vasten

72 uur vasten: hoe is dat?

Ik probeer zelf meerdere keren per jaar 72 uur te vasten en wil hier graag mijn eigen ervaring delen.

Laatste maaltijd voordat ik met een vast begin

Als ik plan om 72 uur te vasten, dan zorg ik altijd dat mijn laatste maaltijd ’s avonds is. Het liefst om een uur of 6, maar in elk geval voor 20.00u. Ik neem dan een gewone keto maaltijd, dus een normale hoeveelheid calorieën en niet teveel koolhydraten.

Eerste 24 uur

De eerste 24 uur van een 72 uur vast is eigenlijk nog niet heel moeilijk. De eerste ochtend heb ik eigenlijk geen honger, want ik doe heel erg vaak aan intermittent fasting, gewoon omdat ik veel minder honger heb op het keto dieet en ruim voldoende heb aan 2 maaltijden per dag.

’s Ochtends begin ik meestal met een kopje zwarte koffie. Gedurende de dag drink ik zwarte koffie, water en groene thee. Deze eerste dag heb ik gedurende de dag eigenlijk nooit honger of hoofdpijn of andere verschijnselen. ’s Avonds begin ik dan wel vaak trek te krijgen. Dit is meer uit gewoonte dan echt honger.

Ik neem dan bij voorkeur al vrij vroeg een lang warm/heet bad met magnesiumzout (helpt met een goede nachtrust) en ga daarna direct naar bed. In mijn ervaring helpt het om niet bij de keuken in de buurt te zijn. Niet omdat je honger hebt, maar meer uit een soort verveling. Mijn man heeft dan de neiging om continu naar de koelkast te lopen en de koelkast open en dicht te doen als hij aan het vasten is.

24-48 uur

Voor verreweg de meeste mensen is de tweede dag van een 72 uur vast het moeilijkste. Dat is inderdaad ook mijn ervaring. Je wordt hongerig, je maag en darmen zijn de hele tijd aan het rommelen (wat heel positief is, hier kan je daar meer over lezen). Je krijgt misschien last van hoofdpijn, voelt je wat slap en soms krijg je koude voeten, benen, armen, handen.

De hoofdpijn kan komen door een natriumtekort, maar het kan ook komen doordat je te weinig drinkt. Door dan een glas water met wat zout of wat zout onder je tong te nemen, kan je je dan al een stuk beter voelen. Je hoofdpijn moet dan binnen een uur een stuk minder zijn of weggaan. Eventueel kan je nog wat extra zout nemen als je hoofdpijn wel al veel minder is, maar nog niet helemaal weg is.

Tegen de honger kan je een glas water met een theelepel appelazijn of een kop koffie of een kop met groene thee nemen. Neem geen bulletproof koffie, want dan breek je de vast. Je kan ook geen supplementen zoals vitamine D in een gel capsule nemen, dat breekt ook je vast!

Koud voelen: Wit vet wordt grijs vet

Er zijn onderzoeken onder dieren, die hebben laten zien dat als je langer vast, je lichaam gaat proberen om wit vet (dat is het schadelijke vet rond bijvoorbeeld je organen) om te zetten in grijs vet. Het doet dit door de bloed toevoer naar het witte vet te vergroten. Dit is een heel bijzonder proces en heel goed voor je gezondheid! Het betekent echter wel dat er minder doorbloeding in je ledematen is en daardoor kan je het dus koud krijgen. Op zich is dit dus een positief effect.

Wit vet omzetten in grijs vet kan ook op andere manieren, bijvoorbeeld door je lichaam aan heel lage temperaturen bloot te stellen. Grijs vet functioneert op een soortgelijke manier als bruin vet. Bruin vet is heel belangrijk, want het houdt je belangrijke organen warm.

Een voordeel van meer grijs vet vergeleken met wit vet is dat grijs vet niet schadelijk is en kan helpen om je stofwisseling te versnellen. Wit vet gaat altijd gepaard met chronische ontstekingen en dat is dus heel ongezond. Dit komt onder meer doordat wit vet hormonen produceert. Inmiddels weten we dat dit vet als een orgaan functioneert. Als we de hoeveelheid wit lichaamsvet kunnen verminderen, kunnen we ook de hoeveelheid chronische ontsteking in ons lichaam verminderen.

Dus als je ledematen koud gaan aanvoelen is dit eigenlijk een heel positief signaal.

Ik neem ’s avonds dan weer een heel warm bad en ga dan naar bed. Toch heb ik soms na het warme bad dan nog steeds koude voeten/armen.

Derde dag: het makkelijkste

De derde dag van een 72 uur vast is in mijn ervaring een stuk makkelijker. In het algemeen heb ik geen honger, geen hoofdpijn en voel me niet koud. Ik heb meerdere keren gehad dat ik makkelijk langer door had kunnen vasten en er dus bewust voor koos om na 72 uur mijn vast te breken.

Stoppen met vasten

De reden dat ik niet heel lang wil vasten is dat hoe langer je vast, hoe lastiger het is om je vast op een veilige manier te be-eindigen. Hoe langer je vast, hoe groter de kans is op refeeding syndroom en dat wil je natuurlijk koste wat kost vermijden. Je kan natuurlijk wel langer vasten, maar dan moet het echt onder behandeling van een gekwalificeerd arts en moet je bloed goed gemonitord worden.

Ik breek mijn 72 uur vasten meestal met een kopje koffie met wat slagroom (natuurlijk ongezoet, want ik gebruik nooit zoetstoffen). En dan eet ik een lichte lunch, dat kan een klein stukje vlees met wat salade zijn. ’s Avonds eet ik dan een gewone, maar meestal wel nog iets kleinere, keto maaltijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.