Keto tomaten ketchup review

Keto Review: Tomaten ketchup

Tomaten ketchup geeft net dat beetje extra smaak, het is dan ook heel populair, vooral ook bij kinderen. Behalve de standaard tomaten ketchup kan je nu ook steeds vaker kiezen voor een versie met minder toegevoegde suiker. In dit review kijk ik in hoeverre dat soort ketchup binnen het keto dieet past. 

Op het keto dieet wil je een tomaten ketchup die:

  1. weinig koolhydraten bevat
  2. geen toevoegingen bevat

 

Soorten tomatenketchup

Er zijn veel merken tomaten ketchup. Heinz is waarschijnlijk wel het bekendste merk, maar er zijn ook veel andere merken en natuurlijk de huismerken.

Je kan kiezen uit de standaard tomatenketchup en ketchup met minder suiker. Vooral tussen de ketchups met minder suiker zitten een aantal grote verschillen. Sommige van deze ketchups bevatten weliswaar minder suiker, maar vervangen een deel van de suiker door zoetstoffen, hierdoor smaken ze dus nog steeds flink zoet. 

Op het keto dieet kies je zoveel mogelijk natuurlijke producten. Zelf raad ik het gebruik van zoetstoffen af, hier kan je lezen waarom. 

 

Wat zit er in standaard tomaten ketchup?

De voornaamste ingrediënten in standaard tomaten ketchup zijn:

  1. tomaten
  2. azijn
  3. suiker 
  4. zout

Verder worden er vaak kruiden- en specerijen extracten aan toegevoegd. Dit zijn veel kleinere hoeveelheden, want de ingrediënten moeten vermeld worden in een lijst in afnemende volgorde van gewicht. 

Als je kijkt naar de voedingswaarde van standaard tomatenketchup dan valt op dat koolhydraten verreweg de meeste calorieën leveren. De hoeveelheid koolhydraten in tomatenketchup kan enorm variëren. In sommige soorten ketchup zit 12 gram koolhydraten per 100 gram en in andere merken zit 34 gram per 100 gram. Eén eetlepel tomatenketchup is al gauw 15 gram, dus als je 1 eetlepel bij je burger of kipnuggets doet, dan kan dit tussen de 2 en 5 gram koolhydraten bevatten. 

Ketchup met minder (of geen) toegevoegde suiker

Er zijn steeds meer soorten ketchup met veel minder of zelfs geen toegevoegde suiker. Vaak worden er dan wel andere toevoegingen gebruikt, zoals bijvoorbeeld gemodificeerd maiszetmeel, steviolglycoside, sacharine/acesulfaam-K, sucralose, etc. 

Het wordt dan een afweging tussen de hoeveelheid koolhydraten (die dan vaak veel lager is) en de toevoegingen die in het product zitten. Zelf geef ik in zo’n situatie de voorkeur aan een product met minder suiker, maar wat meer koolhydraten in plaats van minder koolhydraten maar kunstmatige toevoegingen. Alles wat je oma niet op het etiket herkent zou hebben, komt onder de kunstmatige toevoegingen. 

 

 

 

Minste koolhydraten

De minste koolhydraten (5,4 gram per 100 gram) zit in de Heinz 0% tomaten ketchup, maar deze ketchup bevat sucralose. Sucralose kan je als zoetstof van het merk ‘Splenda’ kopen. Het wordt gemaakt door chloor atomen aan tafelsuiker toe te voegen, hierdoor kan je lichaam de suiker niet verteren, maar je krijgt wel de zoete smaak. 

Inmiddels zijn er wel aanbevelingen om sucralose zoveel mogelijk te vermijden. Sucralose zou mogelijk het risico op kanker kunnen verhogen. Toch is hier nog veel onduidelijkheid en onenigheid over. Het zou natuurlijk niet de eerste zoetstof zijn waarvan aanvankelijk werd gedacht dat het veilig was, maar achteraf blijkt dat dit niet zo is. 

Toevoegingen

Het ziet er naar uit, dat hoe minder koolhydraten in een product zitten, des te meer andere toevoegingen. Heinz 0% heeft sucralose. La Place heeft gemodificeerd maiszetmeel en Heinz 50% minder heeft steviolglycosiden. 

 

De beste tomaten ketchup?

Zelf maak ik bij voorkeur zelf tomaten ketchup, maar als ik al kant-en-klare ketchup gebruik, dan gebruik ik het liefst de Jumbo 50% minder. Weliswaar bevat deze tomaten ketchup suiker, maar het bevat in elk geval geen kunstmatige zoetstoffen. Het is echter wel twee keer zo hoog in koolhydraten als de Heinz 0%. Het is dus extra belangrijk om er maar weinig van te gebruiken. 

 

 

 

De ‘beste’ kant-en-klare tomaten ketchup

Jumbo 50% minder tomaten ketchup

De beste keto kant-en-klare tomaten ketchup is wat mij betreft de Jumbo 50% minder. 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.