Deze Zweedse gehaktballetjes zijn lekker als avondmaaltijd, maar ook heel geschikt om mee te nemen in je lunchdoos of als party food. Ze zijn wat platter dan gewone gehaktballetjes, doordat het beslag vrij vochtig is en je dus geen stevige gehaktballen kan maken.

Je kan dit gerecht in een frituurpan of in een diepe pan met een laagje olie maken. In beide gevallen is het belangrijk om een gezond soort vet te gebruiken, hier kan je daar meer over lezen. Het voordeel van frituren is, dat de gehaktballetjes niet gekeerd hoeven te worden en dat ze veel sneller gaar zijn. Dus als je veel gehaktballetjes wilt maken, dan zou ik voor de frituurpan kiezen.

Zweedse gehaktballetjes

 • 500 gram half-om-half gehakt
 • 5 eieren
 • 0.25 theelepel zout
 • 0.25 theelepel versgemalen peper
 • 1 theelepel tijm
 • 1 rode ui
 • 1 theelepel bakpoeder
 • ossenwit of extra vierge olijfolie om in te frituren
 1. Splits de eieren en klop de eiwitten heel stijf, zodat je de kom op z'n kop kan houden zonder dat het eiwit beweegt. 2. Klop de eidooiers totdat ze lichter geel worden. 3. Doe het gehakt met peper, zout en tijm in een kom. 4. Pel de ui en rasp de ui. 5. Voeg de ui en de bakpoeder aan de kom met gehakt toe en meng door elkaar heen. 6. Voeg de losgeklopte eidooiers aan de kom toe en meng door elkaar heen. 7. Nu wil je de stijfgeklopte eiwitten met zo min mogelijk roeren aan het gehaktmengsel toevoegen. Je kan hier ook een spatel voor gebruiken maar een eetlepel kan ook. 8. Verhit de olie of het ossenwit in de frituurpan of shallow fry in een braadpan met een laag extra vierge olijfolie. Zodra het vet heel heet is, voeg je verschillende hoopjes van 1 eetlepel gehaktmengsel toe. In een braadpan moet je deze hoopjes gehaktmengsel voorzichtig keren zodra de randjes bruin zijn, als je frituurt hoef je niet te keren en zullen ze ook sneller klaar zijn. Zodra de gehaktballetjes goudbruin zijn haal je ze uit de pan. 9. Leg de gehaktballetjes die al klaar zijn op een warm bord en bedek met aluminiumfolie, terwijl de de rest maakt.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *