Kalfslever uit Genua is lekker, makkelijk en ondanks dat het hoog in eiwitten en relatief laag in vet is kan het prima op het keto dieet! Op het keto dieet wil je vooral ‘nutriënt dense’ voeding eten, dus voeding met heel veel voedingsstoffen. Dit is waarom lever (en ook ander orgaanvlees) zo belangrijk is. Het bevat namelijk veel vitamines en mineralen. Hier kan je daar meer over lezen.
Om de hoeveelheid vetten te verhogen kan je het combineren met bloemkoolpuree, een salade of een toetje hoog in vetten nemen.
Simpel en lekker
Eén van de dingen die mij het meest aantrekt van de Italiaanse keuken is dat veel gerechten eigenlijk heel eenvoudig zijn. Dit geldt ook voor deze kalfslever uit Genua.
Je bakt deze kalfslever in extra vierge olijfolie. Echte extra vierge olijfolie is heel gezond en neemt een belangrijke plaats in op het Mediterrane dieet. Hier kan je meer over de gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie lezen. Je serveert kalfslever uit Genua met wat zachtjes gebakken en in heel kleine stukjes gesneden rode ui, knoflook en peterselie. In Italië wordt platte peterselie gebruikt, maar je kan eventueel ook krulpeterselie of een combinatie gebruiken.
Je gebruikt maar weinig rode uit, want uien bevatten relatief veel koolhydraten. Dit is ook wel logisch, ze groeien onder de grond en slaan zetmeel (koolhydraten) op in de bol. Hier kan je meer over keto groenten lezen.
Kalfslever uit Genua
Deze kalfslever uit Genua is heel snel klaar. Je bakt beide kanten even aan zodat ze bruin worden en dan giet je er water en azijn (en eventueel wijn) bij en laat het 5 minuten zachtjes koken. Je wilt namelijk dat het van binnen nog licht roze is, dat is het lekkerst.
Tot slot strooi je er wat Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas) over heen en laat het even smelten. Ook Parmigiano Reggiano heeft veel gezondheidsvoordelen, hier kan je daar meer over lezen.
Kalfslever uit Genua
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 400 gram kalfslever (lapjes van 0.5-1 cm dik)
- 60 gram rode ui (kleine rode ui)
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels platte peterselie
- 2 eetlepels Parmigiano Reggiano
- 100 ml azijn (of witte wijn)
- 100 ml kokend water
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Maak de ui schoon en snij in heel kleine stukjes.
- Maak de knoflook schoon en snij ook in heel kleine stukjes. Als je met het brede vlak van een groot mes even stevig op een teentje knoflook duwt, kan je de vliesjes er heel makkelijk afhalen.
- Was de peterselie, dep droog en snij of knip in stukjes.
- Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op matig-hoog vuur.
- Voeg de peterselie, ui en knoflook toe aan de koekenpan en zet het vuur op matig.
- Laat deze basis 5 minuten zachtjes bakken zodat de ui zacht en wat glazig wordt.
- Haal de kalflever uit de koelkast en dep met wat keukenpapier aan beide kanten droog. Strooi aan één kant al zout en peper op de kalfslever (de andere kant kan je doen als het in de koekenpan ligt).
- Duw de ui, knoflook en peterselie in de koekenpan allemaal naar één kant en leg de kalfslever met de gezouten kant naar beneden in de koekenpan.
- Strooi nu wat peper en zout op de bovenkant van de kalfslever. Zet het vuur naar matig-hoog en bruin de kalfslever aan beide kanten.
- Voeg nu kokend water en azijn toe (eventueel kan de azijn door witte wijn vervangen worden) en zet het vuur lager naar matig. Laat 5 minuten garen en draai het vlees tussendoor een keertje om.
- Rasp de Parmezaanse kaas. Als je dit gerecht met een salade wilt serveren, kan je nu ook de salade maken.
- Zodra de 5 minuten om zijn, strooi je Parmezaanse kaas op de bovenkant van de kalfslever en laat je het nog 1 minuut op iets hoger vuur bakken. Serveer de kalfslever met de knoflook, ui, peterselie en wat jus.