Keto Keralan kerrie-visschotel maak je met een speciale specerijen mix uit Kerala. Kerala is een gebied in het Zuiden van India. Het wordt ook wel het ‘land van de specerijen’ genoemd, omdat het vroeger veel handelde in specerijen. Je ziet dat terug in de keuken.
Bepaalde soorten specerijen en natuurlijk combinaties van die specerijen zie je in veel Keralan gerechten, zowel vegetarisch als vlees, vis en gevogelte gerechten terug.
Vaak zie je een combinatie van chilli’s, kerrie (blaadjes), kokos, mosterdzaad, kurkuma, tamarinde en asafoetida. In de Indiase keuken wordt asafoetida (duivelsdrek) ondermeer gebruikt om de spijsvertering te stimuleren en winderigheid tegen te gaan. Het is een hars en in Nederland is het online verkrijgbaar gemengd met fenegriek. Je gebruikt het in plaats van de ui en knoflook in het recept.
Tamarinde is een soort fruit met een lichtzure smaak. Het bevat 57,4 gram netto koolhydraten per 100 gram. Het past dan ook niet op een keto dieet, want zelfs een klein beetje bevat al heel veel koolhydraten en dat is zonde, je kan beter groenten eten om aan die koolhydraten te komen.
Keto Keralan kerrie-visschotel
Het is een simpel recept om te maken en heeft ontzettend veel smaak. Zelf vind ik het wel lekkerder met een iets stevigere vis, dus ik vind het het lekkerst met kabeljauw en daarna met koolvisfilet en tot slot met Pangasius, omdat het dan wat slapper wordt.
Je gebruikt een combinatie van kokosolie en kokosmelk in dit recept om de hoeveelheid vetten te verhogen. Kies daarom voor een kokosmelk die laag in koolhydraten en hoog in vetten is, hier kan je mijn kokosmelk review lezen.
De kokosolie die ik in dit recept gebruik is bij Jumbo verkrijgbaar. Een ander merk kan natuurlijk ook en online kan je ook koudgeperste kokosolie kopen. Het is duurder dan ‘gewone’ kokosolie maar aangezien vetten je belangrijkste energiebron zijn op het keto dieet is het belangrijk om voor goede kwaliteit vetten te kiezen als je de keuze hebt. Overigens is lang niet alle biologische kokosolie koudgeperst, als ik de keuze heb tussen standaard koudgeperste kokosolie of biologische kokosolie die niet koudgeperst is, zou ik voor de koudgeperste olie kiezen.
Lekkere bijgerechten
Dit gerecht is heel lekker met gele bloemkoolrijst of kokosrijst of saffraanrijst. Ook lekker met een koele dip, zoals bijvoorbeeld koriander-munt raita. Verder zou je er nog gebakken bloemkoolbladeren of wilde spinazie erbij kunnen serveren.
Keto Keralan kerrie-visschotel
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 2.5 cm verse gemberwortel
- 1 rode chilipeper
- 1 theelepel mosterdzaadjes
- 1 theelepel milde madras kerriepoeder
- 1 theelepel chili poeder
- 1 theelepel kurkuma
- 600 gram koolvisfilet
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 400 ml kokosmelk (Aroy D)
- paar takjes koriander
- 100 ml extra vierge kokosolie (koud geperst)
Instructies
- Pel de ui en snij in kleine stukjes.
- Plet de teentjes knoflook met de zijkant van een groot mes. Je kan het velletje nu makkelijk eraf halen. Snij de knoflook dan in kleine stukjes en doe in de kom.
- Schil de gember en snij de gember in kleine stukjes.
- Snij de chili peper in kleine stukjes of in kleine ringetjes en voeg aan de kom toe. Voeg ook de kerrie poeder toe en mix alles door elkaar.
- Voeg ook de kerrie poeder aan de kom toe en mix alles door elkaar.
- Verwarm de kokosolie in een grote braadpan.
- Zodra de kokosolie gesmolten is, het vuur lager zetten en de mosterdzaadjes toevoegen en die laten poppen.
- Voeg nu de inhoud van de kom aan de braadpan toe en laat op matig vuur 5 minuten zachtjes bakken. De ui moet mooi zacht worden.
- Doe nu de chili poeder en kurkuma in de (lege) kom met een klein scheutje (1-2 eetlepels) kokosmelk. Meng door elkaar en voeg toe aan de braadpan. Laat 1 minuut sudderen.
- Doe het blik tomaten in de kom en voeg de kokosmelk toe. Meng goed door elkaar.
- Voeg het kokosroom-tomaten mengsel toe aan de braadpan en leg de stukken visfilet in de braadpan. Kook op matig vuur in 20 minuten gaar. Het moet pruttelen, maar niet heel hard koken, want dan kook je de vis kapot. Als het te droog wordt, kan je een scheutje kokoswater toevoegen. Je wil een mooie niet te dunne en niet te dikke saus.
- Doe de koriander in een kom met heel koud water en laat een aantal minuten staan. Daarna de koriander droogdeppen met keukenpapier en gebruiken om te garneren.