vitamine D tekort bij kinderen

Krijgt jouw kind voldoende vitamine D?

Is jouw kind vaak vermoeid en/of vaak verkouden? Heeft je kind vaak last van luchtweginfecties of heeft het een allergie? Zit jouw kind niet lekker in zijn vel, voelt het zich lusteloos/neerslachtig of angstig?

Dit zijn allemaal symptomen van een vitamine D tekort.

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Vitamine D is ontzettend belangrijk voor kinderen. Vitamine D zorgt dat ons lichaam calcium kan opnemen en dat heeft je kind nodig voor gezonde botten en gezonde tanden.

Het is ook nodig voor een goed functionerend immuunsysteem en een goed functionerend zenuwstelsel.

Een tekort aan vitamine D kan het risico op bepaalde soorten kanker verhogen en is ook in verband gebracht met:

 1. depressie
 2. overgewicht
 3. hart-en vaatziekten

Hoe zorg je dat je kind genoeg vitamine D binnenkrijgt?

De meeste vitamines krijg je door je voeding binnen, maar dat geldt maar ten dele voor vitamine D.

We kunnen ongeveer 30% van de hoeveelheid vitamine D die we nodig hebben uit vettere stukken vlees, vette vis (zoals zalm, makreel, sardientjes, etc.), eieren en melkproducten opnemen. De rest (het merendeel dus) moet ons lichaam zelf aanmaken uit UV stralen op de huid.

Dit betekent dat de huid van je kind elke dag zo’n 20 minuten aan zonlicht moet worden blootgesteld. Zelfs als het bewolkt is, zijn er nog steeds UV stralen, al zijn dat er dan wel minder.

dik ingepakt met het koude weer

Dus zolang kinderen vaak buitenspelen (met onbedekte armen en hoofd, want UV stralen kunnen niet door kleding heen), is dit geen probleem. In zonnige landen hebben kinderen in het algemeen geen tekort aan vitamine D, maar in Nederland is dat anders.

In onze koude herfst, winter en voorjaar, gaan de meeste kinderen goed ingepakt naar buiten. Prima natuurlijk, maar dan kan hun lichaam dus niet zelf voldoende vitamine D aanmaken. In dat geval kan je een vitamine D3 supplement overwegen.

Welke kinderen hebben het grootste risico op een tekort?

De Gezondheidsraad raadt aan dat alle jonge kinderen in Nederland extra vitamine D krijgen. Dit is omdat jonge kinderen vaak nog niet genoeg vitamine D kunnen aanmaken.

De volgende groepen kinderen hebben een grotere kans op een vitamine D tekort:

 1. kinderen onder de 4 jaar
 2. kinderen die veel binnen zijn
 3. kieskeurige eters
 4. vegetarisch of veganist
 5. kinderen met een donkere huidskleur
 6. kinderen die veel snoepen en/of veel bewerkt eten eten

Toch zijn er inmiddels steeds meer bewijzen dat veel meer groepen baat hebben bij extra vitamine D3, zeker gedurende de winter en zeker in tijden van griep/corona/luchtweginfecties.

Wat voor vitamine D supplement?

Het is het beste om voor een vitamine D3 supplement te kiezen, want dit is de vorm van vitamine D die ons lichaam zelf ook maakt. Vaak zie je dat vitamine D gecombineerd wordt met vitamine K2 en calcium, maar dit is lang niet altijd nodig.

Voeding met calcium

Goede bronnen van calcium zijn:

 1. zuivelproducten (melk, yoghurt, kaas, etc.), vooral rauwe melk en rauwmelkse kaas
 2. bepaalde groenten (broccoli, postelein, kool, etc.)
 3. amandelen, chia zaadjes, sesamzaadjes
 4. vis waar je de graatjes van eet (kleine sardientjes in blik bijvoorbeeld).

Nederlandse kaas bevat veel vitamine K2

Goede bronnen van vitamine K2 zijn:

 1. gefermenteerde voeding zoals zuurkool, yoghurt, kwark
 2. Natto (soort gefermenteerde sojabonen verkrijgbaar bij Ekoplaza)
 3. vlees, Nederlandse kaas, boter en eieren.

Als je kind deze producten regelmatig eet, dan kan je voor een vitamine D3 supplement zonder calcium en zonder vitamine K kiezen, zoals dit supplement. Als je kind behalve een tekort aan vitamine D, ook een tekort aan vitamine K en/of calcium heeft, dan kan je een gecombineerd supplement speciaal voor kinderen kiezen. Je kan dit met het consultatie bureau of je huisarts bespreken.

De juiste dosis voor je kind

Een vitamine D tekort is heel slecht. Lange tijd zijn we gewaarschuwd dat je vooral ook niet te veel vitamine D moet nemen, maar inmiddels blijkt dat de aanbevelingen van de juiste dosis waarschijnlijk veel te laag zijn en dat je toch wel gigantisch veel vitamine D moet nemen om een overdosis te krijgen. Dit komt doordat de aanbevelingen vooral gefocust hebben op het tegengaan van botafwijkingen, maar niet op het belang van vitamine D voor het tegengaan van luchtweg infecties (inclusief longontsteking), kanker (!) en een goed werkend immuunsysteem. Het blijkt namelijk dat je daar veel grotere hoeveelheden voor nodig hebt.

Dit is een interessant onderzoek, dat pleit voor veel hogere dosis of vitamine D3 voor kinderen en jongeren. Dit onderzoek concludeert:

Desalniettemin suggereren de bevindingen in veel rapporten over toenemende en wijdverbreide vitamine D-deficiëntie dat de aanbevolen inname waarschijnlijk onvoldoende is en moet worden verhoogd tot ten minste 800 IE / dag vitamine D. Meer specifiek suggereren sommige onderzoekers een inname van 400-1000 IE / dag vitamine D voor kinderen met onvoldoende blootstelling aan de zon, zonder verrijkte voedingssupplementen of met een donkere huid, van 1 jaar tot 18 jaar om een ​​tekort te voorkomen en agressieve behandeling van deze deficiëntie met 1000–2000 IE / dag (of 200.000 IE elke 3 maanden). Dezelfde auteur stelt ook dat vitamine D-doses van 1000–2000 IU / dag als veilig moeten worden beschouwd.

IU of microgram

400 IU is hetzelfde als 10 mcg (microgram). Het bovenstaande onderzoek raad dus een dosis van 400-800IU en dat is 10-20 mcg aan, maar voor kinderen die mogelijk al een tekort hebben een veel hogere dosis van 1000-2000 IU per dag en dit is gelijk aan 50-100 mcg per dag. Onderzoek heeft overigens ook uitgewezen dat het voor het immuunsysteem beter is om elke dag vitamine D te nemen in plaats van zo nu en dan een bolus (hele hoge dosering).

Beste tijdstip om vitamine D te nemen

Bovendien is het belangrijk om het supplement met of direct na een maaltijd te geven en te zorgen dat er voldoende vet in die maaltijd zit. Vitamine D is namelijk een in vet oplosbare vitamine en wordt op die manier beter door het lichaam van je kind opgenomen. Geef een vitamine D supplement bij voorkeur met het ontbijt of de lunch. Als je het ‘s avonds geeft, kan het de aanmaak van melatonine belemmeren en je kind kan dan mogelijk moeilijker in slaap vallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.