Wit bord met kip al Andalus

Slowcooker kip Al Andalus

Voor kip Al Andalus sauteer je de ui en knoflook en bruin je de kip voordat je het in de slowcooker doet. Dit duurt ongeveer 20 minuten en in de tussentijd kan je alvast de paprika en tomaten snijden.

Voor dit gerecht gebruik je kippendijtjes waar het bot nog in zit, maar zonder vel. Het bot geeft namelijk extra smaak en zo krijg je ook extra mineralen binnen. Zodra de kip helemaal gaar is, valt het vlees letterlijk van het bot. Dus zodra je de kip in een schaal doet om te serveren, haal dan even de botjes eruit.

Al Andalus

Andalusië is een regio in het Zuiden van Spanje. Het is er warm en zonnig. In Andalusië worden dan ook veel groenten, zoals tomaten en paprika’s, verbouwd. Je vindt er ook heel veel olijfbomen.

Dit vind je terug in de keuken van Andalusië. Gerechten zijn eenvoudig, maar heel lekker door de goede combinatie van (verse) ingrediënten.

Het eten wordt natuurlijk nog lekkerder door de toevoeging van een typisch Andalusische specerijenmix. Als je wilt kan je kant-en-klare Al Andalus van Jonnie Boer kopen, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken. Hier kan je het recept voor Al Andalus specerijenmix vinden.

Kruidige bouillon

Je kookt dit gerecht in de slowcooker en dat betekent dat er maar heel weinig vocht verdampt. Als je mijn recept volgt, zal je merken dat je heel veel vocht overhoudt. Ik gebruik dit vocht namelijk als bouillon. Ik schep het vlees met de groenten uit de slowcooker en het vocht wat ik overhoud, vries ik in als bouillon.

Vooral als je net de overschakeling naar het keto dieet maakt of als je een tijdje meer koolhydraten hebt gegeten en weer terug naar het keto dieet wilt, is het namelijk belangrijk dat je voldoende elektrolyten binnenkrijgt. Dit doe je door te zorgen dat je regelmatig bouillon drinkt en een magnesiumsupplement (magnesium citraat van Lucovitaal of magnesiumsulfaat (voet)bad) gebruikt.

Als je geen bouillon wilt, kun je dus de hoeveelheid vocht in dit recept flink verminderen (halveren). Je kan dan besluiten om geen water toe te voegen of om geen wijn toe te voegen.

Saffraanrijst

Dit gerecht is heel lekker met saffraan (bloemkool)rijst. De smaak past er perfect bij en de kleuren combineren ook nog eens heel mooi.

Bovendien is saffraanrijst heel snel klaar, vooral als je al bloemkoolrijst in de vriezer hebt of konjac rijst gebruikt. Klik hier voor het recept van saffraan rijst. Je kan dit gerecht natuurlijk ook zonder toegevoegde keto rijst eten.

Macro’s

Dit gerecht bevat wat minder vet in verhouding tot de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten dan gebruikelijk op het keto dieet. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang je het aanvult met een bron van vet, bijvoorbeeld door een dessert hoog in vet te nemen of een bijgerecht hoog in vet.

Als je al goed fat-adapted bent, is dit waarschijnlijjk niet nodig. Hou er wel rekening mee dat je de rest van de dag de hoeveelheid koolhydraten iets beperkt en de hoeveelheid vetten vergroot.

Wit bord met kip al Andalus

Slowcooker kip Al Andalus

4.8 van 5 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Slowcooker, Gevogelte
Keuken: Spaans
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 20 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 707kcal

Ingrediënten

  • 1000 gram kippendijtjes (of kipkarbonade (met bot) of kipbraadsticks zonder vel)
  • 150 gram chorizo
  • 150 gram rode paprika
  • 150 gram groene paprika
  • 300 gram middelgrote tomaten
  • 60 gram rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gram olijven met pimento
  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels Al Andalus kruidenmix (Jonnie Boer of zelf maken (recept op website))
  • 300 ml droge wittte wijn
  • 300 ml water

Instructies

  • Zet de slowcooker aan op de hoge stand om voor te verwarmen.
  • Neem een grote braadpan en doe hier de olijfolie in. Verwarm de olijfolie op matig-hoog. Pel de ui en de knoflook en snij ze in stukjes.
    Groene snijplank met in stukjes gesneden ui
  • Fruit de ui en knoflook in de braadpan (5 minuten) op matig vuur. De ui moet zacht gaan worden.
    Gietijzeren braadpan met daarin ui en knoflook
  • Snij ondertussen de plakjes chorizo in stukjes. Ik deel ze gewoon door vieren. Het maakt niet uit of het dikke of dunne plakjes zijn.
    Witte snijplank met in stukjes gesneden chorizo
  • Was de paprika's en tomaten. Snij het uiteinde (waar het steeltje zit) van de paprika's af en snij de paprika doormidden in de lengte. Haal de zaadlijsten eruit en spoel overgebleven zaadjes onder de kraan eruit. Snij de tomaten ook al in blokjes.
  • Doe de knoflook en ui in de slowcooker zodra de ui wat zachter is geworden. Zet de braadpan nu op hoog vuur en doe de helft van de kip en de helft van de chorizo in de braadpan. Laat de kip op hoog vuur aanbraden (niet meteen keren, kip moet bruin worden). Je hoeft geen olie aan de pan toe te voegen, want in de chorizo zit genoeg vet.
  • Draai de kip om zodat de andere kant ook bruin kan worden. Doe nu de helft van de al Andalus specerijen over de kip in de braadpan heen.
    Giet
  • Zodra de kip gebruind is, doe je de kip, chorizo en olie van de chorizo in de slowcooker. Hou de braadpan op hoog vuur en doe er nu de rest van de kip en chorizo in om te bruinen. Zodra de kip aan 1 kant bruin is, draai je hem en doe je er weer 1 eetlepel al Andalus overheen.
    Braadpan met kip en chorizo
  • Laat de olijven uitlekken. Meet wijn en water af. Als je geen wijn wilt gebruiken, dan kan je ook 1/5 deel azijn en 4/5 deel water gebruiken.
  • Zodra de kip gebruind is, de inhoud van de braadpan in de slowcooker doen. Voeg nu ook de stukken tomaat en paprika en de olijven aan de slowcooker toe. Schep het een beetje door elkaar (als de slowcooker te vol zit, kan je dit overslaan).
  • Voeg nu de wijn en het water aan de slowcooker toe. Doe de deksel op de slowcooker en kook dit gerecht in 4 uur op de hoge stand of in 8 uur (langer mag ook) op de lage stand gaar.
    Gietijzeren braadpan met kip, olijven, paprika en tomaten
  • Zodra je gaat eten, even de botjes uit de kip halen. Serveer de kip Al Andalus eventueel met keto bloemkoolrijst of konjac rijst. Je hebt waarschijnlijk ook een halve liter hele lekkere bouillon in je slowcooker. Laat het afkoelen en vries het dan in.

Nutrition

Calorieën: 707kcal | Bruto koolhydraten: 12g | Eiwit: 56g | Vetten: 42g | Sodium: 1172mg | Kalium: 1023mg | Vezel: 4g | Vitamine A: 2254IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 15mg | Vitamine B5: 3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 90mg | Vitamine E: 5mg | Vitamine K: 29µg | Calcium: 66mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 45µg | IJzer: 4mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 86mg | Fosfor: 521mg | Selenium: 57µg | Zink: 4mg | Netto koolhydraten: 8g | Macro Vetten: 58% | Macro Koolhydraten: 7% | Macro Eiwitten: 34%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.