram steranijs (5-6 sterretjes – goed fijn malen, anders 0.5 theelepel gemalen anijszaad gebruiken)
- 0.5 theelepel laos
- 3 eetlepels kokosmelk
Instructies
Boemboe maken
- Pel de kardemom zaadjes en haal de zaadjes eruit. Je gebruikt alleen de zwarte zaadjes.
- Pel de ui en snij de ui in kleine stukjes.
- Pel de knoflook en snij in stukjes. Schil de gember (ik doe dat met een fijnschiller) en snij in kleine stukjes. Voeg aan de kruidenmolen toe.
- Was de hete peper en snij het stukje met het steeltje af. Snij door de lengte doormidden en haal de zaadjes eruit. Snij het pepertje nu in stukjes en voeg aan de ui toe.
- Voeg de kemiri nootjes, laurierblaadjes, limoenblaadjes, ui en alle specerijen toe aan de kruidenmolen of kom van de keukenmachine.
- Maal de kruiden en specerijen fijn tot een pasta. Als het te droog is doe je er een paar eetlepels van de kokosmelk bij.
- Verhit een kleine koekenpan op matig hoog vuur. Doe de geraspte kokos in de pan en roer goed door, laat de kokos, al roerende, in 3-5 minuten bruin worden op matig vuur. Let op kokos bruint heel snel.
Gehakt
- Doe de kokosolie in een braadpan en laat het op matig-hoog vuur smelten.
- Doe het gehakt in de braadpan en bruin het aan alle kanten op matig-hoog vuur.
- Zodra het gehakt aan alle kanten gebruind is, de boemboe toevoegen en doorroeren.
- Voeg nu de kokosmelk en de gebruinde kokos toe. Roer alles goed door elkaar heen en laat een minuut of 5 op matig vuur doorwarmen. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe.
- Roer door elkaar heen en laat nog een minuut of 10 garen (afhankelijk van de grootte van de bloemkoolroosjes, die moeten bijtgaar zijn).