Wat dit gerecht zo speciaal maakt is het kruidige malse vlees met de krokante korst. Je bereikt dit door het vlees op verschillende temperaturen in de oven te braden.
In Indonesië en Maleisië wordt geroosterd varkensvlees ‘babi’ genoemd. Ik maak dit gerecht met Chinese Five Spice. Ik maak deze kruidenmix zelf, maar je kan hem ook kant-en-klaar kopen van Jonnie Boer. Als je een ander merk neemt, kijk dan even dat er geen toegevoegde soorten suiker en/of zetmeel inzitten.
Varkensbuik met huid
Om dit gerecht te maken is het belangrijk om een flink stuk varkensbuik te nemen waar de huid nog opzit. Het is namelijk de huid die straks heel knapperig wordt. Je kan dit bij je slager halen.
Scherp mes
Om de huid mooi knapperig te krijgen snij je met een heel scherp mes een ruitpatroon in de huid, zonder in het vlees te snijden. Als je zelf geen heel scherp mes hebt, vraag dan aan je slager of hij het kan doen.
Kruiden
Vervolgens wrijf je het vlees in met een kruidenmix. Mix de kruiden met olijfolie en een beetje azijn. Wrijf het vlees dan goed in. Laat dit bij voorkeur een aantal uur in de koelkast intrekken.
Oven
Dit gerecht rooster je in de oven op twee verschillende temperaturen, want hierdoor krijg je de huid heel knapperig (‘crackling’ in het Engels en zo klinkt het inderdaad ook).
Het is belangrijk dat het vlees niet direct vanuit de koelkast de oven ingaat! Haal het vlees dus zo’n 2 uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast.
Je roostert het vlees eerst een minuut of 10 in een heel hete (voorverwarmde) oven en dan draai je de temperatuur lager en roostert het voor een uur of langer (afhankelijk van de grootte van het stuk vlees). Aan het einde voeg je wat wijn of water toe en rooster je het vlees totdat al het vocht een heel geconcentreerde jus geeft. Hierdoor krijg je heel sappig vlees met een heel krokante korst.
Zodra het vlees klaar is het minimaal 10-15 minuten laten rusten. In deze tijd kan je de paksoi wokken.
Keto Babi Paksoi
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Geroosterd varkensvlees (Babi)
- 900 gram varkensbuikspek met zwoerd
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel Five Spice kruiden
- 15 ml appelazijn
Paksoi
- 2 paksoi
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode chilli
- 3 cm verse gemberwortel
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- zout
Instructies
Babi
- Verwarm de oven voor op 250° celsius.
- Met een heel scherp mes een ruitpatroon in het zwoerd snijden.
- De olijfolie, azijn en Five Spice goed door elkaar mengen en het vlees hiermee inwrijven.
- Zodra de oven op temperatuur is rooster je het varkensvlees 10 minuten in de hete oven. Je krijgt dan 'bellen' op het zwoerd. Zodra je die bellen ziet, draai je de oventemperatuur naar 170° en gaar je het vlees 1 uur in de oven.
- Voeg nu 300 ml warm water aan het varkensvlees toe en laat het vlees nog 40 minuten doorbakken.
Paksoi
- Maak de paksoi schoon door eventueel lelijke stukken eraf te snijden en de rest in stukjes van zo'n 3 cm te snijden.
- Maak de chili peper, gember en de knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
- Verhit de olijfolie in een wok. Zodra de olie heet is voeg je de fijngesneden chili, gember en knoflook toe en zet je het vuur naar matig. Laat een paar minuten zachtjes doorbakken en voeg dan de paksoi toe.
- Roerbak de paksoi voor 5-10 minuten. Het is de bedoeling dat de paksoi bijtgaar is.
- Het vlees heeft inmiddels even gerust en kan nu in plakken gesneden worden. Serveer met de just en de paksoi.