Keto poffertjes met ricotta!

Keto poffertjes (glutenvrij)

Keto poffertjes zijn echt zo’n typisch Nederlands gerecht, geliefd bij jong en oud! Zelf gebruik ik deze gietijzeren poffertjespan, hij werkt al jaren heel erg goed en is geschikt voor alle warmtebronnen (zelfs een inductie kookplaat).

Deze glutenvrije poffertjes smaken heerlijk en zijn helemaal niet moeilijk om te maken. De truc is om te zorgen dat de gietijzeren poffertjespan heel heet is, dus laat de pan al opwarmen terwijl je het beslag maakt. Dan het vuur lager zetten als je klaar bent om te gaan bakken. De pan dan invetten en meteen gaan bakken. Doe niet te veel beslag in elk vakje en draai de poffertjes pas om als de bovenkant stevig begint te worden.

Je kan poffertjes natuurlijk ook in een electrische poffertjespan bakken. Ik heb geen idee of zo’n elektrische poffertjesmaker goed werkt of niet, maar hij neemt natuurlijk wel extra ruimte in.

Ricotta

Deze keto poffertjes worden niet met meel maar met ricotta als hoofd-ingrediënt gemaakt. Je kan kant-en-klare ricotta in de supermarkt kopen, maar je kan ricotta ook heel eenvoudig zelf maken.

Zelf vind ik zelfgemaakte ricotta lekkerder. Als je bovendien verse rauwe melk gebruikt (kan je bij melkveehouders halen), dan krijgen je poffertjes een mooie goudgele kleur door de room in de melk. Je kan natuurlijk ook gewoon melk uit de supermarkt gebruiken, zelf gebruik ik vaak houdbare melk om verse kaas mee te maken. Zelfgemaakte verse kaas kan je een paar dagen in de koelkast bewaren, maar je kan het ook heel goed invriezen.

Hier kan je kijken hoe je zelf verse kaas maakt.

Poffertjes mee naar school als lunch

Dit is niet een recept als je haast hebt, maar je kan de keto poffertjes prima van te voren maken en in de koelkast bewaren (of invriezen!). Warm ze kort in de magnetron op voordat je gaat eten of eet ze koud. Ook lekker!

Poffertjes kan je ook prima mee naar school nemen als lunch. Lekker en weereens wat anders! Lekker met jam of keto nutella.

Poffertjes beslag met een smaakje

Zelf doe ik door het poffertjesbeslag altijd wat vanille extract. Vanille is een natuurlijke zoetmaker. Ik gebruik geen extra zoetstoffen en volgens mij is dat ook echt niet nodig in dit recept.

Mocht je poffertjes met een smaakje willen, zou je door het beslag een eetlepel mandarijnenjam voor een subtiel citrussmaakje of een eetlepel keto nutella kunnen doen.

Instructie video: poffertjes bakken

Keto poffertjes met ricotta!

Keto (glutenvrij) poffertjes

5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vegetarisch keto ontbijt, Lunch, Uitgebreid keto ontbijt of brunch, Party food
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 2 personen
Netto koolhydraten: 7g
Calorieën: 745kcal

Ingrediënten

Keto poffertjes

  • 4 eieren
  • 250 gram ricotta (of zelfgemaakte verse kaas van melk en azijn)
  • 1 eetlepel psyllium (bijvoorbeeld Livinggreens psyllium vezels)
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 0.25 theelepel vanille extract
  • 15 gram roomboter (1 eetlepel)

Slagroom

  • 200 ml slagroom
  • 0.5 theelepel vanille extract

Instructies

Keto poffertjes

  • Laat de eieren op kamertemperatuur komen door ze 15 minuten van te voren uit de koelkast te halen of 5 minuten in lauw kraanwater te leggen.
  • Klop de eieren los in een kom.
  • Als je je eigen ricotta hebt gemaakt, gebruik dan een staafmixer of handmixer totdat er geen/weinig klontjes meer zijn. Als je ricotta uit de winkel hebt hoeft dit niet.
  • Voeg nu de ricotta, de bakpoeder (optioneel), vanille extract en de psyllium aan de losgeklopte eieren toe en meng goed doorelkaar met een vork.
  • Laat het beslag 5-10 minuten staan, zodat het wat steviger wordt.
  • Verwarm een gietijzeren poffertjespan op hoog vuur zodat hij goed heet wordt. Vet de pan dan in met wat boter met een kwast en zet het vuur lager.
  • Doe nu een lepel beslag in elk vakje in de pan. Zorg dat je het vuur nu lager hebt staan!
  • Bak het poffertje 2-4 minuten op de ene kant (afhankelijk van hoe groot het poffertje is). Als de bovenkant droog begint te worden het poffertje met een lepel omdraaien en de andere kant bakken. Herhaal totdat al het beslag op is.

Slagroom

  • Klop de slagroom met het vanille extract of gebruik een slagroomapparaat.
  • Serveer koud of warm.

Notities

 
 

Voedingswaarden

Calorieën: 745kcal | Bruto koolhydraten: 8g | Eiwit: 27g | Vetten: 68g | Sodium: 322mg | Kalium: 353mg | Vezel: 1g | Vitamine A: 2689IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 1mg | Vitamine D: 3µg | Vitamine E: 2mg | Vitamine K: 5µg | Calcium: 384mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 60µg | IJzer: 2mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 31mg | Fosfor: 451mg | Selenium: 46µg | Zink: 3mg | Netto koolhydraten: 7g | Macro Vetten: 81% | Macro Koolhydraten: 4% | Macro Eiwitten: 14%

1 gedachte over “Keto poffertjes (glutenvrij)”

  1. 5 sterren
    Als je geen poffertjespan hebt kun je er ook prima een “pannenkoek” van bakken.
    Heerlijk met (ongezoete) slagroom en frambozen.

5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.