Zelf ricotta maken

Zelf ricotta maken: ook leuk voor kinderen!

Waarom ricotta maken?

Je kan ricotta natuurlijk makkelijk in de winkel kopen, maar ik vind het gewoon leuk om te maken. Verder smaakt deze zelfgemaakte ricotta precies zoals verse ricotta (ricotta fresca) in Italië. Hier in de winkel zie je meestal ricotta van Galbani, dat is meer een wat zure, lijmachtige substantie.

Ik vind ricotta die van verse rauwe melk gemaakt wordt een totaal andere (romigere) smaak hebben. Het is minder zuur, al bepaal je dit uiteindelijk zelf door te bepalen hoeveel wei je toevoegt.

Je bakproducten zijn wat geliger, mijn poffertjes met zelfgemaakte ricotta krijgen een mooie goudgele kleur. Je beslag is steviger, romiger en het is veel makkelijker om mee te bakken (je kan de poffertjes veel makkelijker keren bijvoorbeeld).

Ricotta werd al gemaakt in het Bronzen tijdperk

Ricotta komt van het Latijnse woord ‘recocta’ en betekent ‘tweemaal gekookt’.

Ricotta werd al gemaakt in het Bronzen tijdperk, dus het is een heel oude manier van kaasmaken!

Oorspronkelijk werd ricotta gemaakt van de wei. Tegenwoordig wordt ricotta gemaakt van volle melk, waar een beetje wei (dat is namelijk zuur) of azijn of citroensap aan is toegevoegd. Deze manier van ricotta maken is heel simpel.

Je hebt maar drie ingrediënten nodig: volle melk, azijn (of citroensap of wei) en zout. Je bent ongeveer 45 minuten bezig, want je moet het mengsel 2 keer 15 minuten laten rusten. Je krijgt dan ongeveer  250- 400 gram ricotta (afhankelijk van hoe stevig en droog je het wilt hebben).

 

Melk: supermarkt of boer

Je kan natuurlijk melk uit de supermarkt gebruiken, maar ik heb voor deze ricotta verse rauwe melk bij de boer gehaald. Verse, rauwe melk heeft wat meer smaak vergeleken met melk uit de supermarkt.

Deze melk is natuurlijk niet gepasteuriseerd, dus niet geschikt voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Je zou de melk eventueel zelf kunnen pasteuriseren, mocht je dat willen.

Hoe vind je een boer die melk verkoopt?

De meeste melkveehouders in Nederland verkopen verse melk.

Google of er een melkvee-bedrijf bij jou in de buurt zit en bel ze op of ga langs.

Neem een jerrycan of wat lege flessen of een emmertje (dat goed afgesloten kan worden) mee om de melk in te doen. Zorg ook dat je wat contant geld bij je hebt, hier in de omgeving Leiden moet je rekenen op  50 cent per liter.

Stap 1: melk met zout aan de kook brengen

Om ongeveer 400 gram ricotta te maken, breng je 2 liter melk met 1 theelepel zout in een grote pan aan de kook op medium-hoog vuur. Roer het zout met een houten lepel goed door de melk heen, zodat het oplost. Op het moment dat het zout is opgelost draai je het vuur lager naar matig warm. Melk kookt namelijk heel snel (en plotseling) over.

Je weet dat de melk aan de kook komt als het kleine belletjes en schuim gaat vormen. Het gaat ook een vel vormen. Roer weer even door met de houten lepel en  let goed op de temperatuur want de melk kan nu namelijk elk moment heel snel omhoog komen en overkoken. Zet het vuur eventueel nog wat lager.

Stap 2 azijn toevoegen

Schenk nu de keukenazijn (of citroensap of wei) bij de kokende melk en roer even door met de houten lepel. Je gebruikt 100 ml keukenazijn voor 2 liter melk.

Zelf ricotta maken

Je gaat nu zien dat de melk gaat stremmen (‘curdling’ in het Engels).

In het Engels is er een bekend kinderliedje hierover:

Little Miss Muffett, 

Sat on her tuffett, 

Eating her curds and whey. 

 

Roer het stremsel met de houten lepel naar het midden van de pan, zodat meer stremsel omhoog kan komen. Je wilt zo veel mogelijk stremsel, want dat wordt de ricotta.

Stap 3: 15 minuten laten rusten (van het vuur af)

Zodra de vloeistof gaat koken, haal je de pan van het vuur. Laat 15 minuten staan met de deksel op de pan.

Zet een zeef boven een grote kom (of op een grote pan).

Stap 4: stremsel in zeef met kaasdoek doen

Schep dan voorzichtig met een spatel met gleuven (zodat de vloeistof er zoveel mogelijk door heen lekt) het stremsel in de zeef.

Zelf ricotta maken

Stap 5: 15 minuten laten uitlekken

Zodra al het stremsel in de zeef is, het 15 minuten laten uitlekken. Je kan het eventueel een beetje aanduwen, dan krijg je een heel stevige wat droge ricotta of je kan het zo laten.

Zelf ricotta maken

 

Stap 6: in een bakje doen en de juiste vochtigheid krijgen

Doe de ricotta vervolgens in een bakje. Als je de ricotta te droog vind kan je wat van de uitlekvloeistof uit de kom (melkachtiger dan de wei in de pan) of wat wei uit de pan toevoegen en er goed doorheen roeren.

Om te bakken, vind ik het prettig om ricotta zonder klontjes te hebben. Dan maak ik de ricotta even met de handblender mooi glad.

Zelf ricotta maken

Stap 7: koelkast, vriezer of direct gebruiken

Je kan de ricotta nu direct al gebruiken, maar als je dat niet wilt, bewaar het dan in de koelkast. Je kan de verse ricotta zo’n 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Je kan de ricotta ook goed invriezen.

Zelf ricotta maken

Ik gebruik de ricotta om heerlijke poffertjes mee te maken.

Ik maak er ook lekkere amandelcakejes of amandelpudding mee.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *