Keto lijnzaad broodjes zijn neutraal van smaak. Het voordeel daarvan is dat ze bij veel gerechten passen.
Keto lijnzaad broodjes: Weinig koolhydraten, veel vezels
Lijnzaad broodjes zijn nog lager in netto koolhydraten dan de supersnelle broodjes met amandelmeel. Ze bevatten namelijk meer vezels, hierdoor hebben ze strict genomen nul gram netto koolhydraten. Toch is het natuurlijk niet de bedoeling dat je ze onbeperkt eet!
Lijnzaad bevat cyanogenen
Lijnzaad bevat namelijk niet alleen heel veel vitamines, mineralen en eiwitten, maar ook cyanogenen. Ons lichaam kan cyanogenen omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Hoe fijner het lijnzaad gemalen is, hoe makkelijker ons lichaam cyanogenen omzet in blauwzuur.
Het wordt aangeraden om niet meer dan 45 gram lijnzaad per dag te eten en dan bij voorkeur niet elke dag.
Zaden kunnen oxideren
Je moet uitkijken met zaden en pitten dat ze niet gaan oxideren (ranzig worden). Het is daarom het beste om kleine hoeveelheden lijnzaadmeel te kopen en het in de koelkast te bewaren.
Het is nog beter om heel lijnzaad te kopen en dat met een kruiden/noten molen zelf tot meel te malen. Dan maal je elke keer precies de juiste hoeveelheid en heb je geen probleem met oxidatie. Ik heb zelf een Cuisinart kruidenmolen, deze heeft 2 maalbakjes met dekseltjes. Dus als je iets teveel gemalen hebt, dan kan je het bakje met dekseltje in de koelkast zetten en je molen met het tweede bakje gebruiken. Ik gebruik deze kruidenmolen voor kruidenmixen en kruidenpasta’s, maar ook voor noten (niet voor macadamia’s want dat werkt niet) en zaden, vooral dus lijnzaad.
Keto Lijnzaad broodjes
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1.5 eetlepels lijnzaadmeel
- 1 eetlepel psyllium
- 0.5 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel roomboter
- 1 ei
Beleg
- 15 gram roomboter optioneel (als beleg)
- 15 gram kaas optioneel (als beleg)
- 15 gram ham of Parma ham optioneel (als beleg)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° celsius als je in de oven wilt afbakken. Als je in het broodrooster wilt afbakken dan deze stap overslaan.
- Als je heel lijnzaad hebt, doe dan de juiste hoeveelheid in je kruidenmolen.
- Maal totdat het lijnzaad een mooi meel is geworden. Dit gaat heel snel.
- Doe het lijnzaadmeel met de psyllium in een kom. Voeg het bakpoeder (gebruik altijd verse bakpoeder, dus uit een ongeopend zakje!) door een zeefje bij het meel.
- Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar heen en voeg de bakpoeder door een zeefje toe.
- Smelt de boter in de magnetron of in een steelpannetje. De boter mag niet bruin worden.
- Doe het ei bij de boter en meng door elkaar heen.
- Meng het boter-ei mengsel door het meel heen.
- Vet ramekins in en verdeel het beslag de ramekins of muffincases. Ik gebruik 2 ramekins voor 1 persoon en dan krijg je 4 plakjes brood.
- Zet nu 1,5 minuut in de magnetron op de hoogste stand.
- Haal de ramekins uit de magnetron..
- Zet de ramekins nu 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de broodjes eruit en snij doormidden zodat je twee plakken per broodje krijgt. Serveer met boter en ham of kaas. De voedingswaardes van beleg en boter zijn in het recept inbegrepen.