Keto Pindakaas review

Keto Pindakaas Review

Keto Pindakaas bestaat dat eigenlijk wel? Pinda’s behoren tot de peulvruchten en bevatten zo’n 7 gram netto koolhydraten per 100 gram. Je kan dus best pindakaas eten, maar je moet wel goed op je portiegrootte letten en er voor zorgen dat je pindakaas alleen gemalen pinda’s (en eventueel wat toegevoegd zout) bevat!

Zaad-oliën in pindakaas

Pinda’s zijn van nature hoog in vet. Dit is waarom je ook pinda-olie (Arachide olie) kan kopen om bijvoorbeeld in te frituren. Toch bevatten heel veel merken pindakaas toegevoegde vetten. Dit zijn de vetten die je juist op het keto dieet zoveel mogelijk wilt vermijden. Veel soorten pindakaas bevatten zonnebloemolie of raapzaadolie of een andere zaadolie. Dit soort oliën zijn heel ongezond en kunnen tot ontstekingen in je bloedvaten leiden. Uiteindelijk kan dit tot hart- en vaatziekten leiden. Hier kan je daar meer over lezen.

Je zal merken dat heel veel soorten pindakaas één of meerdere zaadoliën en of geharde vetten bevatten. Bijvoorbeeld (maar de lijst is veel langer, dus check zelf het etiket):

 1. Calvé pindakaas
 2. Fairtrade Original Pindakaas met stukjes pinda
 3. Skippy romige pindakaas
 4. Flower Brand Surinaamse pindakaas
 5. Jumbo pindakaas
 6. Jumbo pindakaas met stukjes pinda
 7. Bongo Pindakaas
 8. PCD pindakaas
 9. Jumbo pindakaas American Style
 10. AH Smeuïge pindakaas
 11. AH Pindakaas naturel
 12. Whole Earth Crunchy Peanutbutter
 13. g’woon pindakaas (Hoogvliet)
 14. Helaes pindakaas (Aldi)
 15. 1 de Beste pindakaas (Dirk)
 16. Krekeltje pindakaas

Suiker en/of zoetstoffen

Vooral aan standaard soorten pindakaas wordt vaak suiker en/of een andere zoetstof toegevoegd. Dit soort pindakaas past dus absoluut niet binnen het keto dieet. Het bevat namelijk te veel koolhydraten. Een voorbeeld hiervan is de standaard Calvé pindakaas, waar dextrose aan toegevoegd wordt. Bongo Pindakaas bevat slechts 51% pinda’s en heel veel toegevoegde suikers (dextrose) en zaadoliën.

Totaal of netto koolhydraten

Als je een puur en onbewerkt voedingsmiddel neemt, kan je prima het netto aantal koolhydraten gebruiken. Dus als je pinda’s eet, kan je het netto aantal koolhydraten in de pinda’s gebruiken.

Als je een bewerkt product eet, zoals kant-en-klare pindakaas, raad ik je ten zeerste aan om het totaal aantal koolhydraten te gebruiken. De hoeveelheid vezels die op een bewerkt product wordt aangegeven kan namelijk van alles zijn.

Hier zijn een aantal redenen voor:

 • er is geen éénduidige definitie wat vezels zijn en hoe je bepaalt hoeveel vezels in een product zitten
 • vezels kunnen tijdens het productie proces dermate beschadigen dat ze misschien oorspronkelijk wel in het product zaten, maar voor je lichaam niet meer in het eindproduct zitten

Kijk maar eens naar de hoeveelheid vezels bij verschillende merken van eenzelfde product, het kan gigantisch verschillen. Het lijkt er bijna op dat een heleboel producten opeens zoveel vezels bevatten dat ze vrijwel geen koolhydraten bevatten. Te mooi om waar te zijn? Ik denk het wel.

Check het etiket

Als je pindakaas koopt is het dus heel belangrijk om goed naar alle ingrediënten te kijken. Check dus het etiket achter op de pot! Op de voorkant van de pot staan lang niet altijd alle ingrediënten.

Je wilt een pindakaas kiezen die voor 99% of 100% uit pinda’s bestaat. Toegevoegd zout is geen probleem, maar je wilt geen enkele andere toevoeging.

Zelf pindakaas maken

Je kan natuurlijk ook zelf pindakaas maken. Hier heb je wel een keukenmachine voor nodig.

pinda's roosteren

Bovendien is je pindakaas veel lekkerder als je het met geroosterde pinda’s maakt. Het is een goed idee om zelf je pinda’s in de oven even te roosteren. Hier kan je lezen hoe je dit doet.

Als je kant-en-klare geroosterde pinda’s koopt is daar meestal extra olie aan toegevoegd. Dit is nergens voor nodig. Bovendien heeft zelf pinda’s roosteren ook als voordeel dat je keuken heel lekker naar pinda’s gaat ruiken. Het enige nadeel van zelf roosteren is dat je de pinda’s echt goed moet laten afkoelen, zodat de olie die tijdens het roosteren van het binnenste van de pinda naar de buitenkant is getrokken, weer terug de pinda in kan trekken.

Pindakaas maak je op precies dezelfde manier als amandelpasta. Hier kan je lezen hoe je dit doet. Het is echt heel makkelijk en veel lekkerder. Je kan je zelfgemaakte pindakaas in een goed schoongemaakte glazen pot in je keukenkastje bewaren. Toch moet je ook met zelfgemaakte pindakaas nog steeds je portiegrootte in de gaten houden. Door het fijnmalen van de pinda’s zal zeker een deel van de vezels verloren zijn gegaan.

100% pinda’s

100% pindakaas

In principe is elke pindakaas die voor 100% (of 99%) uit pinda’s bestaat goed.

Aan sommige pindakaas wordt wat zout toegevoegd en dan staat er soms op dat het voor 99% uit pinda’s bestaat. Dat is ook prima.

Je wilt echter niks anders bij de ingrediënten zien.

Biologische pindakaas

Voor biologische pindakaas geldt precies hetzelfde. Je wilt een pindakaas zonder toevoegingen (behalve zout, dat is ok). Je wilt dus geen toegevoegde plantaardige oliën en je wilt geen suikers of andere zoetstoffen.

Kies dus een pindakaas die voor 99% of 100% uit pinda’s bestaat.

Keto pindakaas: 99% of 100% pinda’s

Je kan tegenwoordig heel veel merken en merkloze of huismerk pindakaas met 100% pinda’s (of 99% en wat zout) vinden, biologisch en niet-biologisch. Hier zijn een aantal voorbeelden, maar ik heb er vast wel wat gemist. Kijk dus zelf op de etiketten als je pindakaas koopt.

Keto pindakaas zonder zaad-oliën, zonder gehard palmvet (transvet), zonder suikers:

 1. g’woon 100% naturel pindakaas (Hoogvliet)
 2. Puur pindakaas naturel (Dirk)
 3. Smaakt pindakaas
 4. Jumbo 100% pindakaas naturel
 5. Calvé pindakaas 100%
 6. Biologisch Puur pinda met een snufje zeezout (Jumbo)
 7. De Kleine Keuken biologische pindakaas
 8. AH 100% pindakaas
 9. Bio+ pindakaas
 10. Helaes 100% pindakaas
 11. Ekoplaza pindakaas
 12. Horizon pindakaas
 13. TerraSana pindakaas

Pindakaas Top 3

100% pindakaas

Qua smaak, heb ik niet echt een top 3 voor pindakaas met 99% of 100% pinda’s. Ik vind ze namelijk allemaal qua smaak nogal hetzelfde. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, want uiteindelijk zijn het gewoon fijngemalen pinda’s.

Op sommige potten zal je een laagje olie vinden, dit is heel normaal. Roer zo’n pot even door, voordat je pindakaas gaat gebruiken.

Qua prijs zijn er wel verschillen, maar de huismerken van de supermarkten zitten allemaal zo rond de €1,90 – €2,00 voor 350 gram tenzij er een speciale aanbieding is.

Op dit moment bestaat mijn top 3 puur qua prijs uit:

 1. Jumbo 100% Pindakaas naturel (€1,89 voor 350 gram) – 12 gram koolhydraten
 2. Dirk Puur Pindakaas met stukjes pinda (€1,89 per 350 gram) – 11,9 gram koolhydraten
 3. Hoogvliet g’woon pindakaas 100% naturel (€1,92 per 350 gram) – 10 gram koolhydraten

De beste Keto Pindakaas

De beste keto pindakaas is:

Hoogvliet g’woon pindakaas

dit is gebaseerd op prijs en de hoeveelheid koolhydraten. Toch denk ik dat er in de praktijk vrijwel geen verschil is tussen de drie pindakazen in mijn top 3.

2 gedachten over “Keto Pindakaas Review”

  1. Keto-Recepten

   Hoeveel netto koolhydraten in een soort pindakaas zit hangt af van het totale aantal koolhydraten min het aantal vezels. Als de pindakaas iets grover is, zullen er wat meer vezels inzitten. Dit kan dus mogelijke verschillen verklaren. Maar er is geen eenduidige definitie van wat vezels zijn en hoe je ze meet, dus de verschillen kunnen ook daarmee te maken hebben.

   Zolang je goed op je portiegrootte let en regelmatig meet of je in ketose blijft kan je voor jezelf vaststellen wat de maximale hoeveelheid pindakaas is die je kan eten op het keto dieet. Dit zal van persoon tot persoon wat kunnen verschillen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.