Ik gebruik zelf een keukenmachine om deze keto saffraan bloemkoolrijst te maken en maak dan vaak een heleboel porties tegelijk. Bloemkoolrijst kan je namelijk heel goed invriezen. Het is alleen wel belangrijk om het niet eerst te ontdooien voordat je het dan gebruikt, maar om het te roerbakken of op te warmen terwijl het nog bevroren is. Als je het namelijk eerst in de koelkast laat ontdooien gaat het verkleuren.
Nou is een goede keukenmachine best heel prijzig. Dus als je geen keukenmachine hebt, dan kan je de bloemkool ook met de hand raspen met een gewone rasp of met een mandoline.
Zo’n mandoline is trouwens ook heel handig om courgette of aubergine lasagna te maken en je kan er natuurlijk ook kaas mee raspen of je groenten in mooie sliertjes voor in een salade. En een mandoline is een stuk minder duur dan een keukenmachine!
Keto saffraan bloemkoolrijst
Keto saffraan bloemkoolrijst is een lekker en gezond alternatief voor saffraanrijst. Net zoals je aan ‘gewone’ rijst van allerlei lekkere smaakjes kan toevoegen, kan dat bij bloemkoolrijst namelijk ook. Zelf vind ik dat keto saffraan bloemkoolrijst heel goed bij Spaanse en Italiaanse gerechten past. Het heeft een diepgele kleur en een heel subtiele, ietwat frisse smaak. Heerlijk bij zowel kip-als visgerechten en een feest voor het oog!
Om deze rijst nog specialer te maken, zou je er ook nog wat geroosterde amandelen overheen kunnen strooien. Amandelen en saffraan zijn een typisch Italiaanse combinatie. Je vindt deze combinatie dan ook in de Italiaanse amandelpudding en Italiaanse amandel-ricotta cakejes terug.
Waarom is saffraan zo duur?
Saffraandraadjes zijn de gedroogde meeldraden van een speciale krokus. Elke bloem bevat maar 3 meeldraden en die moeten met de hand geplukt worden. Voor 5 gram saffraan heb je maar liefst 600 tot 850 bloemen nodig. En die draadjes moeten daar dus allemaal met de hand uitgehaald worden. Heel veel werk dus!
Saffraan komt in drie Internationaal vastgestelde kwaliteitsklassen:
- Graad 1 of A+ of Puur rood: Deze 100% pure premium saffraan bevat alleen de stigmas.
- Graad 2 of A or Draadjes: Deze saffraan bevat de rode stigma’s en het laatste stukje van de stijl dat geel/wit van kleur is.
- Graad 3 of B or bundeltje draadjes: Deze bevat de rode stigma’s en de hele stijl.
Saffraandraadjes of saffraanpoeder
In Nederland zie je in de supermarkten meestal saffraandraadjes. In Italië vind je meestal saffraanpoeder.
Als je saffraandraadjes wilt gebruiken, kan je ze of tot poeder maken of de infusie methode gebruiken. Het is dus iets meer werk, maar heeft als voordeel dat er met draadjes minder gefraudeerd kan worden dan met poeder. Als je draadjes koopt, koop dan draadjes die in het donker bewaard zijn en er mooi rood uitzien.
Als je poeder koopt, koop dan altijd een goed merk. Koop nooit goedkope saffraan. Dit geldt zowel voor poeder als draadjes. De kans dat je bedonderd wordt is dan heel groot en aangezien je het eten gaat verwerken, lijkt dat me een bijzonder slecht idee!
Saffraanpoeder
In Italië koop je bijna altijd saffraanpoeder. Dit kan je dus direct gebruiken.
In Nederland kan je saffraanpoeder in Italiaanse winkels kopen.
Saffraan is net zo kostbaar als goud. Saffraan is dus altijd heel duur. Je koopt het dus in hele kleine hoeveelheden. Als saffraan niet duur is, dan klopt er iets niet. Ga dus altijd voor een gerenommeerd merk, want anders heb je een grote kans dat je een mindere kwaliteit product of zelfs iets heel anders dan je denkt, krijgt!
Keto saffraan bloemkoolrijst
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 450 gram bloemkool (halve bloemkool)
- 0.5 theelepel saffraan (of draadjes opgelost in heet water)
- 50 gram roomboter
Instructies
- Als je saffraandraadjes gaat gebruiken, kijk dan in de beschrijving hierboven hoe je deze het beste kan gebruiken in dit recept. Als je saffraanpoeder gebruikt is dit niet nodig.
- Indien nodig maak de bloemkool schoon. Bewaar de bladeren, want die kan je roerbakken zoals bijvoorbeeld paksoi. Snij de bloemkool in een aantal stukken zodat ze in de keukenmachine passen. Rasp de bloemkool in je keukenmachine (middel fijn snijblad, dus niet te fijn want dan wordt het te papperig) of rasp met de hand.
- Doe 2 eetlepels boter in een grote pan en laat de boter smelten, maar niet bruin worden (matig vuur).
- Zodra de boter gesmolten is de bloemkoolrijst en de saffraan toevoegen. Saffraanpoeder voeg je direct toe, saffraandraadjes gebruik volgens de infusie methode of je maakt ze eerst in poeder (zie de inleiding van dit recept). Roer goed door zodat je een mooi egale kleur geel krijgt. Als je een donkerder geel (oranje) wilt verdubbel je de hoeveelheid saffraan.
- Bak de bloemkoolrijst een paar minuten, totdat de bloemkool bijtgaar is. Klaar!