Feestelijke keto roompudding met rode bessen

Roompudding met rode bessen

Deze ketogene, glutenvrije roompudding is het gevolg van een recept wat helemaal misging. Het eindresultaat is een hele lekkere roompudding, in het Engels noemen ze dit soort kookpudding een Blancmange.

Xanthaan gom en slagroom

Gedurende de vakantie heb ik me verdiept in xanthaan gom. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik dit goedje graag zo min mogelijk binnen wil krijgen.

Tot mijn enorme verbazing wordt xanthaan gom in Nederland ook aan slagroom toegevoegd. Op zich heel vreemd, want Italiaanse slagroom bevat geen xanthaan gom of andere toevoegingen.

In Nederland heb ik tot nu toe, geen enkele slagroom kunnen vinden die geen xanthaan gom en/of andere emulgatoren of stabilisatoren bevat. Ik wil namelijk al helemaal geen carrageen in mijn eten.

Zelf slagroom maken

Aangezien slagroom best een  belangrijk ingrediënt is in ketogene recepten, ben ik dus op zoek gegaan naar alternatieven.

Ik kan natuurlijk verse (rauwe) melk bij de boer halen en dat in een wijde kom gieten en vervolgens 24 uur in de koelkast zetten. De room moet dan bovenop gaan drijven en dan kan ik het afromen. De kom met 4 liter melk staat nu in de koelkast. Zodra ik afgeroomd heb, zal ik deze blog updaten om te vertellen of dat gewerkt heeft en hoeveel room ik eraf heb gekregen.

Een aantal dagen geleden kwam ik op dit Nederlandss website een recept tegen om zelf slagroom te maken van boter, melk, suiker en eidooiers. Ik kan natuurlijk geen suiker gebruiken, dus ik dacht ik probeer dit zonder suiker. Ik heb de hoeveelheden in het recept gehalveerd en Campina grasboter gebruikt, want dat is sowieso heel romig.

Met boter, melk en eidooiers kan je geen slagroom maken

Nou het was een fiasco. Op zich logisch, melk (bevat natuurlijk veel water) en boter (vet) kan je natuurlijk niet goed mengen. Daar heb je emulgatoren en stabilisatoren voor nodig om dat te bereiken. Eén eidooier is duidelijk niet voldoende. Zo lang je klopt mengt het heel redelijk, maar zodra je stopt met kloppen komt de boter dus bovendrijven.

Dus ik zat met 250 ml volle melk gemengd met 150 gram grasboter en een eidooier. Ik heb het toen nogmaals verwarmd (au bain marie) en weer een eidooier toegevoegd (hier kan je lezen hoe je een ei splitst) om te proberen de vloeistof  toch te binden (was namelijk heel dun), maar tevergeefs.

Hele lekkere, ketogene, glutenvrije roompudding

Ik heb toen besloten om een pudding te gaan maken. Ik heb eerst een aantal gelatine blaadjes (voor een halve liter vloeistof ) geweekt in koud water en die toen uitgeknepen.

Tegelijkertijd, heb ik het boter-melk-eidooier mengsel weer au bain marie verwarmd en vanille extract toegevoegd. Ik heb vervolgens 250 gram mascarpone toegevoegd en toen dat helemaal was opgelost, de gelatine blaadjes toegevoegd en goed geroerd. Vervolgens heb ik dit mengsel in een puddingvorm gegoten en een aantal uur laten opstijven in de koelkast.

Tijdens het opstijven in de puddingvorm, zag ik dat een deel van de boter toch weer naarboven kwam drijven, maar wel veel minder dan voorheen.

Toen ik de pudding dus uit de vorm haalde en omkeerde, kreeg ik een dun geel randje (boter) onderaan de pudding. Geheel onbedoeld natuurlijk. Toch smaakt dat gele randje niet naar boter, het heeft wel een extra romige smaak maar het lijkt bijna een dun stukje deeg.

Je ziet ook wat gele spikkeltjes bovenop de pudding, dat zijn waarschijnlijk ook (heel) kleine stukjes botervet.  Ik denk dat het wel heeft geholpen dat ik grasboter heb gebruikt, dat is namelijk extra romig en heeft niet een sterke botersmaak.

Het resultaat van mijn poging om dus zelf slagroom te maken is dus deze heel romige, erg lekkere roompudding.

Feestelijke keto roompudding met rode bessen

Roompudding met rode bessen

5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Nagerecht
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 3 uur 20 minuten
Porties: 6 personen
Netto koolhydraten: 3g
Calorieën: 409kcal

Ingrediënten

 • 250 ml volle melk
 • 150 gram roomboter
 • 2 eidooiers
 • 1 theelepel vanille extract
 • 250 gram mascarpone
 • gelatine blaadjes om 500ml vloeistof te binden
 • 75 gram rode bessen

Instructies

 • Doe de melk en de boter in een ruime pan en breng langzaam op matig vuur aan de kook. Af en toe roeren.
 • Week genoeg gelatine blaadjes om een halve liter vloeistof te binden in een kommetje met koud water.
 • Zodra de melk bijna kookt, de pan van het vuur halen en de mascarpone er doorheen roeren. Giet dit mengsel in een au bain marie pan en houdt het tegen de kook aan (met een au bain marie pan mag het vuur hoger). Het kan ook in de gewone pan, maar het vuur dan lager houden (niet laten koken).
 • Splits twee eieren en klop de eidooiers los met een garde of handmixer. Voeg de eidooiers toe aan het melk-boter mengsel. Goed blijven roeren.
 • Zodra de eidooiers zijn opgenomen en je een lichtgele vloeistof krijgt de uitgeknepen gelatine blaadjes toevoegen en even goed doorroeren. Haal de pan nu van het vuur.
 • Voeg het vanille extract toe en roer goed door. Giet het mengsel nu in een met koud water omgespoelde puddingvorm. Zet minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
 • Haal na minimaal 3 uur de pudding uit de vorm. Als het moeilijk is om de pudding uit de vorm te krijgen, vul dan je gootsteen met warm water. Zet de puddingvorm daar een paar minuten in en probeer opnieuw.
 • Garneer de pudding met rode bessen of ander fruit.

Notities

Voedingswaarden

Calorieën: 409kcal | Bruto koolhydraten: 4g | Eiwit: 5g | Vetten: 42g | Sodium: 34mg | Kalium: 101mg | Vezel: 1g | Vitamine A: 1600IU | Vitamine C: 7.4mg | Calcium: 120mg | IJzer: 0.4mg | Netto koolhydraten: 3g | Macro Vetten: 91% | Macro Koolhydraten: 4% | Macro Eiwitten: 5%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.