Deze Italiaanse gehaktballen maak je in de oven. Ze krijgen hun smaak door de kruiden die je toevoegt, maar ook door de manier waarop je ze maakt.
Je maalt het vlees met de kruiden fijn in een keukenmachine en hierdoor krijgen de gehaktballen een heel andere textuur.
In dit recept maak ik 8 grote gehaktballen, maar je kan natuurlijk ook kleine gehaktballetjes maken. Die kun je dan makkelijk mee naar werk nemen of als snack voor een feestje. Deze gehaktballen zijn ook erg populair bij kinderen en kunnen ook mee in hun lunchdoos.
Gehakt zonder conserveermiddelen
Ik koop gehakt bij voorkeur bij mijn slager. Het is misschien iets duurder, maar er is in elk geval geen water en conserveermiddelen aan toegevoegd.
Gehakt in de supermarkt bevat conserveermiddelen om verkleuring en bederf tegen te gaan. Bij conserveermiddelen denken de meeste mensen aan E-nummers, maar groente- en fruit extracten en ‘natuurlijke’ aroma’s kunnen gebruikt worden om E-nummers te verbloemen. Je wilt dus liever ook geen gehakt met granaatappel extract.
Vers gehakt bederft snel
Hier staat natuurlijk wel tegenover dat als je vers gehakt bij je slager koopt, het veel sneller bederft. De reden dat gehakt vaak conserveer middelen bevat is omdat je tijdens het malen van het vlees de bacteriën die van nature aan de buitenkant van het vlees zitten door het hele vlees heen verspreid. Hier kan je weinig aan doen.
Als je dus gehakt bij de slager koopt is het belangrijk om het gehakt nog dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag te gebruiken en in de tussentijd gekoeld te bewaren. Mocht je het gehakt langer willen bewaren, vries het dan direct nadat je het gekocht hebt in.
Rozemarijntakken
Op de foto’s in het recept heb ik de rozemarijntakjes door de gehaktballen gestoken voordat ik ze in de oven deed. Ik heb de bovenkant van de takjes wel in aluminiumfolie gewikkeld omdat ik niet wilde dat de rozemarijn zou verbranden. Dit werkt dus niet.
Het is daarom een beter idee om de takjes apart te houden en pas in de gehaktballen te steken als ze gaar zijn. De rozemarijn die je van de takjes afgehaald hebt en fijnhakt die strooi je wel over de gehaktballen voordat ze de oven in gaan.
Hoe weet je dat je gehaktballen gaar zijn?
De makkelijkste manier om te checken of je gehaktballen gaar zijn is door een vleesthermometer te gebruiken. Die steek je in het midden van de gehaktbal en afhankelijk van het soort vlees kan je aflezen of ze gaar zijn.
In dit geval gebruik ik rundergehakt en het wijzertje moet dus op de koe op de thermometer gericht zijn (heter mag ook maar kouder mag niet).
Italiaanse gehaktballen
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1000 gram rundergehakt
- 80 gram rode ui (1 kleinere rode ui)
- 1 eetlepel korianderzaadjes
- 1/8 theelepel gemalen komijn
- peper en zout
- 3 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 10 cherry tomaatjes
- 15 gram basilicumblaadjes
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
- 8 takjes rozemarijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
- Maak de rode ui en knoflook schoon en snij in stukjes.
- Doe de ui, knoflook en specerijen in de grote kom van een keukenmachine en maal fijn.
- Voeg de eieren en het gehakt toe aan de keukenmachine en maal door elkaar heen.
- Haal het gehaktmengsel uit de keukenmachine en verdeel in porties. Ik verdeel het eerst in vieren en dan elk kwart in tweeën om 8 gehaktballen te krijgen. Draai van elke portie een gehaktbal.
- Smeer een ovenschaal met een beetje olijfolie in en leg de gehaktballen in de ovenschaal.
- Haal de blaadjes van de rozemarijntakjes af, maar laat de bovenste paar centimer aan het takje zitten. Hou de takjes apart om te serveren. De rozemarijn die je eraf hebt gehaald fijn hakken.
- De rozemarijn die je eraf hebt gehaald fijn hakken of in een kruidenmolen fijnmalen.
- Was de tomaatjes en halveer ze. Haal de pitjes uit de tomaatjes. Strooi zout en peper over de tomaatjes. Leg de halve tomaatjes tussen de gehaktballen.
- Strooi de fijngehakte rozemarijn over de gehaktballen en de tomaatjes. Drizzle de olijfolie over de gehaktballen en de tomaatjes heen en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Laat 30 minuten bakken. Je kan met een vleesthermometer checken of het gehakt gaar is.
- Gebruik de rozemarijntakken en basilicumblaadjes om te garneren.