Zelfgemaakte kruidenboter met bieslook en platte peterselie

Kruidenboter

Op het keto dieet, vooral als je er net mee begint, is het belangrijk dat je voldoende vet en eiwitten eet. Vet en eiwitten zorgen er namelijk voor dat je je sneller én langer verzadigd voelt. Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid vet in je maaltijden te verhogen, kruidenboter natuurlijk, maar ook kruidenkaas of keto bechamelsaus.

Door het vetpercentage in je maaltijden te verhogen zal je merken dat je minder behoefte hebt aan tussendoortjes. Je kan dan makkelijker de overgang naar drie maaltijden per dag maken.

Door drie keto maaltijden per dag te eten kan je je bloedsuikerniveau makkelijker stabiel houden en hoef je minder insuline aan te maken. Dit maakt het mogelijk voor je lichaam om (lichaams)vet te gaan verbranden en ketonen als energiebron te gaan gebruiken.

Niet vetten maar koolhydraten zijn dikmakers

Lange tijd werd gedacht dat je dik werd van vet. Dat is niet zo, als dat zo was zouden ganzen wel vetgemest worden met vet, maar dat worden ze niet. Ze worden vetgemest met graan. Koolhydraten maken ons dik, dat wisten onze (over)grootouders al!

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je dik wordt van het eten van extra vet, zolang je er maar wel voor zorgt dat je het aantal koolhydraten strikt beperkt.

Kant-en-klare weekmenu’s

Het is natuurlijk wel een andere manier van met eten bezig zijn en een andere manier van koken. Daar moet je misschien wel echt even aan gaan wennen. Op een keto dieet wil je bij voorkeur dat 75% van je dagelijkse calorieën van gezonde vetten, 20% van eiwitten en slechts 5% van koolhydraten komen.

Je kan dit natuurlijk zelf uitrekenen, maar je kan ook gebruikmaken van de kant-en-klare weekmenu’s. Als je liever je eigen weekmenu wilt samenstellen, dan kan dat met de menu-planner. Je kan dan per maaltijd en per dag bepalen hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je maaltijden bevatten.

Ongezonde vetten

Niet alle vetten zijn gezond. Kunstmatige transvetten (margarine, koekjes, frituurvet) zijn heel ongezond, natuurlijke transvetten zijn prima. In het algemeen kan je er vanuit gaan dat een vet in zijn natuurlijke vorm een gezond vet is. Denk dan aan dierlijke vetten zoals roomboter, reuzel, ossenwit, maar ook vettere stukken vlees (bijvoorbeeld spek) of vette vis (bijvoorbeeld zalm).

Vetten die je wilt vermijden zijn zaad-oliën. Zaad-oliën zijn kunstmatig verkregen oliën uit zaden, zoals zonnebloemolie, raapzaadolie, katoenzaadolie, etc. Het klinkt misschien heel natuurlijk, maar dat is het helemaal niet. Probeer maar eens om zelf een paar drupjes olie uit zonnebloemzaadjes te halen. Dat zal je namelijk niet lukken. Er komen van allerlei chemicaliën (die ook in de olie industrie gebruikt worden) aan te pas om dit voor elkaar te krijgen. Hetzelfde geldt voor andere onnatuurlijke oliën, zoals bijvoorbeeld rijstolie.

Gezonde vetten

Dit is waarom ik bij voorkeur zelf mijn kruidenboter maak. Je kan ook wel kant-en-klare kruidenboter kopen, maar kijk dan wel even of er geen zaad-oliën aan toegevoegd zijn.

Behalve boter zijn er natuurlijk ook genoeg andere gezonde vetten. Olijfolie, kokosolie, reuzel, ossenwit, spekvet zijn ook allemaal gezonde vetten.

Extra vetten op het keto dieet: kruidenboter

Keto kruidenboter

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Andere bijgerechten, Dips & koude sausjes
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
1 uur
Porties: 3 personen
Netto koolhydraten: 1g
Calorieën: 288kcal

Ingrediënten

  • 120 gram roomboter
  • 1 eetlepel platte peterselie
  • 1 eetlepel heel klein geknipte bieslook
  • 0.25 theelepel uienpoeder
  • 0.25 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 theelepel citroensap
  • 0.25 theelepel grof gemalen zeezout

Instructies

  • Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Doe alle ingrediënten in een kom.
    meng de ingrediënten voor de kruidenboter door elkaar heen
  • Meng alles goed door elkaar heen met een vork.
  • Doe wat keukenfolie in een ramekin en doe daar dan de boter in. Zet minimaal 1 uur in de koelkast om stevig te worden.
    Kruidenboter in de keukenfolie doen en in de koelkast laten opstijven.
  • Haal de boter uit de ramekin en serveer op een bordje. Garneer eventueel met wat peterselie of bieslook.

Notities

Kruidenboter kan je ook goed invriezen. Je kan het bijvoorbeeld in een ijsblokjes tray invriezen en dan heb je altijd wat individuele porties bij de hand. Het ontdooit namelijk heel snel.

Voedingswaarden

Calorieën: 288kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 1g | Vetten: 32g | Sodium: 318mg | Vitamine A: 1030IU | Vitamine C: 0.4mg | Calcium: 10mg | Netto koolhydraten: 1g | Macro Vetten: 97% | Macro Koolhydraten: 1% | Macro Eiwitten: 1%

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.