Dit is een lekkere keto tiramisu die je direct in een glas maakt.
Ik heb de basis gemaakt met hetzelfde beslag wat ik voor amandelwafels gebruik, alleen heb ik dit beslag in een beker in de magnetron gedaan. Het komt dan helemaal omhoog (gaat bijna over de rand van de beker heen) en dan zakt het weer in.
Ik haal het beslag dan uit de beker en laat het even koelen. Vervolgens snij ik het in plakken die ik 10 minuten in een voorverwarmde oven bak. Die plakken voelen vrij zwaar aan, ze lijken meer op pudding dan op wafels.
Ik raad je daarom aan om dit dessert met wafels te maken als je een wafelijzer hebt. Als je geen wafelijzer hebt, doe het dan met de magnetron en oven. Het is lekker, alleen de textuur is een beetje anders (minder luchtig).
Normaal maak je tiramisu met lange vingers die je weekt in koffie met een likeur, bijvoorbeeld Grand Marnier, Amaretto of rum. In dit recept schenk je een beetje koffie met een likeur naar keus (Grand Marnier is heel lekker) over de wafel. Normaal gebruik je geen likeur op het keto dieet,maar in dit geval gebruik je slechts heel weinig.
Keto Tiramisu
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Wafels
- 50 gram amandelmeel
- 1 ei
- 50 ml kokosmelk
- 0.5 theelepel psyllium
- 0.25 theelepel bakpoeder
- 0.25 theelepel vanille extract
- snufje zout
Chocolade Ganache
- 50 gram 85% Hands Off my chocolate
- 40 gram mascarpone
- 30 ml slagroom
Mascarpone-ricotta vulling
- 100 gram mascarpone
- 100 gram ricotta
- 1 eetlepel mandarijn rasp
Koffie
- 60 ml sterke koude koffie (espresso of mokka)
- 20 ml Grand Marnier
Serveren
- cacao poeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160° Celcius.
- Maak wafels met je wafelmaker. Als je geen wafelmaker hebt, doe dan alle ingrediënten voor de wafels in een kom en meng goed door elkaar heen. Vet 2 bekers in met een beetje boter of kokosolie. Giet het wafelbeslag in de 2 bekers die in de magnetron moeten kunnen.
- Zet 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
- Laat het wafel beslag even koelen. Zet de beker dan op zijn kop op een snijplank. Snij in 2 of 3 plakken. Bak de plakken 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Chocolade Ganache
- Smelt de chocolade in een au bain marie pan. Als je geen au bain marie pan hebt, smelt het dan in de magnetron. Niet op de hoogste stand en steeds 30 seconden, zodat je de chocolade niet per ongeluk verbrand. Zodra de chocolade gesmolten is, het vuur uitzetten. Voeg de mascarpone en room toe en roer goed door elkaar heen.
- Roer tot je een mooie egale chocolade pasta hebt.
Mascarpone-ricotta vulling
- Je kan de mandarijnenschil met een dunschiller eraf halen en dan in kleine stukjes snijden of een speciale citroenrasp gebruiken. Probeer zo min mogelijk wit eraf te halen, want dat is bitter.
- Doe de ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine of mix met een handmixer totdat je een luchtige creme hebt.
Koffie
- Meng de koude sterke koffie met de Grand Marnier of ander likeur.
Keto tiramisu in elkaar zetten
- Doe in elk glas een plakje deeg en doe daar 2 theelepel van de koffie mix op.
- Doe er nu 1 eetlepel chocolade ganache op.
- Nu voeg je een laag mascarpone mix toe.
- Doe nu een tweede stuk wafel in het glas en herhaal alle stappen. Strooi wat cacao poeder bovenop. Zet minimaal 1 uur in de koelkast zodat de smaak zich verder kan ontwikkelen.