Deze hertenstoof is een heel geschikt gerecht voor speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld Kerstmis. Hertenvlees is gedurende December redelijk goed verkrijgbaar. Je kan het in een goede braadpan (liefst van gietijzer met een dikke bodem) of in de slowcooker maken.
Slowcooker
Als je deze hertenstoof in de slowcooker maakt, dan zijn de eerste stappen waarbij je de groentes zachtjes bakt en het vlees aan alle kanten bruint hetzelfde. Je doet dit dus in een braadpan op het fornuis. Vervolgens doe je alles in de slowcooker en voeg je voldoende vocht (in één keer toe) zodat het vlees met de groentes net onder staat. Je kan de hertenstoof dan 4 uur op de hoge stand of 8 uur op de lage stand laten garen. In de slowcooker verdampt het vocht slechts heel langzaam dus je hoeft niet steeds extra vocht toe te voegen.
Wild
Hertenstoofpot is aan de ene kant heel keto, want hertenvlees komt van dieren die in het wild leven en dus niet met graan bijgevoerd zijn. Hierdoor bevat hertenvlees meer Omega 3 en een betere verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vergeleken met vlees van dieren op boerderijen. Toch is hertenvlees, en dit geldt ook voor het meeste andere wild, aan de andere kant weer minder keto, omdat het vaak erg laag in vet is. Wilde dieren hebben nu eenmaal vaak minder vet dan dieren die speciaal voor hun vlees gehouden worden. Hierdoor is het heel lastig om een hertenstoof te maken met optimale keto macro’s.
Keto macro’s
Op het keto dieet wil je het liefst dat 70%-75% van je calorieën uit gezonde vetten komen. Dat lukt niet met deze hertenstoof, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je het serveert met een bijgerecht dat hoog in vetten is, zoals knolselderij puree (dit is bovendien een heel lekkere combinatie) of je kan het combineren met een dessert dat hoog in vet is (bijvoorbeeld panna cotta).
Vasten
Hertenstoof is ook een heel geschikt gerecht als je aan intermittent fasting doet. Je wilt er namelijk voor zorgen dat als je intermittent vast je toch voldoende calorieën binnenkrijgt (nooit minder dan 1000 kcalorieën en liever niet minder dan 1200 kcalorieën per dag), want anders riskeer je dat je stofwisseling gaat vertragen. Intermittent vasten is wat dat betreft heel anders dan compleet vasten, dus een langere vast van 1-3 dagen. Als je een dag of een aantal dagen helemaal niet eet is de kans dat je stofwisseling vertraagd juist kleiner, dan als je 1 of 2 (te) kleine maaltijden per dag eet.
Keto hertenstoofpot
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1000 gram hertenvlees (nek of schouder)
- 1 winterwortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel platte peterselie
- 1 eetlepel verse tijm
- 8 peperkorrels
- 125 ml extra vierge olijfolie
- 0.25 theelepel versgemalen zout
- 250 ml pinot bianco
- 125 ml witte wijn azijn
- 150 gram speklap
Instructies
- Maak de knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
- Maak de knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
- Maak de rode ui schoon en snij in stukjes.
- Schil de winterwortel en snij in heel dunnen plakjes
- Was de bleekselderij en snij in dunne plakjes, gebruik de bladeren ook.
- Doe de extra vierge olijfolie in een braadpan en zet op hoog vuur. Zodra de olie heet is, de knoflook, ui, wortel en bleekselderij toevoegen en even doorroeren. Zet het vuur op matig en doe de deksel half op de pan.
- Was de platte peterselie en snij in stukjes. Voeg aan de pan toe en roer even door elkaar heen.
- Was de tijm en dep droog. Rits de blaadjes van de takjes en voeg aan de stoofpot toe.
- Plet de peperkorrels met het brede snijvlak van een groot mes en voeg de peper aan de stoofpot toe.
- Snij de speklap in dobbelsteentjes en voeg aan de stoofpot toe.
- Zet het vuur hoger en roer door elkaar heen. Blijf af en toe roeren terwijl het spek begint te smelten.
- Voeg het vlees zonder de marinade toe. Hou de marinade apart. Bruin het vlees zo snel mogelijk aan alle kanten en zet het vuur dan lager.
- Zodra het vlees zo goed mogelijk gebruind is, voeg je steeds een scheut marinade toe. Zodra het vlees weer droger wordt, voeg je opnieuw marinade toe en dit doe je totdat alle marinade op is. Mocht je toch nog meer vocht nodig hebben, dan kan je scheutjes gekookt water toevoegen.
- De stoofpot is dus niet heel nat, je krijgt op deze manier vlees met een heel intense smaak en je kan de wijn ook goed proeven.