Haringsalade maak je bij voorkeur met nieuwe haring, maar het kan ook prima met zure haring uit een pot. Haring is ontzettend gezond en het is dus echt aan te raden om regelmatig haring in bijvoorbeeld haringsalade te eten.
Haring is een goede bron van Omega 3 vetzuren
Vroeger werd haring veel meer gegeten dan tegenwoordig. Dit is jammer, want haring is een goede bron van Omega 3 vetzuren. Deze vetzuren gaan ontstekingen tegen en verreweg de meeste mensen krijgen onvoldoende Omega 3 vetzuren via hun voeding binnen.
Ingemaakte eieren
Zelf gebruik ik ingemaakte eieren voor deze salade. Dit is namelijk nog makkelijker en sneller. Hier kan je lezen hoe je zelf eieren kan inmaken.
Bietjes
In een echte haringsalade zitten natuurlijk bietjes. Maar bietjes groeien onder de grond en bevatten daarom vrij veel zetmeel. Dit is waarom ze relatief hoog in koolhydraten zijn.
Bietjes bevatten zo’n 7 gram koolhydraten per 100 gram. Echter, 100 gram bietjes is helemaal niet veel, dus je zal al snel geneigd zijn om een te grote portie te nemen. Het is dus een goed idee om precies af te wegen. Ik gebruik in dit recept ingemaakte bietjes van HAK zonder toegevoegde suikers (0%).
Haring
Tegenwoordig maak ik dit gerecht met maatjesharing. Maatjesharing is iets minder stevig en heeft een wat vettere smaak. Daarom raad ik aan om behalve mayonaise ook yoghurt te gebruiken. Mocht je het nog iets te vettig vinden dan zou je ook een theelepel (of meer) citroensap of keukenazijn kunnen toevoegen. Met zure haring heb je dit probleem niet.
Je zou dus ook zure haring kunnen gebruiken, alleen bevat Zeelandia zure haring sacharine (niet gezond, wordt in verband gebracht met verhoogde kans op kanker) en Ouwehand zure haring bevat sucralose. Recent heeft dieronderzoek een verband laten zien tussen het gebruik van sucralose en kanker. Heel erg zonde, dat wat eigenlijk een heel gezond product is, door dit soort toevoegingen veel minder gezond en misschien als je het regelmatig eet, zelfs je risico op kanker vergroot. Dit is waarom ik tegenwoordig maatjesharing in plaats van zure haring gebruik.
Augurken en zilveruitjes
Vaak zitten er ook augurken en zilveruitjes in een haringsalade. De meeste augurken en zilveruitjes zijn ingemaakt in zoet-zuur. Daar zit dus suiker of andere zoetstoffen in om de zoet-zure smaak te krijgen. Die wil je echter vermijden! Je kan echter ook augurken in zuur en zilveruitjes in zuur kopen. Ik heb voor dit gerecht Jumbo zilveruitjes in zuur en Jumbo augurkjes in zuur gebruikt.
Jumbo Fijne Augurk Zuur in glazen potten en Jumbo Zilveruitjes Zuur bevatten geen zoetstoffen. De zilveruitjes bevatten wel sulfiet en bij veel andere merken bevatten zowel de augurken in zuur als de zilveruitjes sulfiet. Sulfieten zijn conserveringsmiddelen met E-nummer 220-228. Ze kunnen ook van nature in producten zitten, maar dan zijn dit vaak kleinere hoeveelheden.
Gevoelig voor sulfiet: astma en/of hoofdpijn
Sommige mensen zijn heel gevoelig voor sulfiet en kunnen hier ademhalingsproblemen (astma) van krijgen. Hier kan je meer lezen over symptomen. Er is ook een verband tussen sulfiet en hoofdpijn. Dit wordt vaak ontkend door de (wijn)industrie, maar er zijn wel onderzoeken die een verband hebben laten zien.
Voedingslijsten
Met de voedingslijsten uit de winkel, kan je in een oogopslag zien hoeveel koolhydraten verschillende groentes, zoals bietjes (en andere producten) bevatten. Zo kan je ook kijken wat de beste vervangers zijn.
De voedingslijsten zijn in pdf formaat. Zodra je de voedingslijsten besteld hebt, kan je ze downloaden.
Keto haringsalade
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 250 gram gekookte rode bietjes (uitlekgewicht)
- 1 bosui
- 200 gram ijsbergsla
- 200 gram haring (maatjesharing)
- 100 ml mayonaise
- 50 ml volle yoghurt
- 50 gram zilveruitjes in zuur
- 50 gram augurkjes in zuur
- 1 eetlepel platte peterselie
- peper en zout
Instructies
- Breng een pan met water aan de kook. Zodra het water kookt, de eieren er in leggen en de eieren 8 minuten laten koken. Je kan natuurlijk ook ingemaakte eieren gebruiken.
- Snij de haring in stukjes.
- Laat de bietjes uitlekken.
- Haal het buitenste blaadje van het bosuitje af en snij de worteltjes eraf. Snij de bosui in ringetjes.
- Haal de buitenste bladen van de sla en snij de sla in stukken.
- Spoel de eieren onder de koude kraan af, pel ze en snij ze in stukjes. Hou 1 ei apart en snij in plakjes om mee te garneren.
- Was de peterselie. Dep droog en snij of knip in stukjes (ook de steeltjes gebruiken).
- Laat de zilveruitjes uitlekken, weeg ze en halveer ze.
- Laat de augurkjes uitlekken, weeg ze en snij in plakjes.
- Doe alles in een ruime kom (behalve plakjes ei en augurk om mee te garneren), voeg de mayonaise toe en meng alles door elkaar heen. Maak op smaak met peper en zout.